Biskop angrep SD från predikstolen

När den socialdemokratiske biskopen Eva Brunne började prata politik från predikstolen, med kritik mot Sverigedemokraterna och beröm till de vänsterextremister som protesterat mot valresultatet dagen före på Sergels Torg, fick de 20 SD-riksdagsledamöterna nog och lämnade kyrkan. Händelsen utspelade sig i Storkyrkan, under ceremonierna i samband med riksdagens öppnande.

För att uttrycka sig i kristna termer, så är en kyrkans man/kvinnas missbruk av människovärdesbegreppet för egna politiska syften, ett verk av Satan. Sker det dessutom från predikstolen, så innebär det en våldtäkt på Guds rum.

Skam är ett för svagt ord. Ingen ska behöva känna sig kränkt eller attackerad under en predikan i en kyrka. Inte ens en sverigedemokrat.

Länkar:
Politiskt Inkorrekt
Svenska Dagbladet
Dagens Nyheter 1
Dagens Nyheter 2 (biskopen ”beklagar”)
Helsingborgs Dagblad
Expressen

Del av biskop Eva Brunnes predikan, inkl. dess felaktiga och kränkande åsiktstillskrivningar mot sverigedemokrater:
Igår kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olika delar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky mot det som gör skillnad på människor. Den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag. Du ska inte ha samma rättigheter som jag. Du är inte värd ett liv i frihet. Och detta av en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld. Det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor. Det är inte möjligt för troende människor att göra skillnad på människor. Det är inte värdigt människor att göra skillnad på människor. Här räcker det inte att vi ger några hundra människor mandat att föra vår talan. Här har vi ett gemensamt uppdrag. Och om någon tystnar eller tystas i kampen för människovärde, måste vi se till att också stenarna ropar. Vi gör det med Guds hjälp.

Annonser

5 responses to “Biskop angrep SD från predikstolen

 1. Trots att jag läste för präst har min uppfattning av svenska statskyrkan ( bara namnet stats. Betala skatt för ngn typ kommunistkyrka – kyrkofullmäktige = kyss K. Var dögrävare -71-73 sesongarb. Inga trkskopor genom kistlock där. Men åt helvete gräva. Kremering punkt slut. Prästerskapet en samling knäppgök ? övrig religion skenheligt. Skaffa dig en egen gud för han finns för den som tror not för skenhelig. Säljes ut kyrkor skog mark egendom präst sök jobb. Pengarna till gamla fyllon fattigpens. ungdom utan jobb samt till föreningen håll håll mordanstiftare och förtalstyper borta+ kasta ut gangsterinvandrare utan prövning fot in archel.

 2. Lars M. Hermansson

  Förstår fullständigt att de lämnade kyrkan. Biskopen hyllade ju vänsterextremister som inte respekterar valresultatet och att SD sitter i riksdagen.

 3. Jag har satt mig in mer i vad som hände och inser nu att jag skrev blogginlägget alldeles för milt. Dagens händelse i Storkyrkan är en historisk skandal. Biskopens agerande en skändning av kyrkan och en skändning av riksdagens öppningsceremoni. En predikstol i en kyrka får aldrig någonsin användas för att chockera och kränka människor som besöker kyrkan, oavsett vem det är.

  De politiker från andra partier som tog tillfället i akt att kasta skit på SD, däribland Wanja Lundby-Wedin, Göran Hägglund m.fl, är värda allt det politikerförakt folket har kraft att ge dem.

 4. Den största och första skandalen är att Eva Brunne själv deltog i den manifestationen hon refererade till i sin predikan, väl medveten att denna var riktade mot att SD gjort entré i Sveriges Riksdag.
  Därmed ville Eva Brunne ”läxa” upp SD i sin predikan.

  Den andra stora skandalen är att Eva Brunne i SVT Aktuellt svarade att hon INTE visste att manifestationen var mot SD. Hon ljög för TV-tittarna och borde ge SD en offentlig ursäkt.
  Alla som sett vänsterns manifestationer vet vilka de hatar …

 5. Gör ett nytt försök om du vill, men tänk då på kommentarsregeln. Men en mening får du behålla här, dock inte utan bemötande.

  ”Svenska kyrkan är absolut rätt plats att uppröra människor.”

  Om du haft rätt, så hade det också varit rätt att motreagera mot den präst som upprör, t.ex. genom att kasta ägg på, vissla ut, överrösta och skrika slagord mot prästen. Inte bara kyrkan, utan alla sakrala byggnader (tempel, synagogor och borde så vara även moskéer), är platser för frid. Sov du på religionsundervisningen? //Mod´s anm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s