SD kan få 12% enligt statsvetare

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren uttalar för nyhetssajten WighsNews att Sverigedemokraterna mycket väl skulle kunna nå 12% av riksdagsrösterna i 2010 års val. Detta samtidigt som han uppskattar att 1 eller 2, möjligen 3 av de nuvarande riksdagspartierna, kommer att hamna under 4%-spärren och få lämna riksdagen. Han säger bl.a:

– De har tre huvudfrågor, invandringen, ordningen i samhället och pensionärernas villkor, och på detta kommer de att gå långt.

Det står sedan länge klart att Sverigedemokraterna hittills systematiskt underskattats i opinionsmätningarna, med en faktor på ca 1,7 i valen till riksdagen 2006 och till europaparlamentet 2009. Men 12% skulle onekligen vara ett resultat som skulle få de politiska kommentatorerna att komma av sig på valnattskvällen, och de politiska motståndarna att kissa i byxorna av förfäran över folkets utslag.

Bloggen förhåller sig blygsammare än Ljunggren, och håller kvar vid tipset att Sverigedemokraterna kommer nå 6,2% av rösterna i riksdagsvalet. Kompletteras görs här med ett tips för SVT’s stora vallokalsundersökning, som vi tror kommer visa 4,4% för Sverigedemokraterna (underskattningen även där således, liksom inför föregående EP- och riksdagsval). Givetvis är tipsen satta med reservation för kraftiga avvikelser.

Länkar:
Politiskt Inkorrekt
Wighsnews

Rädslan för ett starkt SD-resultat blir alltmer påtaglig, som t.ex. i skvallerblaskan Expressens ledare. Se även
Fria Nyheter

Annonser

5 responses to “SD kan få 12% enligt statsvetare

 1. Mitt bud är lägst 15%.

 2. Riksdagsvalsedelns 63 namn är alla inne vid ca 18%. Paradoxalt nog får man därmed hoppas att SD inte får över det, för då blir det som jag förstår det tomma riksdagsstolar.

  18% håller jag visserligen för osannolikt, men jag förstår ändå inte varför SD-riksdagsvalsedeln inte innehåller minst 100 namn. Kandidatbristen i vissa kommuner finns absolut inte i det sammanhanget.

 3. Teoretiskt kan det ju bli 100 % som röstar på SD och i så fall blir det 286 vakanser i riksdagen. Det vore ju i och för sig ett ganska talande resultat för tillståndet i landet. Men det kunde ju bli problem vid grundlagsändringar för då skall väl hälften av kammaren votera.

 4. Mr Speck,

  Ja ytterst avgör ju svenska folkets humör på valdagen. Partier har 3-dubblats på kort tid förr relativt opinionsmätningarna (FP 2002, Junilistan 2004…) och skulle det hända SD nu, så skulle partiet landa på ca 14%. Det KAN hända, även om jag iofs tror på ett lägre SD-resultat som utgångspunkt, men med god marginal över 4%spärren.

  Det var iaf en evig tur att riksdagsvalsedeln utökades från 50 namn som det var allra först, till 63 namn. I övrigt i stort sett en bra sammansatt valsedel, så min kritik stannar vid antalet.

 5. Pingback: Nu ska vi leka lite!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s