Sudan visar vägen?

Sudan är på väg att delas i en muslimsk nordlig del och en kristen sydlig del. Mångkulturkonceptet har uppenbarligen inte gått hem i landet, även om det handlar om fler konflikter än enbart den mellan nordligt muslimska och sydligt kristna. Bevis nog på problemen är årtionden av bittra och blodiga strider i landet, där förmodligen kriget i Darfurprovinsen varit den allvarligaste etniska konflikten under de senare åren. Det mediala intresset har tyvärr varit svagt för den konflikten, trots att 100000-tals dödsoffer krävts, och samhället raserats så att miljoner som följd är beroende av hjälp utifrån för sin överlevnad.

Men en av de många etniska konflikterna i Sudan är alltså på väg att få en lösning. Det sydsudanesiska kriget började 1983, efter att islamistregeringen i Khartoum försökt tvinga på den kristna södern muslimsk sharialagstiftning. Fram till år 2005, då kriget slutade som följd av ett fredsfördrag som garanterade den södra delen självständighet, beräknas 2 miljoner dödsoffer ha krävts.

3 reflektioner måste göras.

* Varför har media följt den sudanesiska konflikten så litet? Har konflikten inte varit intressant för dem? Eller är det rent av så att de inte velat förmedla alltförmycket från en konflikt som påminner om den, med tanke på islams dramatiskt ökande inflytande, tilltagande konfliktrisken i Västvärlden?

* Som vidare anknytning till förra punkten: Den absurda snedrapporteringen tydliggörs lämpligast med exempel. Kriget i Gaza 2008-2009, vilket följde 68vänsterjournalisternas agenda, tilläts dominera utrikesrapporteringen totalt, alltmedan krigen i bl.a. Sudan pågick och orsakade obeskrivligt lidande för långt fler människor än i Gazaremsan. Därför måste frågan ställas: Vad är människovärde för media? Varför är en palestinier i deras ögon mer värd än en sudanes?

* Vad kan vi lära av de etniska krigen i Sudan? Den sydsudanesiska konflikten inleddes av att man försökte påtvinga kristna anpassning till islam och sharialagar. Vilka likheter och skillnader finns mellen nylig sudanesisk historia och den situation som i en nära framtid väntar västvärlden?

Källor:
Sudan
Kriget i Darfur
Helsingborgs Dagblad
Dagens Nyheter
Svenska Dagbladet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s