Jimmie Åkesson i första partiledardebatten

Ett par spridda kommentarer ang. artikel i SvD om Jimmie Åkessons debut 101103 i riksdagsdebatten.

Jesper Strömbäck, professor i politisk kommunikation vid Mittuniversitetet i Sundsvall, yttrar:

– SD vill bara minska invandringen, de vill inte att den ska fungera.

Politiska inlägg i debatten, i synnerhet absurda sådana, är något en statsvetare borde avhålla sig ifrån, om han ska behålla ett minimum av trovärdighet. Uttalandet att ett folkvalt parti är ute efter att sabotera, visar på förakt för demokratin, hål i huvet och är allmänt oprofessionellt.

Mona Sahlin tjatar varje gång hon nämner SD om att partiet är osvenskt. Sahlin är en van retoriker, och ingen oskicklig sådan. Ibland kan det vara retoriskt smart att försöka slå tillbaka med motståndarens egna medel, genom att ta orden ur mun på dem och vända dem bak-och-fram. Men är man som Mona Sahlin känd för yttranden som:

– Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker.

… så kanske man ska akta sig för att uttala sig om vad som är svenskt/osvenskt och inte. Uttalandet fällde hon i ett tal inför Turkiska ungdomsförbundets Euroturk i mars 2002, och hon har aldrig tagit avstånd från det.

Sahlin är inte den enda av sjuklöverns ledare som yttrat sig oikofobiskt, på gränsen till landsförrädiskt. Nu är SD i riksdagen och kan ställa dem till svars inför svenska folket för vad de yttrar och står för, och för deras fientliga syn på Sverige och det som är svenskt. Åkesson gjorde bra ifrån sig i sin debut. Sakligheten är SD’s starka sida och skall alltid finns där som fast grund. Bloggen efterlyser samtidigt retoriskt vassare kontringar, men tror också att sådana kommer bli vanligare efterhand som SD’s riksdagsledamöter gör riksdagen till sin naturliga hemmaplan.

För att ytterligare förlama sjuklöverns argument kan SD, liksom Jan Björklund gjorde och vände till sin retoriska fördel, ta upp alla de 100000-tals invandrare som lyckats bra i Sverige, som arbetar, sköter sig, betalar skatt, kämpar och gör rätt för sig. Vilka dessa är vet vi ju, det är de som assimilerat sig i det svenska samhället, i precis den anda Sverigedemokraterna vill verka för politiskt.

Reinfeldt visar plötsligt en skenbar ödmjukhet inför SD’s 340000 väljare, men det håller inte att förklara folk för idioter ena stunden och i nästa sekund lissma för dem. Reinfeldts grovheter mot SD’s företrädare, inkl. godkännandet av hot och våld mot dessa, är en spark i skrevet inte bara på SD’s folkvalda företrädare, utan även på SD’s väljare och givetvis på demokratin i stort.

Ps. SvD har också skrivit ett ordentligt referat från debatten. Läser man det så förhöjs intrycket av att Åkesson gjorde mycket bra ifrån sig, och att sjuklövern verkligen agerar som en politikens jättebebis, helt oförmögen att ta ansvar för sina handlingar.

2 responses to “Jimmie Åkesson i första partiledardebatten

  1. Lars M Hermansson

    Åkessons debut i dessa sammanhang får Mycket väl godkänt. Han är saklig,kunnig och påläst.

  2. Du är faktiskt lite orättvis mot Sahlin, den mest assimilationsinriktade partiledaren i riksdagen. Eller har du missat hennes klassiska uttalande ”I Sverige gäller ett knippe värderingar som det bara är att ställa upp på. Man kan tycka om det eller inte, men det är bara att gilla läget. Om folk drar sig undan samhället för att slippa anpassa sig måste vi hitta ett sätt att tvinga in svenska värderingar. (M. Sahlin, DN, 8/6-2001)”

    Det har jag faktiskt missat. Däremot minns jag att Sahlin vid ett tillfälle för några år sedan uttryckte sig kritiskt mot burkor, i termer av att det var att låsa in kvinnor eller något i den stilen. Å andra sidan har även Reinfeldt vid ett par tillfällen uttryckt sig på ett sätt som för ögonblicket kunnat göra honom till sverigedemokrat (t.ex. vid besök i Finland tidigare i år där han yttrande mer eller mindre direkt att Sverige tar emot för många invandrare). Jag tror nog att vi i både Sahlins och Reinfeldts fall ska betrakta det som just ögonblick, men ibland är det bra att påminna om vad de faktiskt sagt. //Mod´s anm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s