Röda korset alltmer en politisk vänsterkraft

I hjälporganisationen Röda Korsets stadgar slås fast att organisationen skall vara politiskt och religiöst obunden. Ändå tar organisationen regelbundet politisk ställning och lägger näsan i blöt där de inte borde, i allt från hur suveräna nationer utformar sin asylpolitik, till som nu senast i Gazakonflikten, där de ”kräver” att Israel avbryter sin blockad mot det terrorstyrda Gaza. Några krav på Hamas-terroristerna som styr Gaza ställer man förstås inte, trots att hela orsaken till blockaden i grund och botten är att de vill förgöra Israel och rensa vad de kallar ”Palestina” på judar.

När hjälporganisationer tar politisk ställning så saboterar de sin egen trovärdighet. Hela idén med Röda Korset, såsom den definierades av skaparen Henri Dunant, var att organisationen skulle vara strikt politiskt och religiöst obunden, för att på så vis ha en hög trovärdighet och därmed vinna respekt för sitt hjälparbete hos alla krigförande parter. Dagens chefer för Röda Korset anser tydligen att storpolitiska ställningstaganden är mer intressanta än att förutsättningslöst hjälpa nödlidande. Henri Dunant skulle roterat som en propeller i sin grav om han vetat vad hans organisation utvecklats till.

Men när de nationella lokalavdelningarna, som t.ex. den svenska, tillåts tillsätta folk som Bengt Westerberg till högsta chefer, så ska väl ingen förundras över att det går som det går.

Bloggens tips: Stöd hjälporganisationer, men ta noga reda på vad det är ni stödjer. Undvik primärt Röda Korset och, av parallella skäl utan fördjupning här, Rädda Barnen.

Relaterade länkar:
Helsingborgs Dagblad
Dagens Nyheter
Svenska Dagbladet

Annonser

One response to “Röda korset alltmer en politisk vänsterkraft

  1. Jag noterade för många år sedan att Röda Korset rätteligen borde byta namn till Röda Stjärnan.

    I fallet Haiti blev det ju uppenbart för alla hur förljugna biståndsorganisationerna är.
    Den enda effektiva biståndsinsatsen var när amerikanska marinkåren garanterade ett minimum av lag och ordning så att de lokala samhällsfunktionerna fick en rimlig chans att göra sig gällande.

    Med en ”US marine corps battalion” så skulle man till och med kunna återuppbygga Rinkeby
    ( för några år sedan ingick det visst i svenska försvarets internationella utbildning att kunna arbeta i denna del av fäderneslandet, men sedan blev det politiskt alltför känsligt )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s