Grattis Per Westerberg

Per Westerberg (M) har valts till riksdagens talman. Sverigedemokraterna röstade för Per Westerberg, med motivationen att det största blocket bör inneha talmansposten. Därmed har alltså den första frågan i riksdagens kammare för mandatperioden 2010-2014 avgjorts och gått Sverigedemokraternas väg.

Det var dock inte Sverigedemokraterna som avgjorde frågan, eftersom 2 ledamöter frånvarade och en ledamot från de rödgröna valde Per Westerberg.

Vad är vitsen med att alls föreslå ett eget alternativ till talman, om man sedan inte stödjer honom fullt ut i omröstningen? De rödgröna har, vare sig det var taktik eller slarv, öppnat sin verksamhet i 2010-2014 års riksdag med att svika sig själva och sina väljare. Om det var slarv så är det ett oförlåtligt sådant. Om det var taktik så har de visat sig helt ovärdiga att kallas för del av opposition, och Sverigedemokraterna har redan första dagen lämnats i ensamroll vad gäller oppositionsarbetet i Sveriges riksdag.

I skrivande stund förbereds votering av andre vice talman, efter att Sverigedemokraternas Björn Söder föreslagit Mikael Jansson (SD) som andre vice talman och begärt votering. Söder presenterade samtidigt Sverigedemokraterna som det tredje blocket i svensk politik, under namnet Sverigeblocket.

Länkar:
Helsingborgs Dagblad (obs kolla bilden!)
Svenska Dagbladet
Dagens Nyheter
Göteborgsposten
Expressen (obs, artikeln innehåller flera sakfel)

Annonser

2 responses to “Grattis Per Westerberg

  1. Lars M. Hermansson

    Tyvärr var inte de etablerade partierna intresserade av en uppgörelse. SD borde ha fått en vice talmanspost!!

  2. Det borde vi fått, men det var förstås inte oväntat att de gamla partierna enades om att ge andre vice talmansposten till en miljöpartist istället.

    Dagens omröstning var en liten lägeskännare, men inte mycket mer än så. Mycket intressant väntar i riksdagen härnäst. När de gamla blocken står oenade, kommer SD fälla avgörandet. Såvida inte de rödgröna är bortresta, går på toaletten, eller ”råkar” rösta fel förstås. Men då abdikerar de ju samtidigt som opposition, och lämnar SD ensamma i den rollen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s