Kvartssekel sedan statsministermordet

Bloggen återkommer särskilt gärna en kväll som denna till statsminister Reinfeldts uttalande i valrörelsen 2010, under en diskussion om det politiska våldet riktat mot Sverigedemokraterna:

– Jag vill gärna påpeka att de som lever på att driva upp ett vi- och dom-tänkande och ett i grunden hatfullt sätt att se på relationer mellan människor inte ska bli förvånade om sådant händer.

Reinfeldt tycker det är i sin ordning att meningsmotståndare drabbas av hot och våld, av det enkla skälet att han inte delar deras åsikter (som han för säkerhets skull ger en grotesk bild av, för att försöka rättfärdiga sig). Reinfeldt sällar sig därmed knappast till skaran av västerländska demokratiska ledare, utan istället till samma gäng som Castro, Ghadaffi och Kim-Jong-Il.

För 25 år sedan var det någon som tyckte lika illa om en politisk meningsmotståndare, som statsminister Reinfeldt tycker om Sverigedemokraterna. Den gången slutade det i ett statsministermord [sic!].

Rent statistiskt och för sin egen personliga skull borde statsminister Reinfeldt inte uppmuntra till politiskt våld. Sådant känner i längden inga partigränser, men vad som däremot står klart är att ju högre uppsatt politikern är, desto större är hotbilden. I modern tid har drygt 10% av Sveriges statsministrar som bekant mördats.

Några ord om Palmes gärningar och missgärningar blir det inte i detta inlägg, utan där lämnas ordet med varm hand över till Dick Erixon.

Övriga relaterade länkar:
SvD
Dagens Nyheter
Göteborgsposten
Sydsvenskan
Expressen

Ps och ämnesbyte:
Mittenradikalen anklagas i det slutna svenska debattklimatet ibland för att vara ”islamofobisk”. Bloggen kan därför meddela sin reaktion på kvällens nyhet att den ”kristne” vitryske diktatorn Lukatjenko skickar vapen till diktatorbrodern Gaddafi för att mörda envåldshärskartrötta *muslimer*, som purt raseri. Bloggen vill också meddela sin önskan att vitryska (eller vilka som helst) flygplan som fraktar vapen till Gadaffis regim, skall skjutas ner eller bombas sönder redan på startplattan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s