Högt spel i Korea

USA och Sydkorea inleder i morgon söndag en militärmanöver i vattnen utanför Korea, som följd av den nordkoreanaska sänkningen av det sydkoreanska krigsfartyget Cheonan i våras. Nordkorea har utlovat ett ”fysiskt svar” på övningen.

Det går inte att skylla Obama för att göra något överilat. Det går helt enkelt inte att låta den nordkoreanska kommunistregimen leva rövare, hota och döda andra länders soldater, utan att det blir någon sorts konsekvens. Icke desto mindre är läget som uppstår p.g.a. militärövningen otroligt farlig. Det går inte att garantera att det lynniga och icke-rationella Nordkorea faktiskt kommer svara militärt. Vad som tidigare utformats som hot, har denna gång utformats som löften.

Vad bloggen undrar är vilka planer Obama har för olika sorters nordkoreansk aggression mot militärövningen? Ingen torde tvivla på att Nordkorea, om de gör ett tillräckligt vansinnigt drag, kan slå tillbaka med massiv död på motståndarsidan som följd. Handlingsplaner för det tillfälle Nordkora väljer krig finns säkert, men vilka är de?

Risken för ett mycket allvarligt läge i Östra Asien är överhängande. Ett fullskaligt krig mellan Nordkorea och USA inkl. förvanter, skulle kräva 1000-tals dödsoffer eller långt mer, och kunna få världsekonomin att kollapsa. Det enda positiva med ett sådant krig vore att ytterligare en kommunistdiktatur skulle försvinna. I vilket läge skulle Obama känna sig tvingad att gå till världshistorien som den andre amerikanske presidenten att plocka fram kärnvapenesset ur rockärmen?

Dagens Nyheter
Svenska Dagbladet
Göteborgsposten
Helsingborgs Dagblad

Annonser

16 responses to “Högt spel i Korea

 1. Du har tyvärr en felaktig uppfattning om Nordkorea. Dett är ett mycket rationellt land som är fast beslutet att försvara sin suveränitet och sitt socialistiska system. Talet om att norra Korea skulle vara oberäkneligt är del i den amerikanska och sydkoreanska propagandan. I själva verket är det USA som är den krigshetsande parten. Detta för att USA inte kan acceptera en stark socialistisk stat.

 2. Laban,

  Nordkorea är ett land med en regim som vräker sig i lyx medan folket svälter. D.v.s. en rätt typisk socialiststat.

  Det mest troliga är att Nordkorea inte kommer göra ett dyft mot den här militärövningen, förutom att skrika och hota. Men vi får väl se vad som händer.

 3. Vräker sig i lyx medan folk svälter? Vad vet du om det? Detta är precis den typ av propaganda som sprids ut för att misskreditera landet. Nordkorea och USA är i krig, sedan mer än 50 år. Att sprida falsk information och propaganda om sin fiende är det mest grundläggande kännetecknet för ett krig.
  Jag har varit i landet, sett det själv med egna ögon. Svenska mediers rapportering är djupt lögnaktig och ofta helt absurd. Tyvärr.

  Jag tror inte heller att Nordkorea kommer att våga göra så mycket mot USA denna gång. Det är inte lätt att sätta sig upp mot världens största militärmakt. Men att påstå att det skulle vara Nordkorea som hotar USA, som liberala medier påstår, det är ju helt löjligt. Det är inte Nordkorea som övar med ett hanagarfartyg, 200 flygplan och 8000 soldater strax utanför USA:s kust!

 4. Förresten, du skriver i din text att det skulle vara nordkorea som sänkte Cheonan. Detta är bara vad sydkorea påstår. De tillsatte en komission med 130 deltagare, som påstår sig ha kommit fram till detta. Men 114 av deltagarna dessa var sydkoreaner. Två var svenskar, men de har inte uttalat sig, utan hemlighetsstämplat alltsammans!
  De ”bevis” som lagts fram består i huvudsak av en rostig och av havstulpaner överväxt torped, som några fiskare hittade i området. Den har förmodligen legat i havet hur länge som helst och har ingenting med fartygssänkningen att göra.

