SVT räknar döda som avhoppade

SVT Rapport publicerade häromdagen en undersökning där de hävdade att 4 av 10 (grundat på 37%) av SD’s företrädare hoppat av sina uppdrag under mandatperioden. Man kunde direkt förstå att det var något lurt bakom siffran, men det var värre än man kunnat föreställa sig.

Vid granskning av vad SVT räknat som avhopp, finner man att även personer som inte varit officiella SD-kandidater, räknats in. Dessa är alltså personer som valts in eftersom någon skrivit deras namn på namnblanka SD-valsedlar till kommunvalet. Detta ger bl.a. den absurda statistiken att SD-avhoppen överstiger 100% på vissa orter. I t.ex. Karlshamn fanns 4 SD-namn på den kommunala valsedeln 2006. SVT-undersökningen presenterar 5 SD-avhopp i Karlshamn, d.v.s. en lokal avhoppsfrekvens på 125%.

Men det stannar inte där. SVT Rapport räknar i sin undersökning även in avlidna företrädare i avhoppsstatistiken. Personer som givit sig hän SD och politiken in i det sista, har alltså klassats som simpla avhoppare. Horribelt. Jag har inga höga tankar om SVT sedan tidigare, men detta är ett nytt lågvattenmärke. Och ännu ett skäl att sluta betala TV-licensen.

Sveriges statstelevision har gett uttrycket ”att gå över lik” en ny innebörd.

Richard Jomshofs blogg
Mattias Karlssons blogg
Fria Nyheter
Kent Ekeroth
Kommentar av Jimmie Åkesson
Jimmie Åkesson (Twitter)
Thoralf Alfssons blogg
Mail till SVT (SD Landskrona)
Svar på mailet från SVT (Politiskt inkorrekt)
Claes Elfsberg på Rapport basunerar ut propagandan (Youtube)

Annonser

4 responses to “SVT räknar döda som avhoppade

 1. Om jag inte har helt fel så går det sämst för SD i Ånge där 400% av kandidaterna har hoppar av.

 2. Haha, ja jag hörde det. Värre än Karlshamn.
  Men SD har också drabbats av avhopp i någon kommun där vi inte hade en enda kandidat 2006. Där blir det division med noll och därmed oändligt hög avhoppsprocent. Enligt SVT’s sätt att räkna.

 3. SVT räknar inte antalet avhopp/kandidat utan antal avhopp/mandat. För avhoppare räknas personer som övergett politiken frivilligt, flyttat till annan kommun, personer som har dött och personer vars namn är skrivna på SD:s blanka valsedlar och inte vill ställa upp.

  Antal dödsfall och flyttar ligger troligtvis inte högre hos SD än andra partier. För frivilliga avhoppare ligger det lite högre. Det är gruppen ”invalda på blank valsedel” som drar upp antalet avhoppare för SD ordentligt. Tre av avhoppen i Karlshamn var invalda på blanka valsedlar och när de insåg att de fick en plats i kommunfullmäktige tackade de nej.

  SD måste lära sig av sina misstag och ha fler riktiga kandidater på sina valsedlar nästa val.

 4. Stellan,

  Korrekt slutsats ang. vad som drar upp SD’s siffra i SVT-mätningen.

  Jodu… ang. det sista… vi kämpar in i det sista nu för att värva varenda kandidat som överhuvudtaget är möjlig att värva. Vi har förvisso fått in massor av nya kandidater redan, men det är givet att det finns en övre gräns för vilka resultat vilket mindre parti som helst klarar på kommunal nivå, särskilt i mindre kommuner där det kan gå mycket få invånare per kommunfullmäktigemandat.

  När du skriver ”misstag” så undrar jag om du riktigt förstår situationen. Kandidater är ingenting man plockar från trän. Partiet kan och skall göra allt för att värva, men i slutändan hänger det ändå på i vilken grad de specifika sympatisörerna i den specifika kommunen, vill engagera sig politiskt.

  Att folk röstar på SD kommunalt fastän det saknas kandidater (observera att inte ens riksdagspartierna kommer ha kandidater kommunalt i alla kommuner), kan vi inte hindra. Det vore heller inte önskvärt. En röst på SD visar under alla omständigheter för etablissemanget var folkets sympatier ligger, och kan påverka mycket för framtiden även om det skulle resultera i tom stol i ett kommunfullmäktige fram tills nästa val.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s