Gadaffi måste bort

Bloggen tar tydlig ställning i Libyen-konflikten, och menar att Libyens diktator Gadaffi skall avsättas med alla till buds stående medel, inklusive militärt våld och utländsk inblandning. Detta innebär att bloggen för ovanlighetens skull kan hamna på motsatt kurs mot det parti vi normalt stödjer: Sverigedemokraterna. I Danmark har nämligen Dansk Folkeparti som enda parti uttalat att man inte önskar militär inblandning i Libyen, medan Mittenradikalen istället stödjer statsminister Lars Lökke Rasmussens djärva uttalande om ett snabbt militärt ingripande. Sverigedemokraterna har ännu, såvitt känt, inte tagit ställning i frågan, men tenderar att för det mesta hamna på samma sida som Dansk Folkeparti även i utrikespolitiska spörsmål.

Anledningen till ställningstagandet är främst att Muammar Gadaffi är en sinnessjuk människa som på ett oerhört brutalt sätt slaktat, och i skrivande stund slaktar, sina landsmän. Att alla världens länder skall vara väl fungerande demokratier är en utopi, men det skall också sättas gränser för vilken sorts ledare omvärlden accepterar. Muammar Gadaffi är en terrorist (minns bl.a. diskoteksbomben i Berlin 1986 och Lockerbienedskjutningen 1988) som egentligen borde avsatts för länge sedan.

En militär inblandning bör dock ske med eftertanke, och ha ett tydligt mål. Det målet skall vara att Gadaffi avsätts. En prioritet borde då vara att precisionsjaga Gadaffi och försöka döda honom, vilket p.g.a. hans kultstatus med all sannolikhet skulle moraliskt tillintetgöra den sida som stödjer honom.

Till skillnad från Irak och Afghanistan skall omvärlden inte försöka ”bygga demokrati” i Libyen, utan överlåta det till libyerna själva. Operationen skulle därför, om den genomförs korrekt, sakna likheter med de krigen, möjligen bli omfattande, men ändå hållas inom ett begränsat och på förhand känt spelrum.

Det är sant som Dansk Folkeparti säger att vi känner motståndarna dåligt, men det är också sant att alternativet till Gadaffi bara kan bli mindre dåligt. En militär operation enligt föreslagna riktlinjer skulle också ske under långt större internationell enighet än (särskilt) kriget i Irak.

Länkar:
Gadaffi hotar civila mål i Medelhavet (SvD)
DN
HD
GP

Annonser

5 responses to “Gadaffi måste bort

 1. Pavel Gamov (SD)

  Björn Söder debatterade saken i riksdagen samma dag som du skrev detta inlägg:


  http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2010%2F11%3A74#anf116

 2. Tack för länken,

  Noteras kan att Dansk Folkeparti svängt sedan blogginlägget skrevs, och till slut anslöt sig till ett enhälligt beslut i Folketinget om ett danskt aktivt stöd för militära insatser i Libyen. Det tycker jag är bra, men man måste tänka på att Danmark och Sverige befinner sig i olika utgångslägen. Sverige har en neutralitet att ta hänsyn till, varför vi bör ligga väldigt lågt vad gäller militärt engagemang utomlands (regeln redan bruten i Afghanistan, det är illa nog). Och det är ju en sådan linje Björn Söder förespråkade i riksdagen.

  //Patrik, Ängelholm

 3. Det är inte så många månader sedan som Gadaffi ansågs som en hjälte av en nästan enad Vänster i Sverige. Det var då Libyen stödde ”Ship to Gaza” och skickade ett eget fartyg mot Gaza med hjälp till det palestinska folket. Fartyget kom inte fram till Gaza utan hamnade till slut i en hamn i Egypten.

 4. Precis. För att inte tala om Gadaffis vänskap med diktator Chavez i Venezuela och Castro i Cuba, vilka i sin tur beundras av svensk vänster. Men där är media minsann inte så snabba med att dra kritiska paralleller.

  F.ö. tycker jag Sverigedemokraterna preciserat sin ståndpunkt om Libyen på ett utmärkt sätt i riksdagen, med fokus på Sveriges roll. Den bör vara i bakgrunden militärt sett, och fokusera på humanitär hjälp. Det finns således ingen avgörande skillnad i SD’s och Mittenradikalens syn i den här frågan (heller) 🙂

  Icke desto mindre anser iaf jag att den militära insatsen som sådan är väldigt bra, kan och bör försvaras moraliskt, och inte kan jämföras med de misslyckade Irak- och Afghanistankrigen. Rebellerna verkar vettiga, och såvitt jag kunnat se inte särskilt islamistiskt lagda. Man borde från västvärldens sida se djupare på möjligheten att aktivt beväpna dem, men samtidigt förstås inte vara naiva.

  //Patrik, Ängelholm

 5. Nu finns det uppgifter om att rebellerna har sålt beslagtagna kemiska vapen till Hamas och Hisbollah ( Iran var tydligen vänliga att stå för notan )

  Så västmakternas oreserverade stöd för upprorsmakarna är kanske inte så smart trots allt. Ja nu ska rebellerna tydligen klaga i FN’s säkerhetsråd på att NATO inte jobbar tillräckligt bra heller.

  Det var tacken för Sveriges heroiska JAS-insats !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s