SR aktiva i valkampen

En av Expos mer än enfaldigt förekommande omslagspojkar yttrade för något år sedan att kampen mot Sverigedemokraterna skall tas i domstolarna. Omslagspojken i fråga är inte tillräckligt tongivande för att ges varken cred eller skäll för att ha satt igång karusellen, men onekligen har han blivit bönhörd. Stämningar vid tingsrätt mot sverigedemokratiska bloggare (undertecknad inkluderad) för påstådda förtal har sedan dess stått som spön i backen. Det spelar mindre roll om fällande dom uppnås eller inte, då syftet främst är att störa oss i vårt politiska arbete och skapa rubriker där den stämde med eller utan skuld tolkas som klandervärd.

Sveriges Radio gjorde sig för ett drygt år sedan skyldiga till en partipolitisk särgranskning som saknar motstycke i svensk historia, och med metoder som förde tankarna till i bästa fall forna tiders öststatsdiktaturer, men mer rättvisande kanske till något ännu värre. Genom ett långvarigt bedrägeri riktat mot främst unga, inkl. minderåriga, sverigedemokrater, byggde Sveriges Radios medarbetare upp falska vänskaper, utnyttjade partiets öppenhet för att lura sig till partipolitiska uppdrag, och smyginspelade 100-tals timmar med dold mic och kamera i hopp om att finna något ”snaskigt” som skulle gå att blåsa upp. Förvisso hittade Sveriges Radio några minuter i materialet, vilket presenterades i 2 avsnitt av programmet ”Kaliber”.

Någon debatt kring etiken i Sveriges Radios agerande blev det aldrig. Alla förstår att huvuden hade rullat (eller snarare krossats) på Sveriges Radio om det istället varit MUF eller SSU de utsatt för något liknande. Men man skiter ju inte där man äter, som uttrycket säger.

Hela den här cirkusen antogs vara över, efter att en förundersökning om brottsmisstanke snabbt lagts ner, rörande att de sverigedemokrater som tog SR-bedragerskan på bar gärning skulle ha stulit hennes väska. Nu visar det sig att den före detta moderaten, numera chefen för Sveriges Radio, Mats Svegfors, tagit initiativ till att Riksåklagaren skall väcka frågan om förundersökning på nytt. Detta trots att något ytterligare väsentligt material som motiverar en ny förundersökning inte har tillkommit, så långt det går att läsa sig till i nuläget.

Man får väl gratulera Sveriges Radio till bra tajming, med tanke på att det är några månader kvar till valet, även om svarta förtalsrubriker knappast har hindrat Sverigedemokraterna förr.

2 bra ord som dyker upp, väl passande för för Svegfors och Sveriges Radios beteende: Maktmissbruk och korruption.

Länkar:
Spikharry: ”Svegfors skräms av SD’s framgångar”
Dagens Nyheter
Dagens Media
Tidningen Affärsvärlden anklagar Erik Almqvist m.fl. sverigedemokrater för att ha låst in SR-reportern i en hytt. Någon polisanmälan gällande olaga frihetsberövande finns dock inte.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s