SD vågmästare 3 månader före valet


Tack till status.st för siffrorna

Juni månads opinionsmätningar visar att Sverigedemokraterna skulle komma in i riksdagen och dessutom bli vågmästare mellan de traditionella blocken. Läget som skulle uppstå är ovisst, då inga partier säger sig vilja samarbeta med Sverigedemokraterna. Samtidigt vore det löftet tämligen ofarligt att överge, då det finns gott om indikationer på att väljarna, inkl. förstås de som inte tänker rösta på SD, inte har något emot ett sådant samarbete.

4 tänkbara möjligheter om detta vore ett valresultat:

* Reinfeldt kan sitta kvar och försöka regera i minoritet, men kommer då förr eller senare att fällas, såvida inte de rödgröna väljer att skydda alliansregeringen från ett misstroendevotum som stöds eller initieras av SD.

* MP sviker de rödgröna och går in som stödparti alt. i regering med alliansen. Svekdebatten som skulle ta vid vore mördande för MP’s del. Troligen skulle deras väljarstöd halveras över en natt.

* Möjligheterna för de rödgröna att regera med juni månads mätningar som valresultat, är däremot obefintliga. Den enda möjligheten vore isåfall att dumpa Vänsterpartiet och samregera med C och FP (om ens det skulle räcka för majoritet). Påföljande svekdebatterna skulle kunna bli slutet för de partierna.

* Reinfeldt väljer att på ena eller andra sättet samarbeta med SD, ev. genom att gå med på vissa SD-krav genom att helt enkelt förklä dem som etablerad allianspolitik. Reinfeldt kan t.ex. lätt förklä en åtstramad invandringspolitik med motivering att den europaanpassas, och hänvisa till europeiska systerpartiers politik. Han har vissa möjligheter att samarbeta med SD utan att behöva tappa ansiktet (och utan att kalla det för samarbete).

Med 79 dagar kvar till valet minskar den återstående tiden för spekulationer och ovisshet nu snabbt. Snart har vi svaren på både valresultatet och följderna.

SvD
DN
HD
Expressen
Fria Nyheter
Politiskt Inkorrekt

Annonser

3 responses to “SD vågmästare 3 månader före valet

 1. Enligt dom nya procedurer som moderaterna själva drivit igenom så ska regeringen avgå om den inte har majoritet.
  Då går bollen till Mona som med all säkerhet inte kan få ihop det. Efter några dagar så kommer talmannen att be Rheinfeldt att bilda en minoritetsregering som i teorin stödjer sig på (s) eller MP. Sedan när riksdagen voterar får dom rödgröna välja mellan tillnyktring eller att ge fältet fritt för SD som vågmästare.

 2. ”Enligt dom nya procedurer som moderaterna själva drivit igenom så ska regeringen avgå om den inte har majoritet.”

  Mycket intressant… har du möjligtvis en källa till detta?

  Scenariot du beskriver skulle kunna stämma. Det kan bli väldigt mycket spel bakom gallerierna för att ”få ihop” det. Men hur de än vrider och vänder sig, så skulle SD vara vågmästare mellan blocken. Det innebär en starkt inverkan på svensk politik, oavsett vilket. Även rollen som enda verkliga opposition i riksdagen innebär förstås en stark indirekt påverkan.

 3. Det var visst ett missnöje med att regeringen Persson alltför enkelt fick surfa vidare med stödpartierna V & MP.

  Proceduren för regeringsbildning skulle formaliseras än hårdare och talmannen skulle få en mer aktiv roll.

  Jag har återfunnit en länk sedan frågan var uppe i media.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/reinfeldt-redo-offra-sina-principer_3543917.svd

  Hur det sedan blev med det hela är oklart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s