 5. Nordkorea lär inte ge sig in på en direkt militär konfrontation med USA. Kommunister liksom muslimer föredrar infiltration och sabotage när dom bekämpar den västerländska civilisationen.
  Att denna övning kommer till stånd med Obama som president kan tyckas märkligt; grabben kanske vill visa att han faktiskt är för Amerika och det går ju inte direkt ut över hans kompisar i MÖ. Ja kanske att han rentav hoppas på en torped i hangarfartyget så att USA på ett förödmjukande sätt kan dra sig tillbaka och erkänna sig besegrat. USA lär få bättre hjälp av Nordkorea än Iran om man vill resa till månen igen.

 6. Laban,

  ”Vräker sig i lyx medan folk svälter? Vad vet du om det?”

  Att folk svälter i Nordkorea utgår jag från att du vet. Då är det påståendet om ”lyxvräkandet” du ifrågasätter. Det är iofs rimligt att kräva källor för påståenden, men jag finner det meningslöst att ödsla tid på att bifoga 20 länkar till stöd för det jag skrev. Googla på de berörda orden så förstår du vad jag menar.

  Men eftersom du verkar kräva bevis av mig, så kräver jag detsamma från dig. Vad har du för källor till den nordkoreanska regimens försvar?

  Du påstår dig ha varit där. Ja, det är ju lätt att säga. Isåfall blev du uppenbarligen svårt indoktrinerad under besöket.

  ”Men att påstå att det skulle vara Nordkorea som hotar USA, som liberala medier påstår, det är ju helt löjligt”

  Liberala? Liberalism har aldrig varit något effektivt vapen mot kommunismen.

  Nordkorea hotar inte främst USA, utan sitt närområde. Jag kan tänka mig den ständiga stress och oro detta orsakar hos t.ex. Seouls befolkning. Därför är det på många sätt bra att tumskruvarna nu dras åt, och denna militärövning genomförs. Nordkoreas ständiga hot, som inte förverkligas heller när andra länders militär spänner musklerna mot dem (alternativt går Nordkorearegimen till attack mot övningen och gräver därmed slutgiltigt sin grav), visar sig då ännu mer vara tomt prat. Förhoppningsvis ger det en lugnande effekt på folk i närområdet, och dumstruten växer på Kim Jong Il.

  I ditt nästa inlägg motsäger du, inte alls oväntat, Nordkoreas skuld i sänkningen av det sydkoreanska krigsskeppet. Helt enligt förväntningarna.

  Ett tips. Läs det här:
  http://www.manskligarattigheter.gov.se/dynamaster/file_archive/070305/35c83a354a24db33b7d4d94eaed73ca7/Nordkorea_2006.pdf

 7. Mr Speck,

  Förhoppningsvis ger inlägget inte intrycket av att det skulle vara mer än 50% chans/risk för att Nordkorea skulle angripa militärövningen. Jag tror inte Kim Jong Il vill ta livet av sig, utan förmodligen är han rätt nöjd med sitt liv och sin makt. Tanken är att fokusera på frågan OM det skulle hända, för det skulle kunna hända. Kim Jong Il har som bekant inte alla hästar i stallet och kommunistregimer i gemen uppför sig ofta inte rationellt, ens för sitt eget bästa.

  Alla möjligheter kan vara intressanta att resonera kring, men att Obamas plan vid ett nordkoreanskt angrepp på övningen skulle vara att ta kanske några 100 amerikanska soldaters död som acceptabelt för att sedan dra sig tillbaka, finner jag inte möjligt. Jag tror inte Obamas ”mesighet” (med amerikanska mått mätt) skall överskattas riktigt på det sättet. Allt hänger förstås heller inte på Obama själv, utan på hela omgivningen av rådgivare, militärer och övriga regeringen, icke minst inkl. utrikesminister Clinton.

  En torped i George Washington skulle definitivt innebära början till slutet för den nordkoreanska regimen.

  Nordkorea vs Iran… ja det hänger ju delvis ihop. Nordkorea är mer högteknologiskt, men de använder ju det icke minst för export av vapenteknologi till andra diktaturstater. Att slå ut Nordkorea kan därmed i viss mån få effekten av att dra upp problemet med rötterna.

