Förutsägbart mediagnäll om SD-riksdagslista

Sverigedemokraterna har idag antagit partiets riksdagsvalsedel på sin valkonferens i Frösundavik i Stockholm, med siffrorna 105-38.

Diskussioner och olika uppfattningar hör till när en riksdagsvalsedel slås fast. Alla vet på förhand att media uppmärksammar det som något positivt när det gäller riksdagspartierna, och som något negativt när det gäller Sverigedemokraterna.

Ett sätt att få så många som möjligt att bli nöjda, är att använda regionala valsedlar. Då får man med fler namn och på så vis brukar fler bli nöjda, internt i partiet. En enda samlad riksdagsvalsedel, som SD nu kommer gå till val på, har 2 huvudsakliga fördelar.

1. Stabiliteten. De kandidater valberedningen vet samarbetar bra till gagn för partiet och dess väljare, är också de som kommer väljas in. Personkryss kan fortfarande kasta om ordningen, men de förändringar det ev. ger, handlar om enstaka namn.

2. Väljarna får en utmärkt överblick över vilka kandidater det är som gäller. Berit i Kiruna blir inte överraskad av att Rune i Ystad blev invald, och kanske petar bort hennes lokala favoritkandidat.

Min egen huvudsakliga kritik mot den antagna riksdagsvalsedeln gäller antalet namn. 50 kandidater är för lite. Visserligen är beslutet inte slutgiltigt och det ligger öppet för att namn kan tillkomma, men enligt min uppfattning borde valsedeln redan vid dagens antagande haft minst 75 namn.

Annars är det småkritik som mer handlar om mina personliga preferenser än om verkliga problem med listan. Anna Hagwall först på plats 24? Henne hade jag gärna sett på en topposition. I något fall kan jag tycka att erfarenhet fått stryka på foten lite väl mycket för nykomlingar. Jag saknar t.ex. partiets mångårige medarbetare Runar Filper.

Men på det stora taget, stort beröm till valberedningen, ni har gjort ett fantastiskt jobb. Byggs detta bara på med 25-50 namn på slutet innan vi går till val så blir det en utmärkt riksdagslista, som vi kommer vinna valet med.

PK-media:
SvD
DN
HD
Expressen

Andra media:
PI
Fria Nyheter
Pressmeddelande från SD ang. valsedeln
Eget tidigare inlägg, relaterat
Flashback (diskussion)

Annonser

2 responses to “Förutsägbart mediagnäll om SD-riksdagslista

  1. Hahahahhaa! Kolla http://www.zana.se/2010/03/30/sverigedemokrat-angriper-yttrandefriheten/ !!!!

    Jag återkommer på bloggen ang. detta //Mvh Patrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s