Media förvägrar SDare svar på grova anklagelser

Den som trodde medias bottennapp skulle upphöra visavi Sverigedemokraterna när partiet kom in i riksdagen, trodde fel. Därmed inte sagt att det mediala klimatet inte skulle ha förbättrats, för det har det nog. Det har blivit mer nyanserat. Men vad gäller just bottennapp och hetsrapportering så sker sådant än, i en stil som inte står Gadaffis propagandamaskineri långt efter. Det är fortfarande anonyma medarbetare på TT (Tyranniets Telegrambyrå?) som står bakom.

Idag kan vi läsa om att ”SD’s gruppledare spred falska rykten”, gällande en misstänkt våldtäkt begången av s.k. flyktingbarn. Även riksdagsman Kent Ekeroth hängs ut för att ha skrivit ”fel”. Men de verkar inte ha gjort något fel, förutom att twittra om händelsen, vilket TT alltså menar räcker för ”guilt by association”. Men det stannar inte där.

Därefter kommer en anklagelse om att Söder och Ekeroth med sina twitterinlägg bidragit till våldtäktsfientliga demonstrationer utanför ”flyktingbarnens” förläggning. En sådan demonstration ägde förvisso rum, och spårade ur med bl.a. äggkastning och en massa gapande utanför förläggningen, vilket förövarna dessutom filmade och lade ut på youtube. (den som söker finner…)

En tidning kan i princip skriva vad den vill, och ändå klara att hålla sig inom journalistiska riktlinjer. Det är ofta formen som avgör, och det är också formen som i det här fallet brister. Grädden på det lukatjenkiska moset är att de 2 sverigedemokraterna, trots de fantastiska anklagelserna om att ha bidragit till att hetsa upp stämningarna intill en attack mot förläggningen, inte ens får bemöta anklagelserna. Det är ett solklart brott mot de pressetiska reglerna.

Mamma TT har givetvis matat varenda en sina hungriga mediala fågelungar med den här saftiga larven, och med samma pressetiska brott inbakat.
Ett par axplock:
Helsingborgs Dagblad
Dagens Nyheter
Svenska Dagbladet
Göteborgsposten

Annonser

8 responses to “Media förvägrar SDare svar på grova anklagelser

 1. Jag tycker personligen att SD:s riksdagsledamöter ska arbeta med att påverka rikspolitiken. Med det sagt så måste de veta att allt de säger kommer att få massmedial uppmärksamhet. Och då ingen av oss vet vad sanningen är så är det rätt så olämpligt att man går händelserna förbi.

  Om det däremot sen efter polisutredning, åtal och dom i domstol visar sig att det som det skrivs om skulle vara sant då ser jag inga hinder i att man agerar och fördömer det.

  Jag personligen vet inte vad som hände och Björn Söder samt Kent Ekeroth var inte på plats när det hände och vet således inte vad som hände. Att då gå ut på twitter och skriva om det är enligt mig olämpligt.

  Sedan kan jag hålla med om att man från medierna ska bereda de man skriver om en möjlighet till att få uttala sig, och i detta fall har man inte gjort så och det anser jag vara förkastligt. Men ännu en gång så tycker jag att SD:s folkvalda borde förstå att medierna inte är objektiva när de skriver om SD.

  Däremot så ska ingen skugga behöva falla över hela partiet för vad enskilda säger och skriver, då jag har svårt att tänka mig att alla i partiet skulle ha samma åsikter om precis allt.

 2. Att tt ”matat” alla tidningar med det är väl inte så konstigt, då samma tt-telegram går ut till samtliga nyhetsredaktioner…

  Precis, det har bara kopierats ut. Så brukar det vara, och TT har därmed en slags monopolställning på att massivt kunna förmedla nyheter i Sverige. //Mod’s anm.

 3. Ser inga som helst problem med att man uppmärksammar övergrepp och annat som begåtts av ”ensamma barn”. Med tanke på Assange fallet så kan man använda ordet våldtäkt för vad som helst och media gör det själva så vad är problemet.

 4. Nej, det är inte nödvändigtvis så att Söders och Ekeroths twittrande kring det här måste undgå varje fråga och kritik. Det var inte meningen att ge det intrycket, utan inlägget var i första hand en berättigad attack mot TT’s sätt att rapportera.