 8. Mr Speck:
  Faktum är att amerikanska presidenter från det ”demokratiska” partiet ofta är större imperialister och krigshetsare än presidenter från det andra lägret. Även om liberal svensk media sväljer deras mer duvlika retorik med hull och hår.
  Tittar man på de krig som förenta staterna har utkämpat tror jag att man finner fler ”demokratiska” regimer vid makten när dessa startades.

  Mittenradikalen:
  Att man hittar många anklagelser mot landet via Google är inget nytt för mig. Men tittar man närmare på dessa ser man att det mesta sällan går att spåra till sina källor. Eller så baseras det på olika rapporter med högst tvivelaktig saklighet.

  Ett aktuellt exempel:
  Amnesty publicerade för elva dagar sedan en rapport som utpekar sjukvården i Nordkorea som eftersatt och bristfällig. Men redan dagen efter gick världshälsoorganisationen, WHO, ut och tillbakavisade Amnestys uppgifter. WHO kallade Amnestys rapport ”anekdotisk” och menade att den innehåller uppgifter så gamla som från 2001 och att den inte lever upp till en vetenskaplig nivå. ”Alla uppgifter är från personer som inte befinner sig i landet.” ”Denna rapport är inte vetenskaplig.”
  Medan Amnesty påstår att man i Nordkorea måste betala sjukvårdspersonal för att få vård menar WHO att hundratals fältundersökningar har genomförts i landet och inte en enda av dessa har rapporterat något sådant. I själva verket har WHO tidigare hävdat att man är imponerad av Nordkoreas välskötta sjukvårdssektor.
  Men vilken av dessa uppfattningar tror du fick uppmärksamhet i media?

  Samma sak gäller påståendet om svält. Visst var det svåra år under 90-talet, då landet tvingades begära hjälp från World Food Program. Men idag är situationen ingalunda så dålig längre. Man är inte självförsörjande på livsmedel, men nämn den stat som är det!
  Att det inte råder någon svält i landet kan bekräftas av exempelvis den tyska biståndsorganisationen Welthungerhilfe.

  Nordkorea hotar inte Seoul. Större delen av 00-talet har inneburit avspänning och ökat samarbete på Koreahalvön. Man har startat en massa projekt för utbyte och det har genomförts försiktiga, men mycket positiva steg mot en fredlig återförening. Men tyvärr förlorade de fredliga, patriotiska krafterna regeringsmakten i Syd för ett par år sedan. Tiden sedan dess har inneburit många steg tillbaka för återföreningsprocessen och samtidigt ett mycket uppskruvat tonläge mellan de båda staterna. I båda dessa perioder, har norra Korea haft samma ledarskap medan södra delen av landet som sagt genomgått ett regimskifte. Detta visar med all tydlighet att det är de konservativa, USA-allierade krafterna i Sydkorea som ska anklagas för dagens konfrontativa situation.

  (Vad gäller liberala medier, menar du att jag har fel i påståendet att de flesta svenska medier är liberala?)

 9. Och vad gäller sänkningen av Cheonan hänvisar jag exempelvis till journalisten Stephen Gowans:

  While the South Korean government announced on May 20 that it has overwhelming evidence that one of its warships was sunk by a torpedo fired by a North Korean submarine, there is, in fact, no direct link between North Korea and the sunken ship. And it seems very unlikely that North Korea had anything to do with it.

  That’s not my conclusion. It’s the conclusion of Won See-hoon, director of South Korea’s National Intelligence. Won told a South Korean parliamentary committee in early April, less than two weeks after the South Korean warship, the Cheonan, sank in waters off Baengnyeong Island, that there was no evidence linking North Korea to the Cheonan’s sinking. (1)

  South Korea’s Defense Minister Kim Tae-young backed him up, pointing out that the Cheonan’s crew had not detected a torpedo (2), while Lee Ki-sik, head of the marine operations office at the South Korean joint chiefs of staff agreed that “No North Korean warships have been detected…(in) the waters where the accident took place.” (3)

  Notice he said “accident.”

  …..

  http://gowans.wordpress.com/2010/05/20/the-sinking-of-the-cheonan-another-gulf-of-tonkin-incident/

 10. Laban,

  Kort svar, hinner inte bemöta allt du skriver.

