Slavskämt skapar hysteri

På en fest på Hallands nation i Lund gjorde studenterna en sketch om slavhandel. Några personer utklädda till ”slavhandlare” i hög hatt förekom, liksom några ”slavar” med svartmålade ansikten. Om sketchen var rolig eller inte förtäljer inte historien, men media förutsätter uppenbarligen att syftet med skämtet var rasistiskt och illasinnat mot afrikaner.

Nu är det viktigt att studenterna bakom skämtandet identifieras och straffas hårt, enligt organisationen European Network Against Racism. Skämtandet har även anmälts för hets mot folkgrupp, och rektorn och prorektorn för Lunds universitet har ingripit för rättelse.

Det är fel att skämta på ett sätt som sårar människor, men någon slags likabehandling måste väl för bövelen gälla, om nu pratet om alla människors lika värde skall vara något värt. Är det tillåtet att skämta om norrmän, kineser och blondiner, vilket aldrig får några s.k. rasism-organisationer att reagera, så ska det f-nimej vara tillåtet att skämta om afrikaner också.

Rapparen ”Petter” vill inte straffa skämtarna, utan hela Hallands nation genom en bojkott.
Lättkränkt medarbetare på Malmö Högskola polisanmäler Hallands nation, och blir som följd utsatt för ytterligare och grövre skämt av, förmodligen, andra studenter än som genomförde det första skämtet.
Dagens Nyheter
Expressen

5 responses to “Slavskämt skapar hysteri

 1. Man kan alltid tolka allt som om det vore rasistiskt. Vänd på det! Om det hade varit några som målat sig till svartingar och sedan låtsas våldta en vit kvinna, ja då hade afro-föreningen blivit ”kränkt” för att det framställer svarta som barbarer. Trots att det är det aktuella fallet framställer de vita som barbarer har jag inte hört någon ta illa upp av det.

 2. Pingback: Nästa gång jag hör ett blondinskämt ska jag polisanmäla « Pinglans Tankar – den ej politiskt korrekta bloggen

 3. Pingback: Sosse hotar med våld | Mittenradikalen

 4. Mattias Karlsson

  Hej. Det du skriver stämmer inte. Det var en person i kostym och hatt. Tre ”slavar”. Det var ingen sketch, de ställde sig helt enkelt längst fram så att alla såg dem rent spontant och höll en halvdan budgivning i någon minut. Buden var alla för dåliga så de gick tilbaka och satte sig igen. Tror de sjöng nån sång med.. Ajja ja va ju inte helt nykter. Men bra iaf att du inte anammat rasistlinjen. För alla oss som var där så var det helt uppenbart att det var ett skämt (ja förutom någon som tydligen tyckte det va fel och såg till att tipsa studenttidningen lundagård). Tack för ordet.

 5. Mattias,

  Sketch, skämt… jag lägger inga djupare värderingar i något av orden. En sketch förutsätts kanske iofs innehålla någon sorts planering och kanske inte innebär aktivt agerande med publiken, vilket enligt din beskrivning var fallet.

  Din version är intressant, och inte överraskande. Det bekräftar att det handlade om ett skämt som inte var illasinnat eller avsett som rasism, och det bekräftar den våldsamma överreaktionen.

  Om du är stundent i Lund så skulle det vara intressant att höra lite mer hur stämningarna ligger och hur snacket går bland studenterna om den här händelsen. Ute i bloggvärlden har förvånansvärt många ansett omvärldsreaktionen som larvigt överdriven, även bland sådana som kritiserar SD och vurmar för mångkultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s