Mångkulturens Bosnien mer splittrat än någonsin

För 15 år sedan, i juli 1995, inträffade den s.k. Srebrenica-massakern, ofta ansedd som den värsta av alla de massakrer som ägde rum under 90-talets mångkulturella sammanbrott i det som tidigare varit landet Jugoslavien.

I någon mening har dagens Bosnien-Hercegovina övertagit det gamla Jugoslaviens problem, eftersom landet, liksom sin större föregångare, är multietniskt. Att problemen skulle ha minskat och läget förbättrats sedan 90-talet, förnekas av Christina GamstorpForum för levande historia. Hon säger:

– Det har skett oerhört lite. Det finns ingen försoning alls på Balkan i dag skulle jag vilja säga. Efter fredsavtalet har de etniska motsättningarna cementerats och kanske till och med fördjupats.

Vilka lärdomar kan vi dra av Bosnien-Hercegovina och 90-talets Jugoslavien? Vilka paralleller kan dras med det etniskt alltmer splittrade Sverige? Vi ser tydligt att de länder i området som har etnisk homogenitet, också har utvecklats stabilt sedan uppbrottet. Sambandet är tydligt, alltifrån det etniskt homogena Slovenien till det etniskt svårt splittrade Bosnien-Hercegovina och det på serber i princip etniskt rensade Kosovo.

Annonser

2 responses to “Mångkulturens Bosnien mer splittrat än någonsin

 1. Det var inte ett mångkulturellt sammanbrott som skedde i f.d. Jugoslavien; du framställer dig själv bara som outbildad och manipulerande när du säger så.

  Under Jugoslaviens tid var den jugoslaviska identiteten den enda som räknades. Under senare delen av 1980-talet och de stora ekonomiska problem som Jugoslavien befann sig i, ökade också nationalismen, tack vare att vissa insåg (exempelvis Milosevic) att de kunde vinna makt genom att trycka på den nationalistiska knappen, så att säga. Nationalisterna fick internationell ekonomisk hjälp tack vare att de ville störta kommunismen, och att störta kommunismen var ett mål i sig för Väst. Därmed fick nationalisterna större möjligheter att verka.

  Dessa saker går hand i hand: Medial skrämselpropaganda och ökad makt för nationalisterna. Människor blev rädda för att historien skulle upprepas, samtidigt som kriminella element utförde grymma dåd mot civilbefolkningen. När väl hela karusellen hade rullats igång, var det omöjligt att stoppa den.

  Den s.k. etniska splittringen i Sverige är också en skrämselpropaganda från Sverigedemokraternas sida. Visst har tidigare och nuvarande regeringar inte lyckats så väl, visst finns det problem med segregering, fattigdom, brottslighet, men Sverige är inte etniskt splittrat, som ni hävdar. Möjligen mellan svenskar och ett hundratal andra nationaliteter.

  I Sverige är ungefär 17,9% av befolkningen födda utomlands eller har föräldrar som båda är födda utomlands. Andelen utländska medborgare hamnar på strax över 6%. Det är inte så mycket, eller hur?

  Det ni gör är att använda er av selektiv fakta och logiskt bristfälliga argument, samt skrämselpropaganda för ”de okända, främmande elementen” i samhället för att vinna politisk makt. Ni får inse och acceptera fakta att ett isolerat land med en homogen befolkning, sådant land som ni vill ha, förblir ett outvecklat land där kulturen utarmas och där varje typ av annorlunda människor (allt från homosexuella till romer, samer och folk som hör en annan kyrka istället för svenska kyrkan) och annorlunda beteende (som att lyssna på en viss musik eller läsa vissa böcker) anses vara fel och fientligt. Men det är bara ett land som inte har haft demokrati tidigare som löper risk för ett regelrätt inbördeskrig.

