SD-rösta i alla 3 valen!

I valet 2006 valde många SD-väljare att enbart rösta på partiet i ett eller 2 av de 3 valen. Det tydligaste exemplet såg vi i Landskrona, där Sverigedemokraterna nådde nästan 23% av rösterna kommunalt, men ”bara” drygt 8% i riksdagsvalet. Bara drygt 1/3 av de Landskronabor som valde SD kommunalt, följde alltså upp det med att rösta på SD även i riksdagsvalet. Exempel på motsatsen observerades samtidigt i vissa andra kommuner. I t.ex. Vellinge nådde SD endast drygt 1% kommunalt, medan 4% av Vellingeborna valde SD i riksdagsvalet.

Röst på SD i riksdagsvalet, röst på socialmodekraterna kommunalt

Förklaringen i Vellinge torde vara att folk litade på sina lokala moderater i asylant-frågan. De Vellingeväljare som resonerade så brände sig, för alla vet ju nu hur moderaterna i Vellinge krökt rygg å det slemmigaste under den gångna mandatperioden.

Rent allmänt kan man dock förstå vissa bakomliggande faktorer till att någon väljer SD i riksdagsvalet och något annat parti i kommunvalet. Handen på hjärtat är det ju så att Sverigedemokraternas kommunavdelningar är väldigt olika, alltifrån stora och mycket aktiva som i t.ex. de skånska storstäderna, till i bästa fall enmansföretag i en del avlägsna norrlandskommuner. Givetvis kan man som väljare göra en bedömning utifrån det perspektivet, och komma fram till olika slutsatser.

Kommunpolitiken är dessutom ofta personlig. Man kanske känner den där Nisse Hult sedan barnsben, tycker han är en hyvens kille, och nu kandiderar han för socialmodekraterna i hemkommunen. Därmed får hans parti rösten kommunalt, så att Nisse kan få krysset. Lite beklagligt, men knappast svårt att förstå.

Man skall dock tänka på att en röst på ett parti innebär ett godkännande av det partiets politik, oavsett politisk nivå. Gillar man Nisse Hult såpass att man ”måste” ge honom krysset, eller om man kanske väljer hans parti för att det är större, mer etablerat och till synes mer aktivt än den lokalt kämpande SD-avdelningen med mantorka, så ska man inte sedan gnälla när man tycker socialmodekraterna för fel kommunpolitik, för det bär man ju själv ansvar för att ha röstat fram – även om man röstat på SD i riksdagsvalet.

Röst på socialmodekraterna i riksdagsvalet, röst på SD kommunalt

Det är svårare att förklara det omvända snedförhållandet i Landskrona 2006. Förhoppningsvis kan det till stor del förklaras med att många Landskronabor inte trodde att Sverigedemokraterna skulle nå riksdagen 2006 (vilket de iofs hade rätt i… litet grand kanske då som en självuppfyllande profetia). Isåfall ska ju problemet vara löst nu, när alla vet att SD’s chanser att nå riksdagen är utomordentliga.

Annars är det rent allmänt svårt att förstå hur någon kan välja kombinationen SD kommunalt, annat parti i riksdagsvalet. Kommunpolitik i all ära, men det är bara på riksdagsnivån som SD verkligen har chans att påverka svensk politik och då förstås även invandringspolitiken, som är de flesta väljares huvudanledning till att rösta på SD. Invandringspolitiken ändras inte på kommunnivå. De gamla partierna kan rentav ha ny lagstiftning på gång som kommer ta bort möjligheten för SD att på kommunal nivå säga nej till kommunala avtal med migrationsverket. En sådan lagstiftning vore ett slag mot den kommunala demokratin, och SD’s enda möjlighet att opponera emot en sådan lagstiftning med stora konsekvenser för det kommunala självbestämmandet, vore förstås på riksnivån.

Sammanfattning

Som aktiv sverigedemokrat är jag naturligtvis inte neutral i den här frågan, och det är förutsägbart att jag kommer säga att man absolut ska välja SD i alla 3 valen. Men samtidigt måste det ju rimligen vara så att om man tror att Sverigedemokraterna är den förnyande kraft som behövs i svensk politik och vill ha maximal utdelning för den uppfattningen, så bör man givetvis rösta på partiet i alla 3 valen. Någon annan uppmaning kan jag därför inte ge väljarna, vare sig det sker ur propagandasynvinkel eller av sunt förnuft. Splittrad röstning betyder splittrade möjligheter, så kära väljare: Håll för allt i världen ihop rösterna den 19 sept.

Patrik Ohlsson, ordförande i SD Ängelholm, kommunfullmäktigeledamot

Viktigt ps. Landstingsvalet nämns inte här, eftersom det s.a.s. ligger i mitten och resonemanget belyst de 2 ytterlighetsvalen kommunval och riksdagsval. Observera dock att landstingsvalets blå valsedel är precis lika viktig som kommunvalets vita och riksdagens gula valsedel.

Valaktuellt just nu:
SvD
Dagens Nyheter
Göteborgsposten (C vägrar samarbeta med V för att stänga ute SD)

Annonser

7 responses to “SD-rösta i alla 3 valen!

 1. Man kunde ju tänka sig att samordna kommunalvalet med valet till EU-parlamentet vart femte år.
  Då blir det inte lika mycket att hålla reda på som i nuvarande val.

  Dessutom kunde man ta bort kyrkovalen i konsekvensens namn om nu svenska kyrkan verkligen blivit avskild ifrån staten.
  Låt då kyrkan klara sina angelägenheter själv inklusive att ta in medlemsavgifter från medlemmarna istället för att åka snålskjuts på statens skattemyndighet.

