Nya mediedumheter om SD

”SD-förslag stoppar egna kandidater”, undertecknat TT, tacksamt vidarebefordrat som en jättenyhet av övriga svenska gammelmedia.

Rubriken är ren lögn. Inga SD-kandidater skulle stoppas ens om förslaget genomfördes direkt (förtydligande 100628: … förutsatt att verkställigheten av genomfört beslut fördröjs t.o.m. nästkommande mandatperiod d.v.s. 2014), mer än möjligtvis för omval 2014. Meningen är förstås att det ska se dumt ut, ungefär som att Sverigedemokraterna, på ren skånska, inte vet var dom har röven.

Iofs får partisekreterare Björn Söder chans till replik, och den ger han med kortfattad bravur, på ett lättbegripligt sätt så att gemene man förstår vad det handlar om. I en del medier har man valt att stryka Söders replik.

Journalisternas trick här är främst att producera en rubrik som ser dålig ut för partiet. Det är ju så med tidningsartiklar att rubriken oftast är det som fastnar i folks minne. Ofta hinner folk heller inte läsa mer än just rubriken. Det är 86 dagar kvar till valet och vi kan vänta oss fler fula trick av gammelmedia fram tills dess.

Ett par ord om själva sakförslaget. Sverigedemokraternas förslag, för vilket de här ifrågasätts, är att göra reglerna vid val uniforma. SD vill att samma regler för kandidater skall gälla vid kommun- och landstingsval, som vid riksdagsval. I riksdagsvalen är det redan så att svenskt medborgarskap krävs för att vara valbar. SD vill ha det likadant vid landstings- och kommunvalen. Även om SD fick majoritet för förslaget, så skulle ändringarna börja gälla tidigast 2014. Det skulle alltså inte under några omständigheter beröra de kandidater som ställer upp i höstens val.

Det inses således enkelt att inga motsägelser finns i förslaget. Alla partier har kandidater i landstings- och kommunvalen som inte är svenska medborgare. Med gammelmedias logik skulle således inget parti kunna väcka förslag om svenskt medborgarskap för valbarhet, utan att begå samma ”misstag” som de nu anklagar SD för. Med gammelmedias logik skulle ett moment 22 råda, i så motto att regler för valbarhet endast skulle kunna förändras i liberal riktning, aldrig i åtstramande riktning, eftersom det med all säkerhet skulle drabba vissa nuvarande kandidaters valbarhet i framtida val.

Medias skriverier:
Svenskfientliga Dagbladet
Dagens Dumheter
Göteborgsfloskeln
Helsingborgs Pravda
Norrländska socialdemokraten
Gävleborgs Dagblad
Västmanlands Läns Tidning
Hallands nyheter
Länstidningen Jämtland
Upsala Nya Tidning
Folket
Skånska Dagbladet
Dagen
Sundsvalls Tidning

Annonser

6 responses to “Nya mediedumheter om SD

 1. Hej Patrik! ta en titt på våra motståndare så ser du med egna ögon vad det är för folk och hur de beter sig. Stor humor också mellan varven.

  sprid gärna länkararna.

  UncleBob

 2. jag kan inte förstå dem som inte vill bevara Sverige åt svenskarna!

 3. Haha men det är ju inte lite dubbelmoral att vilja ta bort rösträtt för sina egna kandidater i framtiden. Det är ungefär som att låta homosexuella ställa upp för KD som sedan går ut med att homsexualitet ska förbjudas.

  Nä, detta var riktigt kul. Ju mer media granskar SD desto roligare blir det.

 4. Emelie,

  ”Haha men det är ju inte lite dubbelmoral att vilja ta bort rösträtt för sina egna kandidater i framtiden.”

  Kandidater väljs för 4 år i taget, sedan är det ny giv vid valet därefter efter de regler som gäller då. Så har det alltid varit. Regler förändras ju kontinuerligt. De SD-kandidater som inte är svenska medborgare nu (lär vara en handfull på sin höjd), kan förstås mycket väl vara det om 4 år, med bibehållen valbarhet.

  ”Det är ungefär som att låta homosexuella ställa upp för KD som sedan går ut med att homsexualitet ska förbjudas.”

  Jag tror iofs att homosexuella får ställa upp för KD i dagsläget. Så ja, om KD vill förbjuda homosexualitet, så kan de kandidaterna inte ställa upp igen i nästa val 2014. Du har uppfattat detta helt korrekt. Sedan blir ju folk svenska medborgare på löpande band, medan det är mer ovanligt att homosexuella ”konverterar”.

  ”Nä, detta var riktigt kul. Ju mer media granskar SD desto roligare blir det.”

  Folk har olika humor. Min dotter är just nu inne i en period där hon tycker ordet ”bajs” är väldigt roligt.

 5. I kommunfullmäktige är det så att man mister automatiskt sin plats då man inte längre är valbar – det säger kommunallagen.

  Så skulle lagen ändras under mandatperioden så åker dessa utländska kommunfullmäktigeledmöterna ut på direkten. De får alltså inte sitta kvar till 2014 som du påstår.

 6. Anders S Lindbäck,

  Så att alla hänger med… lagrummet för ditt påstående:
  Kommunallagen, 4 kap ”De förtroendevalda”, avdelning ”Uppdragets upphörande” 7§-10a§.
  http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19910900.htm

  Jovisst är det som du säger, ur ett rent paragrafrytterihänseende. Skulle SD-förslaget, eller vilket annat förslag som helst från vilket parti som helst vilket påverkar valbarheten i icke-liberal riktning, införas på stuberten mitt under brinnande mandatperiod, så skulle kandidater från alla partier tvingas avgå direkt.

  Därmed faller det på sin orimlighet att en sådan förändring skulle förläggas till annan tidpunkt än i samband med nästkommande val.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s