Flygförbudszon och masshjälp vid gränserna

Kriget i Libyen fortsätter, och den som trodde upprorsmännen skulle göra processen kort med Gadaffi, fick fel.

Omvärlden gapar och gör inget. Tragiskt. I lekstugan Sverige är några sossar arga på utrikesminister Carl Bildt för att han inte gläfste tillräckligt högt mot diktatorn. Vänsterns minne måste vara kort. Gadaffi har ju alltid varit vänsterns kelgris, varför plötsligt denna tvärvändning? Känner ni era vänner så dåligt? I Egypten var Mubaraks avskydda parti medlem i socialistinternationalen. I de gamla partierna överlag, men bland vänsterpartierna i synnerhet, rinner fradgan i hopp om stora flyktingströmmar från Nordafrika till Sverige, att tjäna som näring för deras samveten och försök till utplåning av den svenska identitet vars existens de förnekar.

Vad behövs för att hjälpa Nordafrika, och främst Libyen? För självklart ska de få hjälp. De bör få en ärlig chans att visa vad de kan åstadkomma, efter att ha blivit av med sina envåldshärskare. Vill de bygga demokratiska samhällen eller vill de bygga islamistiska samhällen där religionen tillåts vrida klockan tillbaka? Dessutom finns den humanitära aspekten. Det råder krig. Hur kan vi hjälpa till att minska lidandet för vanligt folk just nu?

Jag har aldrig trott på att västvärlden ska bygga om deras samhällen med tvång och våld, såsom man misslyckats med i Irak och fortsätter misslyckas med i Afghanistan. Men det är inte samma sak som att jag inte tror på militärt våld som möjlig del i en lösning. För Libyens del behövs en flygförbudszon, så att Gadaffi inte kan använda luftrummet mot upprorsmän och civila. Beväpning av upprorsmän skall vi vara försiktiga med, sådant har falerat förr. Men litet beror den frågan förstås på upprorsmännens inställning och organisation. Vad som däremot absolut skall undvikas är västerländsk marktrupp på arabisk mark, såvida det inte gäller vissa isolerade uppdrag. Världens demokratiska länder borde kunna enas om en flygförbudszon. Om Kina och Ryssland motsätter sig det i FN, så skit i FN. NATO vore en naturlig samordnare och genomförare av en flygförbudszon. Sverige är ett militärt neutralt [sic!] land och skall därför inte delta aktivt, men däremot ge sitt moraliska stöd.

Härutöver behövs massiv hjälp vid gränserna för att hanterna flyktingströmmarna. Begreppet ”flykting” har förvirrats genom debatten, men här handlar det knappast om lycksökare utan om människor i nöd, som behöver hjälp på plats för att rädda liv och hälsa. Vilka inititiv som just nu sker av FN i frågan, har jag faktiskt dålig koll på. Jag konstaterar bara att behovet som sådant finns, är stort och riskerar att växa. Problemet skall behandlas och lösas i närområdet. Flyktingströmmar mot västvärlden skall förhindras, men krigsskadade bör kunna få behandling på sjukhus i västvärlden på ett välordnat sätt, helst inom ramen för ett FN-samordnat hjälpprogram för krigsskadade.

//Patrik, Ängelholm

Länkar
Dagens Nyheter
Svenska Dagbladet
Göteborgsposten
Helsingborgs Dagblad

Annonser

3 responses to “Flygförbudszon och masshjälp vid gränserna

  1. vem har sagt att de misslyckats i afghanistan. opium produktionen steg med 300 % efter att USA började kontrollera de områden. det är väl det som var meningen. det andra som du hör, är bara propaganda. de lyckas med det mesta som de planerat. knark ger pengar. då har ju de lyckats.

  2. sedan har rysk militär inte kunnat konstatera några flyganfall alls. de påstår att det sprids lögner i vår media om det. de har bevis från militära anläggningar som bevakar hela luftrummet. men. det hör vi inte helelr om. svensk media är propaganda. de kommer att lyckas där med, och lyckas i iran. precis som de har lyckats i afghanistan.

  3. Jaha George, jo visst finns det medial propaganda… liksom konspirationsteorier.

    Ehh, vilket luftrum talar du om?

    //Patrik, Ängelholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s