Blocken saknar SD-lösning

För några månader sedan kunde vi läsa hur de rödgröna ville försöka få över C och FP till samarbete i en Sahlinledd S-regering. Nu provar M det motsatta och sliter i MP.

Men problemet kvarstår för nuvarande sjuklöver i riksdagen. Det parti som bryter sin blocköverenskommelse, gräver sin egen grav. Det går helt enkelt inte att gå till val på ett regeringsalternativ för att sedan gå in i ett annat. Väljarsveket av ett sådant handlande skulle sakna motstycke i svensk politisk historia. Detta är förstås inte samma sak som att det inte kan ske.

Vad som skulle hända i ett läge där Sverigedemokraterna blivit vågmästare i riksdagen, är i nuläget oklart. De etablerade partierna har möjlighet att genom panik och kortsiktigt tänkande begå en rad svåra misstag i det läget, som kan försätta dem själva och Sverige i en svår sits. Mycket handlar om vilket ansvar de är beredda att ta.

En svag regering och/eller en långvarigt oklar regeringssituation är aldrig bra för ett land. Skulle de etablerade partierna hellre sänka Sverige än att samarbeta med Sverigedemokraterna, om det vore den enda möjligheten att få en stark regeringsbildning? Kraven från SD lär ju trots allt inte vara särskilt höga. Partiet kommer inte kräva ministerposter (ter sig iaf väldigt osannolikt), utan kommer troligen stödja en regering som europaanpassar svensk invandringspolitik och kanske tar något ytterligare grepp om kriminalpolitiken och äldrepolitiken i den riktning SD vill, de 2 senare områden där skillanden mot SD’s politik inte är fullt så stor som vad gäller invandringspolitiken.

Sverigedemokraterna har kommit för att stanna. Sjuklöverns retorik före valet lär inte ändra sig. Efter valet kommer de ha en realitet att förhålla sig till, d.v.s. de av dem som överhuvudtaget är kvar.

Fler relaterade länkar:
Politiskt Inkorrekt
Fria Nyheter
SDkuriren
Dagens Nyheter

3 responses to “Blocken saknar SD-lösning

 1. Det bästa sett från sjuklöverns perspektiv vore väl att hålla fast vid blockpolitiken och hoppas på att SD faller samman som ny demokrati gjorde.

  Efter ett nytt val skulle allt ”vara som vanligt”, detta kunde gå ännu fortare om man tänker sig ett nyval ( förutsatt att detta skulle gynna det starkaste blocket ).

  För Sverigedemokraterna gäller det att ha disciplin och visa att man är en realistisk partner i ett parlamentariskt samarbete.
  Utdelningen skulle enligt min mening kunna komma efter höstens val då socialdemokratins accelererande upplösning skulle kunna locka betydande väljargrupper att byta till SD om dessa upplevs som vettiga och kompetenta.

 2. En intressant och enkel fråga är förstås hur dumma de egentligen är i sjuklövern. Missbedömer de SD så är det ju knappast SD som förlorar på det, utan de själva. Men mycket av det kan vara en retorisk kuliss. De sätter allt på ett kort nu, och det är att SD inte ska bli vågmästare i riksdagen. Spricker det, så får vi se vad de gör.

  SD har bara en vettig sak att göra, och det är att hantera varje situation som uppkommer så att den blir till SD’s maximala fördel. Är vi väl i riksdagen så finns bara vinstlotter, förutsatt att korten spelas rätt.

  ”För Sverigedemokraterna gäller det att ha disciplin och visa att man är en realistisk partner i ett parlamentariskt samarbete.”

  Helt rätt!

 3. SD behövs verkligen så som Sveerige har blivit nu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s