”Elaka” SD bryter riksdagstradition?

Finansminister Anders Borg (M) hoppas få igenom sin budget. Men den här gången regerar han i minoritet, och eftersom hans regering ostrategiskt nog inte ens gjort ett försök om att försäkra sig om stöd från något av de 4 oppositionspartierna, så kastar alliansen tärning om möjligheterna att kunna föra sin egen politik – och därmed förverkliga de löften de givit sina väljare.

I en artikel i SvD gnälls det nu över att Sverigedemokraterna inte kommer följa tradition och praxis i riksdagen, som enligt artikeln skulle gå ut på att om flera oppositionsförslag finns så ska dessa först ställas mot varandra, ett huvudförslag utses, följt av att det parti/block som fått sitt förslag utslaget lägger ner sina röster vid huvudomröstningen.

Men för att något ska kunna kallas praxis, så måste det ju ha tillämpats förut, under liknande omständigheter, och dessutom tillräckligt ofta för att kunna anses vara ett standardmönster. Sverige har nu 3 block i riksdagen, vilket aldrig tidigare hänt i svensk politisk historia. Det finns ingen praxis för den situationen, eftersom den är helt ny.

Alliansregeringen fortsätter uppträda som om den hade majoritet. Det lär de till slut bränna sig ordentlig på. Eftersom Sverigedemokraterna helt saknar samarbetspartners är det raka rör som gäller, för att agera fritt för att maximera utfallet av sin egen politik. De rödgröna, i egenskap av block, är i samma situation och kan förväntas agera på samma sätt.

Förr eller senare, men med all sannolikhet inom nuvarande mandatperiod, kommer detta ge stora problem för Reinfeldts minoritetsregering – helt i onödan. Regerar man i minoritet, så är det elementärt att man måste finna trogna samarbetspartners.

Länkar:
SvD
Dagens Nyheter
Göteborgsposten
Helsingborgs Dagblad

Annonser

4 responses to “”Elaka” SD bryter riksdagstradition?

 1. Lars M. Hermansson

  Du har helt rätt. SD:s representant vid riksdagens budgetdebatt i dag Johnny Skalin vann debatten. Han gjorde en mycket god insats.

 2. Alliansen har inte fattat att 173 elefanter är färre än 175 myror, det var ju så försmädligt nära att få dom extra mandaten med 7+9 röster 🙂

  Det ska bli sketakul att se spektaklet med omval i Värmland.
  Litet synd bara att SD kan missa vågmästarpositionen i så fall.

 3. Jag såg en del av debatten. Skalin skötte sig utomordentligt, det var underbart att se. Bakom den kanske lite blyga fasaden fanns argument som varken Borg, Östros eller deras tillskyndare från andra gammelpartier inte hade några vapen emot. De tvingades direkt förfalla till ynkligt floskelpipande, om att alla människor är tillgångar o.s.v. Det är klart att varje människa skall ses som en tillgång, men för den skull kan ju inte ett litet företag anställa hur många människor som helst. Skalins jämförelse med Sverige som ett företag, var alldeles klockren.

  Borg/Östros m.fl. har riksdagsvanan i ryggen det märktes ju, och någon kan säkert tycka att de gjorde ett säkrare intryck än Skalin. Men faktum kvarstår, när det kom till argumenten så blev de avklädda av en nykomling. Den lilla fördel gamlingarna (sett till politik, inte ålder) kanske har just nu av vanans säkerhet, kommer de dessutom att förlora. Ju mer Skalin och de andra SD-riksdagsledamöterna växer in i sina riksdagsroller, desto giftigare kommer de att bli. Jag skulle inte vilja vara i gammelpartipolitikernas kläder när de kommit igång på allvar.

 4. Kontrapropositionsvotering är inget konstigt.
  Det är tvärtom en självklarhet.

  om flera oppositionsförslag finns så ska dessa först ställas mot varandra, ett huvudförslag utses, följt av att det parti/block som fått sitt förslag utslaget lägger ner sina röster vid huvudomröstningen.

  Det enda som är egendomligt här, det är idén om att riksdagsmän ”ska” lägga ned sina röster. Det behöver de inte alls göra, de kan så klart taktikrösta. Men eftersom det är öppna voteringar så får de taktikröstande också vara beredda på att få stå till svars ifall de röstat på ett ”minst dåligt” förslag som väljare eller journalister inte tycker att de borde röstat för över huvud taget.

  I den kan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s