  Självklart ska man inte tro på allt media skriver. Vad USA anbelangar så har de mycket fuffens för sig, icke minst i Afghanistan-kriget (jag säger bara ”wikileaks”…), där Sverige tyvärr deltar aktivt för att stödja en fanatiker mot en bunke andra fanatiker, utan något gott för vanliga människor i Afghanistan.

  Men därifrån till att stödja en personkult och kommunistdiktatur av den absolut värsta och mest förtryckande sorten, är det givetvis ljusår.

  Ps.
  ”Nordkorea hotar inte Seoul.”
  Nejvisst. Att tala om att förvandla en 10miljoners stad till ett eldhav samtidigt som man har full möjlighet att faktiskt göra det, är förstås bara smekande, rofyllda ord.

 11. Du som uppenbarligen är en tänkande människa borde läsa på lite bättre och skaffa dig en bild av Nordkorea från andra källor. Att hänvisa till landet som ”en personkult och kommunistdiktatur av den absolut värsta och mest förtryckande sorten” är bara okunnigt och vittnar, i mina ögon som koreaintresserad, bara om ett inhämtande av kunskap från usla, förenklande, medier. Om du inte är beredd att nyansera en sådan uppfattning tycker jag att du lika gärna kan stänga av kommentarfunktionen.

 12. Mittenradikalen, varför inte börja med att läsa detta i (liberala…) Dagens Nyheter: ”Bevisen om Nordkoreas skuld övertygar inte”
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/atomhot-i-nordkoreanskt-ordkrig-1.1142442

 13. Laban,

  ”skaffa dig en bild av Nordkorea från andra källor”

  Jag har redan bett dig förtydliga exakt vilka källor du menar. Du har iofs bifogat 2, men dessa handlar strikt om sänkningen av ”Cheonan”. De handlar inte om att försvara nordkoreansk tyranniserande kommunism, vilket företrädesvis verkar vara vad du eftersträvar. Jag vill se vilka källor du menar skulle försvara det nordkoreanska styret som sådant, och som trovärdigt visar en annan bild av situationen i Nordkorea, än vad som skildras i vanliga media. Cheonan-teorierna skulle inte, ens om de var sanna, hjälpa argumenten till förmån för tyrannen Kim Jong Il.

  Krigsskepp exploderar sällan av sig själva. Dina 2 artiklar övertygar inte alls. DN-artikeln är rent skrattretande. ”Gått på grund” som där föreslås, med 46 döda som följd, låter sagolikt osannolikt och krystat. Att ryska utredningar inte finner bevis är väl helt väntat och i linje med vad som är bekvämt för den ryska regeringen i sammanhanget.

  Den politisk korrekte israelhataren, konspirationsteoretikern m.m. Gowans hopkokade valser är inte heller värda något i sammanhanget.

  USA-alliansen behöver inte provocera fram höggradigt konspiratoriska anledningar för att finna syfte att gå i krig mot Nordkorea, som t.ex. att sänka ett av den egna sidans krigsskepp för att provocera fram en anledning (eller alternativt att förstora upp en ”olycka”). De har redan ett överflöd av anledningar.

 14. Jag är inte säker på att jag förstår exakt vad det är för källor du efterfrågar, men här har du en vetenskaplig analys av FN-statistik:
  http://sites.google.com/site/nzdprksociety/commentary/dprk-economy—food-production
  Den indikerar att Nordkorea visserligen har en BNP på nivå med Bangladesh, men samtidigt uppvisar siffror för sociala faktorer som läskunnighet, tillgång till rent vatten m.m. på nivå med många rika västländer. Vilket jag personligen tolkar som en stark indikation på att det socialistiska systemet i norra Korea fungerar mycket väl.
  Samtidigt pekas det i artikeln på att man inte finner några belägg för den typ av svält som det talats om i västmedia.
  Läs!