  Det är känsligt för särskilt riksdagspolitiker att uttala sig om misstänkta grova brott i ett såpass tidigt skede som detta, och Söder/Ekeroth kunde valt att avvakta. Det handlar om ett superkänsligt fall, med en flicka som kan ha fått sitt liv förstört av en våldtäktsman i ena änden, och en högerextrem attack mot en asylförläggning där en misstänkt gärningsman bor i andra änden.

  Förmodligen hade den här saken inte ägnats en artikel här på bloggen, om det inte varit för TT’s uppenbara brott mot de pressetiska reglerna i punkten om att höra båda sidor, så att de anklagade Björn Söder och Kent Ekeroth fått yttra sig.

 5. Men är det inte dags att man börjar ifrågasätta vart ifrån detta med gruppvåldtäkt kommer ifrån?

  Fattar inte folk att någon har valt att förvränga det som hänt för att gynna sina egna syften, vilka inte kan vara något annat än att hetsa folk mot invandrare?

  Om det inte finns en anmälan gjord på gruppvåldtäkt, vart ifrån kommer då denna ”mamma” till 11-åringen, hon som pratar med internet media men inte vanlig media, och varför har denna mamma inte anmält detta? Det är frågor man bör ställa sig.

  Sen ska riksdagsledamöter och partisekreterare akta sig för vilka ord de använder, för ska de twittra så ska de också se till att ha rätt fakta.

 6. Rykten uppstår sällan ur rena fantasier, utan någon konkret händelse brukar ligga bakom. Sedan kan det mycket väl förvanskas i den vidare rapporteringen. Det kan bekräftas genom t.ex. ”nationell nu”‘s bizarra utsvävelser kring detta.

  Det mest utförliga jag kunnat hitta om den här händelsen som verkar någotsånär trovärdigt, är skrivet av en Henrik Johansson, skribent på motpol.nu. Jag lägger inga ytterligare värderingar i honom eller sajten, men har läst det som skrivits av honom här: http://henrik.motpol.nu/?p=295 . Den som vill kan säkert bekräfta vad som är sant och inte genom att kontakta t.ex. polisen i Stockholm västerort.

  Det har hänt förr att svenska gammelmedia blygts att rapportera om händelser av den här sorten. Det är tyvärr ett recept för att sparka igång ryktesspridning, och att lämna fältet öppet för andra aktörer, seriösa eller ej. Jag hade önskat att det inte var så, och att svenska media var lite mer som norska och danska media, eller som i princip vilket annat europeiskt lands media som helst.

  Björn och Kent gick inte precis på djupet i ryktena kring vad som hänt, men som sagt, det kunde varit bättre om de inte skrivit något alls i nuläget. Polisanmälan är ju upprättad (ja, om inte det också är ett rykte förstås… p.g.a. medias mörkläggning hänvisas vi till antingen egna efterforskningar eller att förlita oss på alternativ rapportering), så det kommer klarna efterhand och förhoppningsvis lösas. Då går det förstås bra för alla, inkl. riksdagsmän, att kommentera händelsen.

  Men som jag förstår så är det åtminstone så att en flicka har blivit utsatt för sexuellt ofredande eller våldtäkt, och det är enligt min uppfattning vad som är det allra mest fruktansvärda i sammanhanget – värre än både medias behandling av SD och aphjärnors äggkastning.

  //Patrik, Ängelholm

 7. Erik Hellsborn (SD) i Varberg pekade också på vad denne, för mig väldigt anonyme, Henrik Johansson skrivit. Det kostade honom ett nazisthyllningsutpekande i pressen.
  http://varbergsposten.se/News2.asp?idNews=1495

  Erik bemöter på sin blogg: http://erikhellsborn.blogspot.com/

  Ska jag också pekas ut av lokalpressen som nazisthyllare nu för att jag, liksom Erik Hellsborn, hänvisade till det Johansson skrev på motpol, i min förra kommentar?

  Isåfall säger jag: Make my day.

  Det Henrik skriver har relevans i sammanhanget, är välskrivet och innehåller verifierbara hänvisningar som gör fallet möjligt att följa upp för gemene man. Han må vara nazist, kommunist, islamist eller jazzbandsbasist, det ändrar ingenting.

  Det här gör mig (och Erik Hellsborn) lika mycket nazisthyllare som om jag/vi går och ser ÅsaNisse-filmen.

  //Patrik, Ängelholm

 8. Tyvärr blev ingen text kvar efter sanitetsåtgärd av ditt inlägg. Tänk på kommentarsreglerna! //Mod’s anm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s