Skatt på godis vore logiskt

Hälsoexperter går nu ut med ett förslag på att godis borde beläggas med skatt. Vid första anblick får det förmodligen folk att rygga. Vi svenskar är ju redan bland världens mest skattetyngda och skattetrötta folk.

Hälsofarliga produkter är redan belagda med skatt i Sverige. Vi har t.ex. mycket höga skatter på cigaretter och alkohol. Ska vi vara konsekventa så borde ju skatter införas på alla hälsofarliga produkter, inte bara på ett par utvalda kategorier. Folkhälsa kan inte enbart mätas i pengar, men fetmarelaterade sjukdomar beräknas stå för ca 2% av sjukvårdens totala kostnader. Kostnader för tandskador (som till stor del beror på våra kostvanor) är som bekant dyra för både samhället och för gemene man.

Jag är inte förbehållslöst för skatt på godis, men jag tycker forskarna bakom kraven har väckt en intressant fråga. En beskattning av godis skulle kunna vara del i ett större sammanhang, där t.ex. skatten på godis motsvaras av en momsbefrielse för hälsobefrämjande produkter (som idag ofta är svindyra).

Fler länkar:
Dagens Ps
Svenska Dagbladet
Dagens Nyheter
Helsingborgs Dagblad

Annonser

2 responses to “Skatt på godis vore logiskt

  1. Ett utmärkt förslag!

    Men undantag får nog göras för choklad med minst 70 % kakaohalt, som mer kan liknas vid medicin och kan säljas på apotek.

    Vad tyx?

  2. Det behövs nog något mer finstilt än att bara säga att t.ex. all choklad ska beskattas (för att sen komplettera med ev. undantag).

    Det är nog bättre att istället se till innehållet i varje enskild vara, ev. också förbrukningsmönster för varan. Någon sorts regelverk måste upprättas för att avgöra vad som skall beskattas och hur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s