  Annars kan jag nämna det lite paradoxala i att det finns forskningsinstitut i USA, som finansieras av amerikanska staten, som faktiskt levererar ganska hyfsade analyser av situationen i Nordkorea.
  Här har du en artikel från ett sådant institut, som pekar på att landets ekonomi alls inte är så usel som ryktet gör gällande och som också slår fast att mycket av den information som sprids om landet inte är särskilt trovärdig:
  http://38north.org/2010/05/north-korea-changing-but-stable/

  Vad gäller Cheonan så har jag nu gett dig lite insikt om de tvivel som finns angående sydkoreas uppgifter. Båten behöver inte ha gått på grund, men bara för att man inte med säkerhet vet att den gjorde det betyder det inte att den har blivit torpederad!
  Och om den nu skulle ha blivit torpederad, vad är det som säger att den inte blev det av sina egna? Vid tillfället då båten sjönk pågick en militärövning i området och det fanns gott om sydkoreanska (och amerikanska) fartyg i närliggande vatten. Däremot har vad jag vet inga uppgifter om nordkoreanska fartyg i området förekommit.
  Kan du inte hålla med mig om att det är ytterst farligt att anklaga en stat för att begå en krigshandling utan att med säkerhet veta att så varit fallet?

 15. Det var iofs en intressant läsning, men som rapporten anger i början så är det baserat på bl.a. tillgänglig statistik (med förmodade brister) och diskussioner med myndigheter. Dessa myndigheter kan förstås inte förväntas ge någon neutral information. Det utesluter förstås inte att det kan finnas länder med i vissa aspekter ännu värre förhållanden än Nordkorea.

  Varför skulle västmedia beskriva situationen i Nordkorea som värre än vad den är? Visst ljuger även västliga media icke sällan, men det finns alltid en någorlunda lättgenomskådad anledning vid de tillfällen de ljuger eller berättar halvsanningar (en klassiker särskilt i Sverige: locket på vad gäller massinvandringens baksidor).

  Västerländska media i allmänhet (förutom då möjligen amerikanska) och svenska media i synnerhet, har aldrig satt kommunismens missgärningar i fokus, än mindre överdrivit dem. Varför skulle de göra annorlunda vad gäller just Nordkorea? Varför skulle t.ex. Amnesty och det vänstervridna SVT ljuga i syfte att svärta ner Nordkorea? (som du väl anser sker t.ex. här
  http://svt.se/2.22584/1.2077775/nordkorea_operationer_utan_bedovning?lid=senasteNytt_1764882&lpos=rubrik_2077775 )

  Jag hinner inte kommentera allt. Visserligen ger du någon källa till och nu handlar det förvisso inte om ”Cheonan”, men vad säger att slutsatserna där, vilka motsäger den mediala rapporteringen, skulle stämma bättre?

  Sanningen är ju att Nordkorea är ett väldigt slutet land, en kommunistisk förtryckarstat baserad på personkult. Ge trovärdiga belägg för att Nordkorea har en fungerande demokrati om du kan, så kan vi ev. komma vidare i diskussionen sedan. Annars tror jag ämnet börjar bli uttömt.

  Ang. det sista. Vad man på förhand vet är att det alltid uppkommer konspirationsteorier om minsta oklarhet råder vid någon större världshändelse (ja ibland behöver inte ens oklarheter råda, ”judarna låg bakom WTC” osv). Det är således förutsägbart att alternativa förklaringarna till sänkningen av Cheonan förekommer.

  Allt tyder på att Nordkorea sänkte Chenoan. Nordkorea har agerat militärt aggressivt förr, så det följer logiken. Även om anklagelsen till äventyrs skulle vara felaktig, så får Nordkorea skylla sig själva att de är huvudmisstänkta. Iofs ska anklagelser ha en korrekt grund, vilket med största säkerhet också är fallet vad gäller Cheonan, men om det mest extrema skulle hända som följd av den ”felaktiga” anklagelsen, d.v.s. att det blir krig där nordkoreakommunismen slutligt utplånas, så vore det ju bara välkommet. Jag ser absolut en militär lösning som en tänkbar möjlighet, eftersom det skulle spara liv i längden. Men det skulle förvisso kunna bli ett helvete inledningsvis.

 16. Jag har redan gett dig en massor med intressanta referenser och jag har också berättat att jag själv varit i landet och sett med egna ögon vad som är ett mycket trevligt och intressant land med social rättvisa, jämlikhet och mänsklig värme.
  Men, när du nu skriver att du vill att det ska startas krig mot Nordkorea så är det nog ingen större mening med att jag fortsätter diskussionen. Det du ger uttryck för är en mycket, mycket, obehaglig uppfattning. Jag hoppas verkligen att sådana krigshetsarstämningar inte råder generellt inom SD.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s