Iran och Nordkorea

Filmen om den unga iranska kvinnan Neda sprids över världen. Neda sköts i hjärtat lördagen den 20 juni av en krypskytt, på order av president Ahmadinejads islamistregim. Obs, starka scener!

Under veckan har världens troligen 2 mest mordiska regimer varit under medias lupp av olika orsaker. I Iran riggade diktator Ahmadinejad ett presidentval till sin fördel, vilket fick massorna att söka sig till gatorna för att protestera. 646 fall av misstänkta oegentligheter har rapporterats. Antagonisten Moussavi kräver att valet ogiltigförklaras. Ahmadinejad-regimen har under dagen och gårdagen valt att ta till massivt våld och mycket blodiga scener på Teherans gator har nått omvärlden via videosekvenser som smugglats ut ur landet.

Källor:
Dagens Nyheter 1
Dagens Nyheter 2

En urladdning på Koreahalvön kan vara närmre än vi tror. De hot om krig som den paranoida kommunistregimen i Pyongyang uttalat vid upprepade tillfällen, bl.a. i händelse av att FN-resolutioner riktade mot regimen efterlevs, kommer de inte kunna backa från utan att förlora ansiktet. I skrivande stund bevakar USA’s militär ett nordkoreanskt fraktfartyg med trolig destination Myanmar (Burma), vilket misstänks frakta krigsmateriel, möjligen teknologi för massförstörelsevapen, i strid med FN’s resolutioner.

Såvida inte misstankarna mot fartyget kan avfärdas (de verkar under dagen tvärtom ha stärkts), så är det inte troligt att USA kommer låta fartyget slinka undan. Ett antal möjliga sannolika scenarion finns då, varav några kommer att leda till en nordkoreansk militär aggression i någon form. Tar den sig formen av mindre gränsangrepp med ett fåtal döda, så är USA’s och Sydkoreas svar osäkert. Tar den sig däremot formen av massiva angrepp, vilket Nordkorea utlovat, så väntar förstås ett omfattande krig, vilket kommer leda till den nordkoreanska kommunistregimens fall. Om Nordkorea skulle sätta in massförstörelsevapen, så lär kriget bli kort men mycket dödligt, med amerikanska motanfall med kärnvapen som trolig följd.

Källor:
Dagens Nyheter
Yahoo News

23 mars 2006. Tuffa tag mot nordkoreanska smuggelfartyg har tagits till förr. 2 australiska F111-plan bombar och sänker ett nordkoreanskt fartyg som smugglat narkotika.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s