  Istället för att leta syndabock, istället för att peka finger mot ”multikulturen” och vissa befolkningsgrupper (främst muslimer) som anledningen till att samhället och ekonomin kraschar (Sverige klarar sig faktiskt bäst i Europa ekonomiskt), borde ni ge verkliga förslag på hur vi ska göra för att inte främja människor, utan hur vi ska acceptera människor och vinna på att använda oss av varandras olikheter. Sverige kommer trots allt alltid att förbli Sverige, med jul-, Lucia- och midsommarfirande.

  P.S. Er lilla bild till höger som säger ”I don’t wish to be argumentative, but I disagree with the islamic belief that I should be killed.” kan appliceras på alla tre abrahamiska religioner. Det är inte bara folk med ”fel” religion, utan även ”gudlösa” (ateister, agnostiker osv.) som är fiender. Det är en definitionsfråga. Ni bör inte låta er luras av de fåtaliga extremisternas definition. Vem som helst kan också tolka Sverigedemokraterna på samma sätt med hjälp av vissa uttalanden; Sverigedemokraterna hatar muslimer och vill etniskt rensa det svenska samhället så att bara rena, vita svenskar återstår. Tänk lite.

 2. Visst var det ett mångkulturellt sammanbrott, och ett praktexempel på ett sådant. F.d. Jugoslavien var ett mångkulturellt experimentet, liksom Sverige är idag. Så långt håller jämförelsen. Att bakgrunden de 2 fallen/länderna emellan är olika behöver du inte påpeka, det är givet.

  Du kan kalla Milosevic för nationalist, men han hade sitt parti bakom sig för sin politik, och det partiet var under 90-talens krig det serbiska socialistpartiet. Socialism har under årtiondena förtryckt människor på en mängd olika sätt, icke sällan med nationalism som förevändning.

  Den etniska splittringen i Sverige är ett faktum. Sverigedemokraterna är den budbärare som man försöker skjuta för att att dölja problemen. Problemen förvärras dessutom för varje dag som går.

  Vad du försöker göra är att idiotförklara väljarna. De flesta av dem kan tänka själva, och det är ju det du är rädd för. Det är därför du presenterar rent larv där du stämplar på Sverigedemokraterna åsikter som partiet inte står för.

  ”Men det är bara ett land som inte har haft demokrati tidigare som löper risk för ett regelrätt inbördeskrig. ”

  Det där är en fundamental och livsfarlig missuppfattning. Demokrati är något som hela tiden måste vinnas och kan aldrig tas för givet. Vad som helst kan hända i framtiden i ett land med nuvarande demokratiskt statsskick, och att demokratin håller på att förstöras i Sverige är uppenbart. Islamister tillåts kandidera till Sveriges riksdag. Politiskt aktiva sparkas ut ur fackföreningar. Företrädare för partier som utmanar rådande maktstrukturer är kraftigt överrepresenterade i statistik över hot och våld. Hur många varningssignaler behöver du för att fatta?

  Ang. ditt Ps. Bilden till höger kan i dagens läge knappast syfta på judendom och kristendom. Det är tack och lov inte längre så att präster och kyrkans män (eller för den delen rabbiner) kan utfärda bannbullor och dödsuppmaningar, möjligen undantaget vissa isolerade sekter. När en världsreligion uppför sig som en gigantisk sekt (behöver för den skull inte vara en enformad monolit), då har vi ett problem.

  ”Fåtaliga extremister” är en skröna. Islams intrång i Sverige och västvärlden är ett problem, även om inte alla muslimer stödjer terrorism. De svenska muslimska förbundens företrädare utger sig för att vara ”moderata”, men verkligheten säger något helt annat.

  Sen kan man undra om du helt stoppat huvudet i marken vad gäller teckningskriserna? Läs det här av Dick Erixon:
  http://www.erixon.com/pm/islamdebatt2.htm

  ”Sverigedemokraterna hatar muslimer och vill etniskt rensa det svenska samhället så att bara rena, vita svenskar återstår. ”

  Jaha, där kom pricken över bajskorven.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s