Kvinnodagen 100 år

Den internationella kvinnodagen inföll igår den 8 mars. Dagen är ett socialistiskt påfund som härstammar från 1910. Det är synd att en så mörk ideologi lyckats lägga beslag på den historiska bakgrunden till en så viktig händelse som kvinnodagen. Å andra sidan måste man förstå att socialismen fyllde en funktion på den tiden, som motpolsextrem gentemot feodalt och patriakalt förtryck. Kvinnodagen må ha vilken histora den vill, men förtjänar sitt namn och sin uppmärksamhet i ett bredare perspektiv endast om den omfattar alla kvinnor lika, även de utan socialistisk övertygelse.

I Helsingborgs Dagblad (pappersupplagan) ägnade man på själva kvinnodagen, den 8 mars, flera sidor åt att uppmärksamma denna. Fokus låg i stort sett helt på den sneda könssammansättningen i beslutande församlingar, med en underförstådd förkärlek för att lösa ”problemet” med kvotering. En mindre del av rapporteringen handlade om hur ojämlikhet påverkar kvinnor i deras vardag. Religionsförtrycket och diskrimineringen mot kvinnor, mer aktuellt än någonsin, togs inte upp ens med en stavelse. Jag utgår från att bilden var snarlik i svenska media i stort.

I Sverige har vi fortfarande vissa problem med jämställdheten. Det gäller framförallt lönebilden där det påfallande ofta finns märkliga skillnader mellan män och kvinnor som utför samma arbete. Vi har även, liksom världen i stort utan kända undantag, problem med mäns fysiska våld mot kvinnor. Vi ska inte säga att Sverige uppnått perfektion i dessa frågor, men vi ligger årtionden före länder som t.ex. Indien och de latinamerikanska länderna, och vi ligger sekler före t.ex. den muslimska världen.

Den internationella kvinnodagen behövs. Kvinnors situation förtjänar att uppmärksammas, i Sverige men främst i andra delar av världen. Men för att uppnå verkliga förbättringar för kvinnors möjligheter, rättigheter och jämställdhet, behövs konkreta förbättringar som slår igenom i deras vardag. Våra fruar, systrar och mammor är värda något stort, verkligt och konkret. Den första tjänsten vi bör göra dem är att kasta feminismens och kvoteringens skygglappar och falska föreställningar i soptunnan, och därmed kunna sätta fullt fokus på verkliga problem relaterade till kvinnors vardag.

Länkar:
Svenska Dagbladet
Helsingborgs Dagblad
Dagens Nyheter

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s