Ett realistiskt drömresultat?

Vad vågar man egentligen hoppas på i höstens val, om man skall vara stark optimist utan att för den skull helt släppa vad som vore realistiskt?

Sverigedemokraterna ligger högre än någonsin i opinionsmätningarna och nya rekord för partiet har närmast blivit vardag. Vi vet att opinionsmätningarna kraftigt underskattade SD både inför riksdagsvalet 2006 och europaparlamentsvalet 2009, men man måste också ha i åtanke att de web-baserade undersökningar med högre grad av anonymitet som tillkommit nyligen, inte förekom före de valen. Skämmighetsfaktorn för genomsnittliga mätresultat torde därmed inte vara fullt lika hög som tidigare, då denna motiverat ett påslag på omkring 60% för Sverigedemokraterna. Men många opinionsinstitut kör vidare på sina gamla metoder, så givetvis finns faktorn ännu kvar och är av betydelse.

En annan faktor som ev. kan tillkomma är att Sverigedemokraterna rent allmänt har en stor överraskningspotential, bl.a. eftersom en stor andel av de osäkra väljarna skulle kunna välja SD i slutändan.

Mitt förslag på ett optimistresultat, som jag fortfarande bedömer som realistiskt om än i överkant av vad jag egentligen tror på:

M: 28,1%
KD: 04,7%
FP: 06,8%
C: 03,6%
S: 30,5%
MP: 09,0%
V: 03,9%
SD: 09,5%
PP: 01,5%
FI: 00,9%
ÖVR: 01,5%

Resultatet skulle förpassa Centern och Vänsterpartiet ut ur riksdagen. Kristdemokraterna skulle hänga kvar. Sverigedemokraterna skulle ta ca 37 mandat. Alliansen och de rödgröna skulle få ca 156 mandat vardera.

Reinfelt skulle kunna göra det enkelt för sig och göra en överenskommelse med SD, i utbyte mot stöd för fortsatt regerande. Jag kan inte uttala mig om exakt vilka krav SD skulle ställa på ett sådant samarbete, men en konkret europaanpassning av invandringspolitiken skulle helt säkert vara ett mycket viktigt steg för Reinfelts möjligheter att regera vidare med SD-stöd.

Alternativ finns det många, men inga som är bra för någon part. Reinfelt kan försöka regera vidare i minoritet. Fryser han ute SD så är första misstroendevoteringen bara en tidsfråga. Med ständig närhet till nyval, och en opposition (läs SD) som gärna skulle se ett sådant, kommer inte vara lätt att regera. Under tiden det varar kommer Reinfelt inte kunna föra en borgerlig politik, annat än i avgränsade frågor. Majoritetsalternativen är begränsade, men det mest troliga av dessa vore att MP säljer sin själ till Alliansen, liksom de gjort i region Skåne. Den möjligheten lär finnas efter 2010 års val, men inte nödvändigtvis efter ett nyval eller efter 2014.

Avslutningsvis kan noteras att regeringsläget och de reella styrkeförhållandena i riksdagen som föreslagits ovan är högst realistiska, eftersom de kan inträda även om SD får lägre valresultat än här föreslagna 9,5%. Den springande punkten är vågmästarrollen. Men även utan en sådan så skulle ett riksdagsinträde för SD vara ett enormt steg för partiet. Riksdagsarbete och dess betydelse handlar om så väldigt mycket mer än bara att vara tungan på vågen.

Annonser

2 responses to “Ett realistiskt drömresultat?

 1. Det bästa är att SD kör en repris på Ny Demokrati och tillsvidare nöjer sig med ett passivt stöd till alliansregeringen.
  Sossarna med den halvt nedsmälta pralinen Mona lär sjunka som en sten under kommande mandatperiod och SD kan då ganska bekvämt plocka upp desillusionerade väljare där.
  Men försök inte bli dom nya socialdemokraterna och lova skattebaserad välfärd kors och tvärs !
  Till valet 2014 bör SD kunna ta ett steg framåt och begära plats i en regering.

 2. Mr Speck,

  Parallellen med Ny Demokrati håller inte i särskilt många avseenden. De ställde ju i princip inga krav, utan sålde sig gratis till alliansen. Har Reinfelt en sådan förhoppning i bakfickan vad gäller SD, så kommer han få en svår chock.

  SD’s skuggbudget kommer inom kort att presenteras, och med säkerhet till stor del finansieras med minskade kostnader genom nerbantad invandring. Det är bättre än höjda skatter, som vänstern tror är den yttersta lösningen.

  Det sista du skriver är en intressant utsikt. Med rätt spelade kort och ett riksdagsparti (för de 7 som sitter nu är verkligen bara 1 parti med 7 falanger) som fortsätter stånga huvudet i väggen och gå emot väljarnas åsikter i de alltmer brännande frågorna kring äldrepolitiken, invandringen och kriminaliteten, så kan SD mycket väl bli starka nog för att komma i regering efter 2014. Det största hotet mot SD är nog egentligen folks vaneröstande på de gamla partierna…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s