Sverigedemokraterna i riksdagen

2010 års allmänna val slutade med kraftiga framgångar för Sverigedemokraterna på alla nivåer, och gav som resultat att partiet kommer in i riksdagen med preliminärt 20 mandat. Alliansen förlorade samtidigt sin majoritet, men blev största block med 172 mandat. De rödgröna fick 157 mandat. Sverigedemokraterna är därmed vågmästare mellan blocken i den nya riksdagen. Reinfeldt förväntas fortsätta regera, men saknar lösningar på hur det skall gå till. I varje enskild fråga kommer han vara beroende av stöd från minst ett av de övriga 4 partierna utanför alliansen (d.v.s. S, V, MP eller SD).

Kommunvalsresultaten har ännu inte analyserats av bloggen, men ett kraftigt utökat antal kommunala mandat är ett faktum, liksom att antalet kommuner med vågmästarroll för SD har ökat (bl.a. finns indikationer på att SD blivit vågmästare i Helsingborg).

Det största genombrottet för SD, förutom riksdagsvalet, gäller troligen landstingsvalet. SD var tidigare representerat i endast 3 av dessa, men förväntas nu komma in i hela 15 landsting. Totalt finns 20 landsting Sverige.

Bloggens undersökning ang. i vilken kommun SD skulle nå sitt högsta riksdagsvalsresultat har nu avslutats. Toppgissningarna:

1. Landskrona 39%
2. Malmö 14%
3. Vellinge 8%
4. Trelleborg 4%
5. Helsingborg 4%
6. Karlskrona 3%
7. Bjuv 3%
8. Södertälje 3%
9. Sjöbo 1,5%
10. Sölvesborg 1,5%

Starkaste kommun blev Sjöbo, där SD fick 15,8% av riksdagsrösterna. I kommunvalet blev av allt att döma Bjuv den starkaste kommunen, med 19,2% av rösterna.

Länkar:
SvD
DN
GP
HD
Fria Nyheter
Politiskt Inkorrekt (Jimmie Åkessons segertal)
Valmyndighetens hemsida (all statistik om valet)

Annonser

One response to “Sverigedemokraterna i riksdagen

 1. För ett par veckor sen hade jag varit nöjd med en majoritetsregering för Alliansen. Men på slutet blev det självgoda päsandet om ”statsbärande” parti och ”enda arbetarparti” från moderaterna bara för mycket.

  Nu blir det litet entertainment istället, Reinfelt bjuder in MP till samarbete vad nu det innebär. Wetterstrand vet inte på vilket ben hon ska stå, trekant med vänstern eller femte hjulet i alliansen.
  Bäst då att helgardera med en ormgrop för sjuklövern i sin helhet vad nu det kan tänkas innebära.

  Absolut bäst och livskvalitetshöjande ändå; MONA fick stöd av partiet till slut när dom förlorade och skall slåss för sin politiska framtid !!!!
  Nu slipas dom lååååååååånga knivarna i sosseriet för en riktig dunderfajt på Sveavägen 68. Carin Jämtin ( en farlig konkurrent om ledarposten ) skall tydligen få bära hundhuvet för ”butlerutspelet”.
  Vänsterfalangen skall rensas ut för att samarbetet med V kostade valsegern ( eller om det var samarbetet med MP )

  Nu blir det högklassig dokusåpa en månad framåt eller mer när PK-Sverige drabbats av en svårartad klåda som inte vill ge med sig, ho ho ho ….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s