Gadaffi nära att störtas

Mittenradikalen följer upproren i arabstaterna med både intresse och beklagande av blodspillan, men också med viss positiv förvåning över att islam har en såpass tillbakaträngd roll i de här upproren. Visst, religionsideologin finns närvarande och islamister har försökt profitera på situationen, men det är ändå uppenbart att religionen inte har den främsta rollen här. Vanliga människors längtan efter frihet och demokrati och utledhet över sina envåldshärskare, är det som driver upproren.

Detta ger ett visst hopp och skall välkomnas, men är givetvis inte samma sak som att problemen med den kvävande religionspolitiska ideologin islams enorma makt över människorna skulle vara förbi, eller att demokrati nu skulle etableras i arabiska länder. Att tämja islam är fortfarande en av mänsklighetens absolut främsta utmaningar, och är inte heller vad de här upproren handlar om. Det blir ingen verklig demokrati sålänge islam håller sitt fanatiska grepp över de här länderna. Men det går inte heller att utesluta att störtande av envåldshärskare kan betyda en start på en utmaning även av islams grepp.

Just nu riktas blickarna främst mot Libyen, där upproret fått dramatiska konsekvenser och där en fredlig lösning är det sista som kan förväntas. Libyen befinner sig i inbördeskrig. En av världens ondaste ledare, mannen som västvärlden otroligt nog undlät att störta med militärt våld efter nedskjutningen av Boing747:an över Lockerbie/Skottland 1988 med 270 dödsoffer som följd, kan nu vara på väg att störtas.

Diktatorn och terroristen Muammar Gadaffi är en mycket rädd liten man just nu. Hans dagar, eller timmar, är räknade. Förhoppningsvis tar upprorsmakarna honom levande.

Liksom i fallen med Tunisien och Egypten har vi ingen aning om vad som skall komma efteråt, och det går inte att utesluta att det kanske blir något ännu värre, som inte alls minner om de rop på frihet och demokrati som hörts i demonstrationsleden. Men ett är i alla fall säkert – det behöver röras om i grytan i de här länderna, och så sker i skrivande stund.

SvD – Gadaffis dagar räknade
SvD – Regeringshus i brand i Tripoli
Dagens Nyheter
Expressen
Göteborgsposten
Helsingborgs Dagblad

Annonser

3 responses to “Gadaffi nära att störtas

  1. Det är onekligen en spännande utveckling som äger rum i arabvärlden just nu.

  2. Killen har ändå en ganska skön stil ?
    Kunde han inte få en andra chans som gitarrist i Rolling Stones typ….

  3. Ett kåseri om det mångkulturella samhället:

    http://asiktsmannen.webblogg.se/2011/february/det-multikulturella-samhallet-en-uppgorelse.html

    Har väl inte direkt med ämnet att göra, men länken kan ev. vara av intresse för läsarna, så låt gå för denna gång. //Mod’s anm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s