100 dagar kvar till valet

Gästinlägg från bloggens tidigare ägare Patrik Ohlsson

Med veckans kraftiga valframgång för vårt holländska broderparti PVV, finns anledning att tro på ett bra resultat även för Sverigedemokraterna i höstens val. Den långsiktiga trenden för SD är tydligt uppåtgående, däremot har partiet inte riktigt lyckats behålla momentum sedan i höstas/vintras, då Jimmie Åkessons Islamartikel i Aftonbladet fick partiet att på kort tid nästan fördubblas i väljaropinionen. Men trots detta ligger Sverigedemokraterna med god marginal över riksdagsspärren i mätningarna som helhet, om man räknar med att underskattningarna från valen 2006 och 2009 är ungefär lika stora nu som då (vilket man förstås inte kan veta säkert, men det saknas skäl till att det skulle ha förändrats).

Nu gäller det att behålla och förstärka fokus. Val avgörs alltid på sluttampen. Kommunala resultat (alla 3 valen) påverkas starkt av de lokala avdelningarnas insatser. Finns kapacitet att ha en valstuga, hålla lokala torgmöten eller bara i all enkelhet synas på stan med t.ex. lite flygblad eller SD-kuriren i handen, så är det väldigt mycket värt. Den som är alltför ängslig över att synas i SD-sammanhang, kan istället ta en söndagspromenad i ett radhus/villaområde och förse brevlådorna med SD-material. Alla kan hjälpa till!

Av egen erfarenhet, i egenskap av ordförande för en av Sverigedemokraternas lokala kommunföreningar (Ängelholm), vet jag att resurserna är starkt uttunnade i en valrörelse. Det är inte så att folk står på kö för något att göra, utan varje resurs används till fullo, efter vilja, möjlighet och förmåga. Nästan alla SD’s aktiva gör sina insatser för partiet på fritiden, vid sidan av familj, arbete och annat.

Bloggen uppmanar sina läsare att kontakta era lokala SD-avdelningar och fråga vilken hjälp de behöver fram till valet. DU kan göra stor skillnad!

Noteras skall också att Sverigedemokraternas väljare inför valet 2010 har en unik möjlighet som i allmänhet saknas hos andra partier, nämligen att göra sig själva valbara för partiet. De flesta andra partier har nämligen låst sina valsedlar, medan SD behåller sina öppna (utom riksdagsvalsedeln). Den som röstar på Sverigedemokraterna kan därmed personrösta på sig själv om så önskas, genom att skriva till sitt namn på en SD-valsedel. Vad som händer då är att partirösten tillfaller Sverigedemokraterna, samtidigt som man själv får en personröst. En enda personröst räcker för att bli valbar. Särskilt i kommuner där det är ont om lokala kandidater, kan detta vara en fantastisk möjlighet att i sista sekunden, på själva valdagen, göra sig valbar och kanske därmed få representera partiet i kommunfullmäktige under de kommande 4 åren. Ställer man sig till förfogande på detta sätt för partiet (vi talar främst om kommunal nivå, där det på sina hålla råder kandidatbrist), så gör man en mycket viktig insats, och lite utöver att bara ge partiet sin röst.

För att helt säkert veta om man kan göra sig valbar genom att skriva dit sitt namn, så ska man titta på valsedeln direkt nedanför partibeteckningen. Där står en rubrik ovanför kandidatnamnen. Om det står ”Du får bara markera en av dessa anmälda kandidater”. så betyder det att valsedeln är låst. Står det däremot ”Du får bara markera en av dessa kandidater”, så är det fritt fram att göra sig själv valbar genom att skriva dit sitt namn. Viktigt att tänka på är att förutom sitt namn skriva dit även uppgift för identifiering, t.ex. yrke och ålder, eller om man vill undanröja varje möjligt tvivel: personnummer. Självklart måste man även uppfylla generella regler för valbarhet som t.ex. svenskt medborgarskap, boende inom aktuell kommun, o.s.v.

Mer information om personval på
Valmyndighetens hemsida 1
Valmyndighetens hemsida 2

Relaterade länkar:
Expressen
Svd 1
SvD 2
Kristianstadsbladet
Helsingborgs Dagblad (ledare)
DN (Mona Sahlin säger sig vägra flörta med ”rasister”… och SD vägrar flörta med landsförrädare)

Annonser

One response to “100 dagar kvar till valet

  1. Jag kan inte tro att inte SD kommer in! Jag skulle bli mycket mycket förvånad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s