Försöker Helsingborgs Dagblad skapa en självuppfyllande profetia?

Den politiska hets, de ryktesspridningar och de mycket märkliga ”paralleller” som Helsingborgs Dagblad ger uttryck för i sin rapportering kring Landskronamordet, är något som ansvarskännande journalister borde undvika att ägna sig åt.

Det ligger en fara i det sätt som tidningen väljer att förstora upp enskilda personers överreaktioner i nätforum som t.ex. Facebook. Det är alldeles självklart att det blir skriftliga överreaktioner hos vissa efter en så extrem händelse som mordet på den 78åriga damen på öppen gata i Landskrona. Dessa spontana överreaktioner av anonyma skribenter saknar nyhetsvärde. Att exponera dem och ännu värre använda dem för slutsatser, handlar om ren sensationsjournalistik.

Idag presenterar HD en rent huvudlös parallel med det 15 år gamla mordet på Patrick Nadji i Klippan. Ja det är förstås inte morden som sådana man försöker jämföra, utan stämningarna runtom. Mordoffret Patrick Nadji jämförs med den förmodade 23-årige palestinske förövaren, vars namn jag väljer att avvakta med att publicera tills dom fallit. Enda skälet att de klumpas ihop, är att de inte är svenskar. HD vill visa på det ”våldsamma” ”svenska” hatet mot invandrare. Man tar nästan ut ett ev. hämndmord på den palestinske mordmisstänkte i förskott. Men om det är någon kultur som saknar inslag av blodshämnd, så är det ju den svenska! Vår svenska kultur står över sådant, även om det förstås aldrig går att försäkra sig mot enskildas vansinnesdåd, om nu något sådant i enlighet med HD’s spekulationer skulle hända den 23-årige misstänkte mördaren.

Facebook och stämningarna där är intensiv måltavla för HD’s journalister. De stämningar som leder till att en gammal dam kan mördas på öppen gata i Sverige år 2010, visar man däremot inget intresse för. Man rapporterar pliktskyldigt om manifestationer mot våldet (som delvis besudlas av folk som vill politisera och kasta skit på SD, och som får fritt spelrum för detta i HD), sålänge det tjänar propagandasyftet. Men såfort det är gjort så är det syndabockarna som ska utses, d.v.s. vanliga svenskar som reagerar på det som hänt. Varenda en av de 10000-tals som gått med i Facebookgrupper och annat för att tillsammans diskutera och bearbeta det som hänt, hängs mer eller mindre ut som hatiska rasister.

Facebook är ett av flera forum där folk får fritt ventilera sin vrede och sin förtvivlan över den tråkiga samhällsutvecklingen i Sverige. Utan ventiler hade risken för att det någonstans skulle explodera varit betydligt större. Vi, inkl. Helsingborgs Dagblad, ska vara tacksamma över att det finns ventiler i sådana här lägen och att de används. Icke minst Facebook fyller där en viktig funktion.

Länkar:
Helsingborgs Dagblad: ”Det påminner lite om Klippan för 15 år sedan”.
Polisen håller presskonferens ang. den nu på sannolika skäl misstänkte 23-åringen. Till min förfäran ser jag att man sänkt rubriceringen till det förringande ”vållande till annans död”.
Blommor och ljus mot våldet
Helsingborgs Dagblad ger Facebook domstolstatus, och journalisten Johan Malmberg fortsätter HD-traditionen att profitera på mordet som politiskt slagträ mot politiska meningsmotståndare.

Även:
Dagens Nyheter
Svenska Dagbladet
Politiskt inkorrekt (PI)
Fria Nyheter

Särskilt lästips: Dick Erixon skriver ett i vanlig ordning klarsynt inlägg, med rubriken ”Näthat” värre än mord?

Annonser

5 responses to “Försöker Helsingborgs Dagblad skapa en självuppfyllande profetia?

 1. Hela saken får mig att tänka på fisken smörbult:
  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ilsken-smorbult-ny-art-i-ostersjon-1.363712

  Liknelsen kan nog stämma, bortsett från den ”förträffliga” smaken då… //Mod’s anm

 2. ”…att en gammal dam kan mördas på öppen gata i Sverige år 2010..” Var var du och dina likar när detta hände? Varför ingrep ingen och gjorde något åt saken på plats? Jag vet vad det beror på, men vill gärna att du tar och svarar på denna fråga. Eller kommer du att påstå att alla som var runt omkring på parkeringen där då detta hände var icke-svenskar och inte ville hjälpa till?

 3. Addoshi,

  Jo förvisso, partiets bevakning av parkeringsplatser är usel…

  Att allmänheten inte ingriper när mord begås kan bero på allt från rädsla för eget liv och hälsa, till att ingen är tillräckligt nära för att se vad som händer. Ibland har folk för dåligt civilkurage (man kanske inte ska begära för mycket, när en del inte ens törs säga vad de tycker i debatten).

  Ok, du vet vad det beror på att folk inte ingrep, säger du. Alltså måste du ha varit där när det hände. Varför gjorde du inget för att hindra mordet?

  Ps. Ang. det sista: Påstår du själv motsatsen?

 4. Det vor en olyka men ala hor redan domt han! vofor ar ala rasister i sverje?? sverje behover invandrin sverje behover Islam

 5. Nej Josef Ahmed, det är ingen olycka när en 23-årig man slår ihjäl en 78-dam som försöker förhindra att hennes 71-årige man blir misshandlad. Du försvarar mördaren av ett enda skäl – han är muslim precis som du. Hade en svensk slagit ihjäl en invandrare, så hade du resonerat annorlunda och skrikit på hämnd.

  Det sista Sverige behöver är fanatisk, aggressiv, intolerant religionsutövning. Sverige behöver demokrati, humanism, tolerans, jämlikhet, inte ett tillbakavridande av klockan flera hundra år. Det sista Sverige behöver är islam.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s