V kräver 16 veckors semester

Vänsterpartiets partikongress i Gävle har beslutat att partiet ska fortsätta verka för 6 timmars arbetsdag, med bibehållen lön! Detta ska ingå i partiets valplattform och blir därmed del i de rödgrönas valplattform.

Hur det ska gå till rent praktiskt och hur det skall finansieras har partiet däremot inga idéer om, värda namnet. Uppenbarligen har Vänsterpartiet inte lärt någonting av Grekland, vad gäller hur vidlyftig populism kan krossa ett lands ekonomi. Eller så är det kanske det de vill, i hopp om att kunna utnyttja social oro för sina syften?

Ett enkelt räkneexempel:

6 timmars arbetsdag med 45 st 5dagars arbetsveckor (52 veckor – 5 för semester – 2 för helgdagar) motsvarar 1350 årsarbetstimmar. (6 * 45 * 5 = 1350).

Vänsterpartiet kommer alltså verka för en årsarbetstid på 1350 timmar.

8 timmars arbetsdag med 34 st 5dagars arbetsveckor (52 veckor – 16 för semester – 2 för helgdagar) motsvarar 1360 årsarbetstimmar (8 * 34 * 5 = 1360).

En utökning från 5 till 12 veckors semester är det troligen ingen som ens skulle komma på tanken att verka för politiskt. Ändå vore det mindre populistiskt än att föreslå 6 timmars arbetsdag. Som vi ser ovan motsvarar det senare nämligen en ökning till 16 veckors årlig semester, vad gäller påverkan på årsarbetstiden.

Vill Vänsterpartiet vara vänliga att redogöra för hela sin (5års?)plan? Är planen att först slå sönder Sveriges ekonomi, för att sedan skylla på kapitalismen och liksom vänsterkamraterna i Athen slå sönder och bränna byggnader inkl. människorna i dem?

Källor:
Helsingborgs Dagblad
Svenska Dagbladet
Dagens Nyheter
ExpressenSveriges Radio

Annonser

2 responses to “V kräver 16 veckors semester

 1. Ok, om vi räknar rakt av med att dessa timmar per automatik skulle betyda två timmar av förlorad inkomst för företag, ja, då håller väl ditt resonemang. Sen kan man ju ifrågasätta om det verkligen är så och om människor faktiskt idag är reellt produktiva under hela arbetssdagen. Det är en annan femma.

  Vad förslaget ämnar är väl snarare att så ett frö i människors medvetande om vad som är viktigt här i livet. Är det pengar eller fritid?

  Och nej, man behöver nödvändigtvis mer pengar för att få en rik och meningsfull fritid.

 2. Carl,

  Ok, var är dina belägg för att 6 timmars arbetsdag skulle ge högre produktivitet per arbetad timme? Dels överhuvudtaget och dels i jämförelse med 16 veckors semester?

  Viktigt här i livet är väl en fungerande samhällsekonomi så att t.ex. vård och skola fungerar. I min kommun står de 2 sektorerna för 80% av den kommunala budgeten.

  Men du verkar faktiskt ha bättre ekonomiskt sinne än Vänsterpartiet. V vill ju sänka arbetstiden till 6 h per dag – med bibehållen lön! Du verkar åtminstone inse att förslaget skulle ge mindre pengar i kistan, även den privatekonomiska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s