HD hänger ut folk som nazister

Om 94 dagar är det för sent för media att försöka rädda rådande politiskt korrekta maktstrukturer från den nye utmanaren. Därför ger man som väntat järnet nu, och spurtar med 3 månader kvar till valet… en spurt full av särgranskning, subjektiva utfall och rent förtal.

Ett typexempel på svenska etablissemangsmedia anno 2010 är Helsingborgs Dagblad. Den gamla bruna ideologi som denna tidning för blott 70 år sedan omhuldade så kärt, har idag istället blivit deras slagträ mot oliktänkande. Men i grunden är det samma gamla stämning på HD-redaktionen. Det är ansvarstagande medias uppgift att nagelfara makten, men Helsingborgs Dagblad har alltid gjort motsatsen. De stryker etablissemanget medhårs och attackerar istället oppositionen, idag liksom de gjorde för 70 år sedan.

Till den aktuella saken. Den extremvänsteranstuckna propagandasekten Expo, som har stöd av flera politiskt tongivande samhällsorgan och organisationer (icke minst riksdagspartierna och deras ungdomsförbund), har åter hängt ut ett antal sverigedemokrater som nazister/högerextrema. Dessa uppgifter bär Helsingborgs Dagblad nu ansvar för att okritiskt sprida vidare i sin egen blaska. Uppgifterna varierar i sin karaktär. Olika personer hängs ut för lite olika saker. Den gemensamma faktorn kan sammanfattas med ”lösa boliner” och att målet är att tillskriva partiets företrädare klander, så att de framstår som värre och sämre än de etablerade partiernas företrädare. Den gamla propagandataktiken att hölja i dunkel används också i vanlig ordning. Expo är för det mesta noga med att inte visa sina källor fullt ut, utan bara hänvisa till dem flyktigt och avfärda kritik med att de visat ”sanning”. Samma sak gäller denna gång.

Bl.a. hänvisar Expo till vad som skrivits i forum på internet, oftast för flera år sedan. Det är svårt eller omöjligt för gemene man att undersöka källan och bilda sig en egen uppfattning. De anklagade nekar till Expos påståenden, men det hjälper inte. Expo får ändå hjälp av etablerade media att sprida sitt skräp i andemeningen ”sanning”, eller åtminstone som trovärdigt nog för att vara värt att överhuvudtaget tas upp.

Kommentarer till HD’s Expo-baserade artikel, bit för bit:
Enligt tidningen Expo har Christian Hendlertz varit mycket aktiv på det högerextrema forumet nordisk.nu. Där ska han för två år sedan ha uppgivit att han var nationalsocialist och svarat på frågan om han tror på förintelsen med orden ”absolut inte” i ett av hemsidans chattforum.
Vilka forum en person väljer att registrera sig på är en icke-fråga och ett fritt val. Det viktiga är förstås vad man skriver, inte var man skriver det. Själv var jag registrerad på ett vänterextremt forum för något år sedan, men blev iofs utkastad efter ett tag när jag skrev vad jag tyckte. Men enligt Expos logik skulle det räcka för att stämpla mig som vänsterextrem.

Det är oerhört att anklaga någon för att ha påstått sig vara nationalsocialist och för att ha förnekat förintelsen. Kan Expo bevisa att Hendlertz sagt/skrivit detta, så är det skäl för uteslutning ur partiet, men vi tillämpar förstås principen om oskuld tills motsatsen bevisats. Det räcker inte att visa t.ex. en skärmdump där något skrivits i någons namn. Kapade lösenord och stulna identiteter är inte ovanligt. Jag drabbades själv av det senare på Flashbacks forum för något år sedan, och fick stå till svars för saker jag inte skrivit. Min partikamrat Stellan Bojerud fick tidigare i våras sin identitet stulen på Facebook.

Det är inte tillåtet enligt svensk lag att utpeka folk som brottsliga eller klandervärda hur som helst, utan det finns lagstiftning kring det bl.a. i brottsbalken. Det är inte ens så enkelt som att det hänger på sanningsvärdet enbart, utan det handlar juridiskt om försvarligheten i uppgifternas publicering. Att stå med på en kommunvalsedel innebär näppeligen att man per automatik är ”offentlig person”, vilket annars kan höja nivån för vilka skriverier som anses acceptabla. Någon av dessa har iofs politiska ersättaruppdrag redan nu, men det förändrar inte mycket. I stort handlar det om personer som ämnar verka som fritidspolitiker, men som ännu inte ens blivit valda till det genom allmänna val.