 2. Den här artikeln http://www.smp.se/nyheter/valet_2010/(2091729).gm

  Artikeln du länkade till var intressant, så den får vara kvar. Men Gull-Britt ställer ju bara upp i kommunval, så varför i hela friden frågar journalisten henne nästan bara om rikspolitik? Gör han likadant vad gäller andra kommunpolitiker?

  I övrigt bröt du tyvärr mot kommentarsregeln och det du skrev kan dessutom ha utgjort förtal av person. Därför får se din text i övrigt dumpad och avpolleterad. //Mod’s anm

 3. Mr Speck,

  Jag håller med om att kommunvalen inte borde hållas samtidigt med riksdagsval. De flesta länder har skilda datum för dessa val. Dock skulle jag vilja göra tvärtom mot ditt förslag, och ha kommunval vart tredje år. Det hinner hända väldigt mycket på 4 år, och de som vill engagera sig fritidspolitiskt bör inte behöva vänta alltför länge.

  Kyrkovalet ja… det borde avskaffades. Men sålänge systemet är som det är, så ska SD förstås ställa upp i de valen också. Svenska kyrkans viktigaste uppgift är bevarandet av ett viktigt kulturarv i form av kyrkobyggnaderna.

 4. Jag var och röstade idag och jag gjorde som du tyckte. Jag la valsedlarna för SD i alla val även om jag egentligen tycker att det är bara i riksdagen som SD kan göra någon större nytta. På landstingsnivå kan ni kanske påverka lite så det kändes inte helt fel att även lägga rösten där på SD. Har även lyckats locka en del andra att lägga sin röst på SD i landstingsvalet genom att säga att det inte är ett så viktigt val.
  Angående kommunvalet så gör SD mycket bra i många kommunen men jag bor själv i Laholm och det känns ganska meningslöst att lägga rösten på SD i detta val. Jag vet inte heller om SD har något eget där utan sammarbetar med Laholm Partiet och SPI. Hittade ingen information om hur det funkade men la min röst ändå på SD. Lite extra stöd kan inte skada

 5. Hur går det om SD kommer med och ingen vill samarbeta?

 6. MDAMZ/Inspirerar:
  Jag tror du syftar på läget i riksdagen, så jag tar det som utgångspunkt.

  Det är nog inte så mycket frågan längre om SD kommer in i riksdagen eller inte. Inget kan tas ut i förskott men det vore ett grovt och oväntat trendbrott om SD skulle missa. Den förtalskampanj ledd av Expo som förväntas komma som på beställning under valveckan, lär inte påverka mycket.

  Väl i riksdagen finns 2 huvudsakliga lägen som båda är möjliga.

  * Ett block (realistiskt isåfall Alliansen) får egen majoritet trots att SD kommer in i riksdagen. I det läget kan Reinfeldt regera vidare ungefär som idag. Han behöver bara samarbeta med FP, C och KD, liksom idag. SD hamnar i opposition liksom de rödgröna.

  * SD får vågmästarställning mellan de traditionella blocken. Reinfeldt kan fortsätta regera med en minoritetsregering, men förr eller senare kommer det dyka upp någon fråga där SD tycker likadant som de rödgröna. Då kan Reinfeldt inte få igenom den frågan i riksdagen, d.v.s. han kommer aldrig i det läget att fullt ut kunna föra en allianspolitik. Dessutom riskerar han att få misstroendevotum emot sig, varpå regeringen kan fällas. Alternativt kan Reinfeldt i det läget försöka få över MP till att samarbeta med alliansen, och då troligen nå en majoritet. Ett sådant samarbete skulle vara mycket svårt för MP, som gått till val på ett rödgrönt alternativ och som uppenbarligen står mycket närmre de rödgröna än alliansen i de flesta frågor.

  Så långt om samarbeten, men det är långt ifrån bara det riksdagsarbete handlar om. Med SD i riksdagen så kan partiet väcka motioner på riksnivå, begära utredningar, skaffa insyn i statliga myndigheter på ett sätt som inte är möjligt idag. Gissa om SD kommer tvinga fram siffror på t.ex. vad invandringspolitiken verkligen kostar. Sverigedemokraternas arbete vid ett riksdagsinträde kommer bli oerhört betydelsefullt, vare sig partiet befinner sig i opposition eller i samarbeten.

 7. Stellan,

  Jag tackar å mitt partis vägnar för dina röster. Ofta är det väl så att man inte så väl känner till de lokala förmågorna i olika partier, inkl. SD. I Laholm har SD genomgått ett litet generationsskifte. De äldre herrarna som drivit på tidigare, har till stor del lämnat över till yngre förmågor.

  Ewa Ridén, Gejbert Strömdahl och Rikard Vesterlund (topp 3) har jag själv träffat vid ett par tillfällen. Jag har ett mycket gott intryck av dem. De är gröna som politiker men entusiastiska och de kommer få all hjälp och stöd från partiet (till skillnad från 2006 så har vi nu en organiserad utbildningsinsats) som de behöver, för att på ett snabbt och bra sätt komma in i kommunpolitiken när de väl blivit valda.

  I Laholm har SD valt en lite speciell typ av kommunalt samarbete med ett annat parti (det lokala Laholmspartiet), vilket du nog såg när du röstade. Varför man gjort så vet jag faktiskt inte (får fråga Ewa och Co nån gång), men samarbete med andra partier är ju oftast bra.

  Ps. Känner ju till din blogg sen tidigare, hade ingen aning om att du är från grannkommunen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s