Året som gick – 2010


Årets stora händelse, ur bloggens perspektiv, var förstås Sverigedemokraternas succéval söndagen den 19 september 2010. Riksdagsinträdet var givetvis lingonet på moset, men valsuccén innebar mycket mer än så.

I landstingen stod Sverigedemokraterna efter valet representerat i 5 (!) gånger så många landsting som efter 2006 års val (15 mot tidigare 3). Då många frågor inom landstingspolitiken är relaterade till SD’s kärnpolitik, icke minst äldrepolitiken, är inträdet i 75% av Sveriges landsting oerhört välkommen.

I kommunerna dubblade Sverigedemokraterna lite drygt sin representation till sammanlagt över 600 mandat. I omkring 30 kommuner (d.v.s. över 10% av kommunerna) fick SD vågmästarrollen mellan blocken. Även i detta val saknades tyvärr kandidater i en del kommuner, men läget var ändå avsevärt bättre än efter 2006 års val. Då blev 5% av SD-stolarna tomma direkt efter valet, som följd av kandidatbrist. Motsvarande siffra efter 2010 års val hade minskat kraftigt, till 1%.

Men det allra största är förstås ändå rikspolitiken, och framgångarna i riksdagsvalet. I en sammanfattning av SD’s riksdagsaktivitet för 2010 konstateras att partiet avgjort 48 ärenden i riksdagen, men hittills ändå gjort det lätt för alliansregeringen att styra, samtidigt som denna biter den hand som föder dem. Sverigedemokraterna har hittills visat ansvar och idkat stor återhållsamhet, och röstade endast i 4 av dessa fall med den rödgröna oppositionen.

Politik vs organisation

Allt är inte politik, utan en växande organisation ställer partiet inför tuffa utmaningar på alla nivåer. Processen att växa in i den nya kostymen pågår för fullt, och på många håll framgångsrikt. Bland sorgebarnen i sammanhanget kan främst nämnas distriktet SD Värmland. Det är känt att det distriktet under 2010 präglats av schismer, avhopp, kandidatbrist och förhållandevis dåligt valresultat, och att det funnits (och i värsta fall fortfarande kan finnas) företrädare där som inte på ett fullgott sätt delar partiets värderingar. Det finns också partimedlemmar i SD Värmland som har en sund syn på problemen, som vill förändra och låta partiet mogna även i Värmland. Bland dessa vill bloggen främst framhålla Camilla Rågfors, vars blogg finns att läsa här. Snart är det distriktsårsmöte och då ligger allt, i demokratisk ordning och enligt partistadgarna, i händerna på SD Värmlands medlemmar.

Statsminister Reinfeldt, stor i orden liten på jorden…

Den svenska valrörelsen blev som väntat mycket smutsig. Flera SD-politiker överfölls fysiskt och värst gick det för den syriskbördige sverigevännen Issa Issa, aktiv i SD Göteborg, som knivskars svårt av ett gäng som ogillade hans kristna och sverigedemokratiska uppfattning. Issa Issa riskerar men för livet efter händelsen.

Statsminister Reinfeldts kommentar ang. våldet mot sverigedemokrater är oförlåtlig och skall aldrig glömmas:

-Jag vill gärna påpeka att de som lever på att driva upp ett vi- och dom-tänkande och ett i grunden hatfullt sätt att se på relationer mellan människor inte ska bli förvånade om sådant händer.

Fredrik Reinfeldt visade med sitt uttalande att han inte är någon stor statsman, utan en mycket liten människa. Metoden att tillskriva meningsmotståndare åsikter de inte har, och sedan angripa dem på olika sätt, försvara eller uppmana till våld mot dem o.s.v, hör inte hemma i Sverige. Yttrar man förståelse för våld mot andra människor p.g.a. deras politiska uppfattning, så visar det även rent allmänt att något inte står rätt till i huvudet.

Mot slutet av året gjordes en popularitetsmätning som visade att Reinfeldt åtnjöt 72% av folkets sympatier. Ledaren i Katrineholmskurirens ledare kan inte uttrycka det bättre, vad gäller det 94%-iga stöd Reinfeldt åtnjuter i de egna leden:

-Bland moderaternas medlemmar har Reinfeldt nordkoreanskt stöd hela 94 procent har stort eller mycket stort stöd för honom.

94% var f.ö. det stöd de 7 gamla riksdagspartierna fick i valet 2010. Det ligger väl iofs något nordkoreanskt över det också. Apropos rubriken i Katrineholmskuriren så får man väl fundera på om de inte stavat fel. Skulle det verkligen stå ”Landsfadern”? Inte ”Landsförrädaren?”. Den mannen förtjänar ingen respekt, utan bara förakt. Sätt en spegel framför karln så att hans väljarförakt studsar tillbaka, så löser sig den saken.

