Reinfeldt varnar: Jag kan inte regera!

Ett av valrörelsens absolut mest patetiska utspel (finns några att välja emellan) hittills kom igår, när statsminister Fredrik Reinfeldt riktade ett hot till svenska folket:

-Urholka inte grunden för en stabil regering genom att rösta in Sverigedemokraterna. Det kommer att ha ett högt pris, det kommer negativt att påverka möjligheterna att regera Sverige, säger Reinfeldt.

Statsministern omyndigförklarar sig själv och säger alltså att han inte kommer kunna hantera en situation där SD blir vågmästare. Vilka andra situationer kommer statsministern att kapitulera inför, så att Sverige blir lidande?

Utspelet tyder på svaghet och desperation. Det är dessutom fegt och visar på ett grovt väljarförakt. Reinfeldt har målat in sig i ett hörn vad gäller Sverigedemokraterna, vilket jag tror att han kommer inse som ett allvarigt och kanske karriärsavgörande misstag den dag han skriver sina memoarer.

Sverige behöver ett starkt Sverigedemokraterna i riksdagen, men även en inbiten optimist inser att de gamla partierna trots detta skulle fortsätta att spela en avgörande roll för svensk politik under en lång tid framöver. Partierna längst till vänster må vara hopplösa fall, men för de andra rekommenderas ett mentalt generationsskifte av bibliska proportioner. Ett mycket stort antal politiker i deras partier behöver bytas ut, alternativt få sparken. Sverige behöver flexibla politiker, oavsett vilket parti de tillhör, inte dogmatiska muppar med samarbetssvårigheter, på ljusårs avstånd från den svenska vardagen.

Ett högt resultat för SD i riksdagsvalet kommer hjälpa de gamla partierna i deras reformarbete, och vore därför även ur den synvinkeln en välgärning för svensk politik i stort. Icke minst ser vi fram emot Fredrik Reinfeldts avgång.

Länkar:
Officiell reaktion från Sverigedemokraterna
Pressmeddelande från SD
Politiskt Inkorrekt

SvT
Allt-om-valet
Dagens PS
Sydsvenskan

Annonser

5 responses to “Reinfeldt varnar: Jag kan inte regera!

 1. Som jag ser saken så är det viktigare att SD blir STORA ( ca 10 % ) än att dom får vågmästarställning ( med endast ca 5 % ).
  En vågmästarroll kommer dessvärre att provocera dom etablerade partierna till oheliga allianser för att uppnå en kortsiktig prestige.

  Scenariot skulle vara som följer att nu den senaste veckan när dom rödgröna ( d.v.s sossarna ) viker ner sig efter ett förhållandevis jämt lopp så får alliansen en egen majoritet. Detta öppnar för att alla missnöjda sosseväljare i avsmak kan proteströsta på SD och ge en extra kick på så mycket som 10 % utöver de 5 % som redan är säkrade i opinionsmätningarna.

  Detta kommer att torpedera (s) för överskådlig framtid och den rödgröna röran förlorar all trovärdighet som regeringsalternativ.
  Alliansen får arbetsro för en ny mandatperiod och kan så sakteliga börja anpassa sig till ett nytt politiskt landskap. Jag tycker mig redan nu se en sådan lucka i molntaket där en strimma av upplysning silar ned i FP där både Björklund och Sabuni gjort utspel som nästan kan tolkas som ”SD lite”

 2. Även utan en vågmästarställning kommer riksdagsinträdet att vara det absolut viktigaste som någonsin hänt partiet, och öppna för helt nya möjligheter för SD att etablera sig i svensk politik. Champagnekorkar ska smälla så fort det kan bekräftas att SD nått riksdagen, oavsett marginalen till 4%. Situationen därefter får partiet göra det bästa möjliga utav.

  De gamla partierna kan göra hur de vill. Senast idag föreslog Sahlin ett samarbete över blockgränserna för att stoppa SD. Förblindad av makt som hon är, så missar hon att rollen som enda trovärdiga opposition också är en nyckelroll i svensk politik. Den rollen verkar hon inte ha något emot att ge SD.

  FP fiskar i SD’s vatten, och partiet ger också klart mest ambivalent inställning till SD av de 7 i riksdagen. Det är säkert ett taktiskt medvetet drag och kanske ett av de få från 7-partiet som kan vara värt att ha viss respekt för. En del väljare kan förledas att tro att FP är en ”lagomvariant” av SD, fastän det naturligtvis är en absurd och felaktig bild de då övertygar sig själva om. Förhoppnings genomskådar de långt flesta FP’s myter, och inser att det enda som går att lita på är originalet. FP’s politik för Sverige mot stupet på samma sätt som V’s politik gör. Möjligen kan hastigheten mot stupet skilja något.

 3. kommentarsregeln! //mod’s anm

 4. Han kan väl inte regera i förvägen heller…? 🙂

 5. Lilli,

  Helt sant, men det här är nog första gången han varnar för det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s