MP-sveket i region Skåne kan sprida sig

Det är inte bara Sverigedemokraterna som gått uppåt i opinionen under det senaste året, utan även Miljöpartiet. Med opinionsresultat kring 10% ter sig MP ha etablerat tredjeplatsen i svensk politik storleksmässigt. De enda 2 partier som ser ut att kunna utmana MP om tredjeplatsen, är Folkpartiet och Sverigedemokraterna.

Vet då väljarna vad de får om de röstar på Miljöpartiet? Nej, det vet de inte. Miljöpartiet är ett parti som rättar kappan efter vinden. Ett av de värsta väljarsveken i svensk politisk historia, måste ha varit när Miljöpartiet efter valet 2006 gick ihop med Alliansen i region Skåne.

Enda syftet med samgåendet med Alliansen var att hindra Sverigedemokraterna från att få den vågmästarroll mellan blocken de annars hade fått, efter att SD gjort ett kanonval och erövrat 10 av regionfullmäktiges 149 platser.

Under de 4 åren i sänghalmen med borgarna, har Miljöpartiet aktivt medverkat till att den offentliga vården drabbats av en privatiserings- och utförsäljningspolitik, ideologiskt långt ut på högerkanten. Det liknar inte alls den regionpolitik MP lovade sina väljare före valet 2006.

Miljöpartiet har i region Skåne visat att deras agenda går ut på att i första hand göra allt som behövs, inkl. att svika sina egna ideal, för att minska Sverigedemokraternas makt, och i andra hand på att föra den politik de gått till val på. Detta bör väljarna vara medvetna om.

Det som hände efter valet till region Skåne 2006 kan mycket väl komma i repris i riksdagsvalet 2010, d.v.s. att Miljöpartiet kommer låta sig användas som bricka i spelet för att utestänga Sverigedemokraterna från en vågmästarroll de annars med stor chans skulle få mellan blocken. Jag hoppas potentiella MP-väljare har detta klart för sig innan de går till valurnorna, mest för sin egen skull, för oavsett vilket parti man röstat på så är det aldrig roligt att bli besviken efteråt.

Bland ytterligare svek rent sakpolitiskt under mandatperioden, kan räknas Miljöpartiets omsvängning i EU-frågan och kärnkraftsfrågan. Vilka av sina kärnfrågor kommer MP svika under nästa mandatperiod?

Relaterade länkar:
Fokus
Sydnytt
Sydsvenskan (MP-svek även ang. biljettpriser i kollektivtrafiken)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s