Mer makt från riksdagen till Bryssel

Den 24 november röstade Sveriges Riksdag igenom grundlagsförändringar av sådan art att de i princip röstade bort väsentliga delar av Sveriges grundlag. De 20 sverigedemokratiska riksdagsmännen var de enda som röstade emot.
Kent Ekeroth talar i Sveriges riksdag, med anledning av grundlagsförändringarna.

Världen nära kärnvapenkrig

Utrikes handlade mycket om Korea, som mot slutet av året stod på randen till ett krig som kunde blivit världens första kärnvapenkrig, och om Vitryssland där en ledare liksom vår egen hatar oppositionen, men som inte nöjer sig med hetsande ord, utan dessutom går till konkret fysisk handling för att skydda sin makt.

Wikileaks…

Wikileaks måste naturligtvis nämnas, men inga större fördjupningar görs här. Kina idiotförklarar sina forna bundsförvanter i Nordkorea, kanske föga förvånande. Lite mer förvånande kanske att bl.a. Saudiarabien uppmanat USA att anfalla Iran militärt för att slå ut dess kärnvapenambitioner. Inga stora skandaler för Sveriges del. Amerikanska diplomatrapporter uttalade sig om Carl Bildt som en medelstor hund med en stor hunds attityd. Nog kan man förstå hur de tänkte.

Den övergripande frågan ang. Wikileaks måste ändå vara: Varför så mycket fokus på själva spridandet och varför så lite fokus på hur läckorna uppstod?

Fortsatt terror i islams namn

Muslimska terrorister fortsatte intensifiera sin verksamhet under året i världen – och så till slut även i Sverige. Månaden var inte ens slut förrän ”svenska” terrorister åter var i farten, denna gång med mål att anfalla Jyllandspostens redaktion, och döda så många av tidningens medarbetare som möjligt.

Miljön

Finns då fler problem än de mångkulturrelaterade? De globala miljöproblemen är allvarliga och får inte sopas under mattan bara för att det finns andra stora problem. Det vore också ett stort misstag att betrakta dem som en höger/vänster-fråga eller liknande. Det är sant att ingen vet exakt hur fossileldandet (främst kol och olja) påverkar världen, men det står klart att mänskligt förorsakade systematiska utsläpp av fossilgaser förändrar atmosfärens sammansättning. Atmosfärens sammansättning påverkar på det ena eller andra sättet vår levnadsmiljö och vårt klimat. I bästa fall kommer det inte bli fullt så illa som experter (ja även en del pellejönsar som försöker profitera på problemen, som t.ex. Al Gore) framhäver, men varför chansa? Vi behöver modern energi som är kretsloppsbunden. Sverige skall i denna fråga dock inte vara världens samvete, och det svenska politiska etablissemangets tjat om de här frågorna hjälper ingen.

Sveriges utsläpp uppgår till ca 0,2% av världens samlade utsläpp, samtidigt som USA fortsätter vräka ur sig enorma mängder fossilgaser, och folkrika u-länder, Kina och Indien ökar sina utsläpp kraftigt från år till år. Svensk miljöteknik är bra, och en stor del av Sveriges bidrag i den här frågan måste därför givetvis vara att hjälpa andra länder att skära ner sina utsläpp. Endast en idiot (eller möjligen miljöpolitiker för något av de 7 gamla riksdagspartierna) tror att detta bara handlar om att minska våra egna utsläpp.

Eländes elände… var finns då ljuset?

Ja, först och främst, det finns väldigt mycket kvar att rädda och väldigt mycket som skulle kunna bli oerhört mycket sämre om vi inte värnar det med näbbar och klor. Vi har ännu åsikts- och yttrandefriheten kvar trots att den utmanas av islam. Vi har ännu demokrati och det är ännu jämförelsevis säkert att vara politiker och verka demokratiskt i Sverige.

Anledning att fira och kämpa vidare

För att ge extra anledning att korka upp bubbelvattnet nyårsafton, kan konstateras att Sverigedemokraterna gått uppåt i samtliga (!) opinionsmätningar jämfört med föregående månad. Det har (veterligen) aldrig förr hänt.

Låt oss höja glasen för 2011… även i år är de fyllda med champagne. Låt oss kämpa för att glasen varje år framöver skall innehålla just champagne (eller fullgoda alternativ som kanske sliter mindre i börsen), och aldrig gravöl för den svenska och västerländska civilisationens undergång.

Mittenradikalen önskar härmed läsarna ett Gott Nytt År!

Fler som summerar året:
Helsingborgs Dagblad
Svenska Dagbladet sammanfattar med bilder
Fokus på ekonomi i Dagens Nyheter
Politikerbloggen

Annonser

2 responses to “Året som gick – 2010

  1. Är det Lukasjenko som han förvandlas till? Kände mycket väl igen gubben men tog ett tag att komma på vem det var. Är dock inte helt säker.

  2. Det stämmer, Reinfeldt förvandlas till Lukasjenko.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s