Finskt riksdagsval

Finland går till riksdagsval idag. Nästan ingenting verkar likna den svenska politiska debatten, åtminstone inte sett till de stora frågorna. Skola och vård diskuteras förstås, sådant är ju alltid stora frågor. Invandringsfrågan sägs i svenska media vara viktig, men partierna verkar i princip överens om att bevara den restriktiva invandringspolitiken.

Den obligatoriska svenskundervisningen i den finska grundskolan står under ifrågasättande, och Sannfinländarna har rönt stora framsteg i opinionsmätningarna genom att kräva att ”tvångssvenskan” avskaffas. Situationen är onekligen märklig. Knappt 6% av finländarna har svenska som modersmål. Ändå måste alla barn i Finland lära sig svenska i grundskolan, ett språk merparten av dem aldrig kommer få någon nytta av. I debatten förekommer övertoner, där de som vill avskaffa tvångssvenskan anklagas för ”fascism” och för att vilja förtrycka den svenskspråkiga minoriteten. På västra sidan Bottenhavet är det som bekant tvärtom betonandet av svenskheten, som betraktas som ”fascism”.

Sannfinländarna har vissa möjligheter att bli Finlands största parti, även om de flesta mätningar placerar partiet ett par procent från förstaplatsen. Det är dessutom väldigt jämnt i toppen mellan 4 partier, som närmast motsvarar Moderaterna, Socialdemokraterna och Centern på den svenska sidan. Sannfinnländarna… ja de jämförs något haltande med Sverigedemokraterna.

Mittenradikalen ser med intresse på det finländska valet, och ser med särskilt intresse på hur det kommer gå för Sannfinländarna. De har rätt i språkfrågan och de känns som en garant för en fortsatt restriktiv invandringspolitik i Finland. Bland nackdelarna är att partiet i hög utsträckning bygger på personkult kring partiledaren Timo Soini. Det vore en frisk fläkt om de fick större makt i Finland, inte bara för det politiska klimatet i Finland, utan i hela Norden.

Dagens Nyheter
Svenska media hatfräser mot Sannfinländarna:
Svenska media hatfräser mot Sannfinnländarna
Mer förakt från svenska media gentemot finländska väljare
SvD
Göteborgsposten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s