P.g.a. den vänsterextrema s.k. autonoma miljöns angrepp på antagonister på den andra extremkanten, innebär uthängning av den här sorten en ökad risk för den uthängdes personliga säkerhet. Det förvärrar också sverigedemokraters redan utsatta position i allmänhet, då våldsamma vänsterelement hetsas och får näring av artiklar som denna.

Försvarligheten får nog anses hänga till stor del på bevisningen i fall av den här sorten, eftersom verkliga missförhållanden bland dem som ställer upp i allmänna val (t.ex. förnekande av förintelsen) måste få belysas inom ramen för granskande journalistik, förutsatt att framhävda påståenden kan bevisas som sanna. Såvitt jag kan förstå finns ingen bevisning som håller här. Expo och ev. även de media som fortplantat uppgifterna, kan därmed ha gjort sig skyldiga till förtal eller grovt förtal. Till syvende och sist hänger en ev. rättslig prövning på den brottsutsattes vilja att anmäla.

Även fullmäktigekandidaten Annelie Thörnqvist var aktiv på samma forum, särskilt under 2007, då hon enligt Expo ska ha sökt kontakt med det nazistiska nätverket Aktivist Nordost.

Vilken sorts kontakt? Bevis? Expo lämnar frågor öppna i ett enda syfte – att skapa misstänksamhet och vantro. Det är ett återkommande inslag i deras propaganda.

Samma Sonja Bengtsson var för åtta år sedan toppnamn för Nationaldemokraterna i Klippan.

Allvarliga anklagelser blandas med bagateller. Nationaldemokraterna är ett parti vars värderingar skiljer sig från Sverigedemokraternas, men i vårt parti har vi folk med bakgrund i ett stort antal partier, inkl. lokala småpartier och riksdagspartier. De som söker sig till Sverigedemokraterna har alla gemensamt att de funnit att Sverigedemokraternas politik är bättre. De är givetvis välkomna vare sig de kommer från Nationaldemokraterna eller Vänsterpartiet, för att ta 2 exempel på partier som lätt kan förses med klander och/eller bristande demokratisk trovärdighet. Men för den skull ska man inte stämpla varje individ som någon gång haft samröre med dem.

…något Jens Leandersson förlåtit med motiveringen att Bengtsson blev inlurad i konkurrentpartiet och i princip bara stod på valsedeln. Men det stämmer inte helt. Sonja Bengtsson säger själv till både Expo och tidningen att det var en speciell händelse som fick henne att gå ur partiet, när hon fick veta att en hög partifunktionär misshandlat sin sambo.

Jo det stämmer visst helt, såvitt framgår av kända uppgifter. Sonja Bengtsson blev inlurad (eller gick åtminstone med i ND mot bättre vetande), och en speciell händelse fick henne sedan att vakna och gå ur. HD-journalisten Annsofie Wieland försöker ju bara hitta på en motsägelse, som inte finns.

Alexander Bengtsson på Expo ligger bakom granskningen. Han tycker att uppgifterna borde vara problematiska för ett parti som säger sig ha nolltolerans mot extremism.
— Vi hade givetvis aldrig publicerat de här uppgifterna om vi inte var hundra procent säkra på att det var de här personerna. Vi har kunnat binda deras användarnamn till dem.

Expo låter som en domstol, och tror förmodligen att de har rätt att agera som en sådan. Det går absolut inte att till 100% säkerhet binda en personidentitet på ett internetforum till en person, allra minst om det handlar om såpass spektakulära forum som i de här fallen. Ingenting säger ens att Expo inte skulle kunna ha riggat eller hittat på hela händelseförloppet från
början till slut. Expo har alltid använt en blandning av lögner, sanning och halvsanning, efterhand som det passat för stunden i deras syfte att förtala meningsmotståndare.

Värt att nämna är också att namnpubliceringen är ett grovt brott mot de pressetiska reglerna. Detta handlar om personer som inte på något sätt är misstänkta för brott. Ändå hängs de ut i media med fullständiga namn, så att det görs möjligt för gemene man att identifiera dem. När det gäller de nuvarande 7 riksdagspartiernas politiker är media däremot mycket försiktiga med att publicera namn, och gör det inte alltid ens om de begått grova brott. Att dubbel standard tillämpas måste vara uppenbart t.o.m. för en idiot.

