Muslimer är inte förmer än andra

Jag läser idag i Helsingborgs Dagblad en intervju med imamen Othman Al Tawalbeh, ang. hoten mot Lars Vilks. Jag vet emellanåt inte om jag ska skratta eller gråta.

Utdrag, med mina kommentarer:

— Vi muslimer i Helsingborg är också öppna för dialog med Lars Vilks, om han är intresserad.

Dialog har man vanligtvis för att lösa konflikter, inte för att utkräva en ursäkt av någon som redan ligger. Här finns ingen konflikt utan ett problem med att religiösa fanatiker hotar folk med andra uppfattningar är deras egna till livet.

— Press- och yttrandefriheten måste bevaras, men det finns ingen absolut frihet.

Imamen har fel och missar något mycket grundläggande i svenskt och västerländsk demokrati. Press- och yttrandefriheten *är* en absolut frihet. Det kan inte viftas bort med att allt inte får sägas och tryckas, för sådana undantag är redan reglerade i svensk lag. Vad som typiskt ingår i press- och yttrandefriheten, är att man får skämta, illustrera och göra konst precis hur man vill. Det är denna grundläggande frihet som muslimer inte kan dra jämnt med och acceptera, när de själva drabbas d.v.s. Dessutom finns motsvarande acceptanssvårighet vad gäller åsikter som är kritiska mot islam.

Man måste tänka på andras känslor när man yttrar sig i demokratins namn.

Om inga meningar fick yttras förutom dem som med full garanti inte riskerade att störa någon annans känslor, så skulle världen bli väldigt tyst.

— I Sverige är vi 400 000 muslimer, i Helsingborg kanske 10 000. Många upplevde sig kränkta av teckningen.

Alla människor kan känna sig kränkta av olika saker. Det är nästan aldrig så att de som skriker högst är de mest kränkta.

Man har profeten som förebild och så beskrivs han som en hund.

Visst. Tråkigt om man tycker om Muhammed och inte har humor nog att skratta åt eländet. Men vad sägs om att titta åt ett annat håll, liksom andra får göra när något inte faller dem i smaken?

Hoten kommer från en liten grupp extremister, men de kan ställa till stor skada när det gäller den allmänna bilden av islam.

Hoten kommer från en miljö där extremism frodas. Imamen må vara bara en budbärare, men de stämningar av lättkränkthet och oförstånd för grundläggande västerländska friheter som han ger uttryck för, förstärker ju bara bilden av att problemet är starkt relaterat till islam i sig.

— Den typiska bilden är att muslimer är en grupp som det inte går att diskutera med. De bara hotar med våld och mord.

Det här är ett synnerligen patetiskt martyrspel. Vem skulle ha den typiska bilden? Svenskar? Alla icke-muslimer? Imamen förstärker här grunderna för terrorismen genom att bejaka bilden av muslimer som särskilt utsatta, som några det är ”synd” om. När sådana känslor etableras, skapas utrymme för hämnd.

— Extremisterna försöker legitimera sina handlingar med islam, men det är inte islam som finns hos dessa människor, det är en annan ideologi.

Det är ju lätt att säga. Motsvarande för mig skulle då vara om en sverigedemokrat åkte fast för mordförsök, och jag sedan hävdade att han inte var sverigedemokrat, fastän han själv och en massa andra sverigedemokrater hävdade att han var sverigedemokrat och dessutom en hjältemässig sådan. Trovärdighet?

De får inte kidnappa islam.

Det blir alltid besvärligt när det inte går att skilja på kidnappare och kidnappad.

— Det är en galen tid just nu, debattklimatet är hårt. Speciellt i Skåne.
Hur menar du?
— Jag tänker på fördomar, rasism, främlingsfientlighet. Den här tiden är väldigt icke-stabil.

Alla förstår att imamen här åter är ute efter att skylla problem på svenskar, på icke-muslimer. Jag råder honom att arbeta mot fördomar, rasism och främlingsfientlighet i den egna gruppen. I Sverige kallar vi det för att sopa rent framför egen dörr. Mer konkret handlar det om att inse att allting inte alltid bara är andras fel.

Hela artikeln i Helsingborgs Dagblad, länk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s