Väljarnas dom nära

Bloggens medarbetare är djupt upptagna av valarbete, och räknar inte med att hinna skriva några fler inlägg på denna sidan om 19 sept.

På söndag kväll kommer det bekräftas att Sverigedemokraterna tagit sig in i Sveriges riksdag. Det enda som kan hindra detta är ett oväntat och oförklarlig trendbrott eller regelrätt valfusk.

Varning utfärdas för den stora vallokalsundersökningen, som brukar presenteras strax efter kl 20. Sverigedemokraterna brukar vara lika underskattade där som i opinionsmätningarna. Förmodligen kommer partiet ligga över 4% redan i vallokalsundersökningen, men OM resultatet skulle visa något under 4%, så lär det likväl innebära ett riksdagsinträde p.g.a. högre verkligt resultat.

Förutom riksdagsvalet så är förstås även landstings- och kommunvalen intressanta. Sverigedemokraterna kan förväntas göra ett starkt genombrott i landstingsvalen, där det finns en 3%-spärr. I valet 2006 kom partiet in i Skånes, Blekinges och Örebros landsting. Troligt är att Sverigedemokraterna i det här valet kommer ta sig in i långt mer än hälften av Sveriges totalt ca 20 landsting.

I kommunvalen finns några som är värda särskild uppmärksamhet, bland dessa:

* Vellinge. Detta var den enda skånska kommun där SD missade kommunfullmäktigemandat i valet 2006. Nu lär det bli ändring på det med besked. Efter det lokalt mycket mäktiga moderaternas kapitala fegsvek i invandringfrågan, står Vellinge som trolig kandidat för den kraftigaste kommunala ökningen för Sverigedemokraterna i detta val.

* Södertälje. Nationaldemokraternas enda verkliga fäste. Partiet har 2 mandat sedan valet 2006. Sverigedemokraterna ställer upp på allvar för första gången. Avgrundsnationalism står mot sund sverigevänlighet. Om väljarna kommer fortsätta välja det relativt väl etablerade ND, eller avsluta den epoken och istället ty sig till SD, återstår att se. Huvudfienden i det svårt massinvandrings- och mångkulturdrabbade Södertälje liksom överallt annars är dock givetvis inte ND, utan den kvävande politiska korrektheten.

* Landskrona. SD fick nästan var fjärde röst i kommunvalet 2006. Här kommer vi få se hur SD kan försvara ett redan exceptionellt gott valresultat, och om det kan gå att öka ytterligare efter att ha nått så högt som man redan gjort.

* Stockholm, Göteborg och Malmö. Förstås är de 3 största kommunerna särskilt intressanta. Huvudstaden har varit ett sänke för partiet i tidigare val, men det måste inte bli så en gång till. I flera lokala opinionsmätningar för huvudstaden, har SD fått fina resultat. Det finns utomordentliga chanser för SD att denna gång nå in i Sveriges största kommunfullmäktigeförsamling. Göteborg inte så mycket att säga om, förutom att kommunen är stor och betydelsefull. Malmö har en speciell situation med en snabbt minskande svensk befolkning, höggradig islamisering och extremt hög och grov kriminalitet. Ökningspotentialen för SD torde vara stor, icke minst eftersom även alltfler invandrare röstar på partiet.

Annonser

One response to “Väljarnas dom nära

  1. Märkligt nog presenterades nån slags opinionsmätning som visar att invånarna i Malmö upplever situationen som allt bättre sedan 10 år tillbaka.
    Det kanske är samma konsulter som lyckats visa i en ”hemlig” opinionsmätning att dom rödgröna hade hunnit ikapp alliansen på ½ vecka ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s