Övriga länkar:
Sveriges Radio (vars uppdrag enligt deras egna uppgifter skall vara politiskt oberoende) går ett steg längre och hävdar att Expo-uppgifterna innebär att de uthängda SD-kandidaterna avslöjats som aktiva nazister!
(finns faktiskt inte så många länkar om Expo’s senaste förtal av bl.a. SD-kandidater i Klippan, vilket antingen betyder att media kommer vänta med sin massiva uthängning till närmre valet, eller att de börjar dra öronen åt sig vad gäller Expos metoder)

Annonser

6 responses to “HD hänger ut folk som nazister

 1. Alltså jag hoppas verkligen SD ser till att detta brott blir anmält till polisen eller vilka instanser det nu berör.

  Att sprida osanna rykten som Expo och HD gör utan vare sig bevis eller en uns utav objektivitet är fruktansvärt.

  Man utsätter även dessa individer för risken av grovt våld som förr eller senare kommer leda till någon Sverigedemokrats död.

  Nu ska vi inte skrämma vettet ur dem som drabbats av den här förföljelsen, Klippan är trots allt en ort utan våldsamma vänsterextremister vad jag vet och sådana reser oftast inte utanför sina revir. Men medias ständiga stämplande av SD som nazi-kopplat bidrar givetvis till den förhöjda hotbild som finns mot våra företrädare. I förlängningen bidrar dagens sjuka medieklimat till en ökad hotbild mot alla politiker. //Mod’s anm

 2. ja, det är orättfärdigt att stämpla folk som rasister för att de håller på DET SVENSKA! Man är ingen ond människa för det. Jag har inte nåt emot folk från andra länder, så länge de inte bosätter sig i Sverige och snyltar på våra skattepengar!

 3. Hej Isak,

  Ja du verkar tillhöra de värst utsatta den här gången. Det Expo sysslar med (inkl. alla de som okritiskt kablar ut deras texter) ligger som sagt i gränslandet för det lagligt tillåtna, men det är upp till var och en av de som hängts ut att gå vidare med ev. rättsliga processer.

  Polisanmälningar rinner oftast ut i sanden, men går man direkt till tingsrätten så får man åtminstone en prövning och ett ordentligt motiverat beslut, där man även tvingar den som anmälts att gå i svaromål. Viss juridisk kompetens finns på sina håll i partiet, så hjälp kan finnas att få.

  Med tanke på hur intensiva dagar som väntar SD’s aktiva fram till valet, så kan ev. engagemang i rättsliga processer med fördel skjutas till efter valet.

 4. Jag gick i skolan samtidigt som Christian …[zapp!]
  Visst, och jag gick i samma skola som prins Daniel. Resten av ”Torstens” smörja borttagen, med hänvisning till svensk lagstiftning om ärekränkning. //Mod’s anm

 5. Kan bara skratta åt det eviga fulbloggandet och lögnerna som framförallt folk från vänstern sysslar med. På en sk ”fulblogg” användes ett islamkritiskt inlägg jag gjort, med en bifogad bild av det välkända samarbetet mellan Islamofascister och Nazismen. Inlägget skulle visa mina ”nazikopplingar”. Här är sanningen.

  Inlägget handlade om Islamismens historia och jag beskrev ingående dess grundare Haj Amin al-Husseini. Han var nära förbunden med nazisterna och stållde c:a 30.000 man i Hitlers tjänst.
  Främst ägnade de sig åt att massakrera civila i Bosnien. Han flydde till arabländerna efter kriget och blev mentor till Yassir Arafat som sedermera grundade Al Fatah, terroristorganisationen.

  Det är bara att googla på ”stormuftin av Jerusalem” och ”Handzar” så dyker det upp fakta och bilder som denna:

  http://mopsen.files.wordpress.com/2009/12/hitler_mufti.jpg?w=450&h=336

  Det tolkade vänstermuppen bakom fulbloggen som att jag var ”nazist”.?????????
  Är dessa vänstermänniskor på riktigt eller lider de av någon form av ”verklighetsfobi”?

  Det missbrukade nazistargumentet beskrivs annars av Godwins lag, som säger att: När en diskussion blir längre går sannolikheten mot 100% för att någon ska göra en jämförelse med Hitler och/eller nazismen. http://sv.wikipedia.org/wiki/Godwins_lag //Mod’s anm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s