Ängelholms kommun går över gränsen

Jag brukar använda min blogg som ventil för att vädra sådant som inte rör kommunpolitiken, där jag ju har mitt formella uppdrag för Sverigedemokraterna i egenskap av kommunfullmäktigeledamot och lokal partiordförande. Nu ska jag dock göra ett undantag. Det här inlägget handlar om min egen hemkommun och om politiken där, även om jag förvisso inte tycker att frågan borde beröra kommunal politik överhuvudtaget.

Ängelholms kommun med kommunalrådet Åsa Herbst (M) i spetsen, har engagerat sig i ”fallet Mustafa” (namnet fingerat av media). Ärendet handlar om en enskild asylsökande yngre man (uppgiven ålder 17 år), som migrationsverket beslutat utvisa. Ängelholms kommunledning har därför ingripit med ”krav” på att migrationsverket skall häva sitt beslut.

Varför? Vad vet Ängelholms kommunledning som migrationsverket inte vet? Vad är det som gör att just den här individen särbehandlas framför alla andra, genom turen att ha blivit handplockad för ett politiskt utspel av denna sort? Hur bygger man ett rättvist system om politiker ska lägga näsan i blöt i myndighetsbeslut, för att påverka på ett otillbörligt sätt just när det råkar passa?

Kommunalrådet Åsa Herbst motiverar i stil med att det är en trovärdig kille, att han sköter sig bra, och att han inte blivit tillräckligt hörd. Jag kan bara se subjektiva, känslomässiga bedömningar från Herbsts sida här, där hon väljer att lägga kraft på ett enskilt fall, trots att ingenting tyder på att det ens handlar om något särskilt ömmande fall, utan snarare om ett rent standardfall. Jag kan garantera att inte en enda person som söker uppehållstillstånd i Sverige blir nöjd med ett avslagsbeslut, och att det aldrig råder brist på ömmande skäl i något enda fall.

Den som kommer från ett land präglat av krig och oro och som verkligen har stark vilja att få stanna i Sverige, är väl närmast en idiot om han (ja, jag behöver ju inte gardera med ”hon” vad gäller dessa s.k. ”flyktingbarn”, för de är ju aldrig flickor) inte använder varje möjlighet inkl. vita och svarta lögner, för att slippa skickas tillbaka och få sitt flyttförsök till ett trevligare land slaget i bitar. Den svenska asylpolitiken har ju visat att det lönar sig!

Vad de har möjlighet att spela på är förstås missförhållandena i sina hemländer, men hur svårt det än är att finna hårda bevis för deras sak, så är det exakt det som måste till för att kunna skipa rättvisa kring vem som skall få stanna i Sverige, som temporär eller permanent lösning. Kräver vi inte bevis så blir det ett lotteri!

Jag kan inte utesluta att jag själv hade ljugit om jag varit i deras kläder. Dock är det ju så att asylpolitiken syftar till att ta emot dem som behöver skydd. Det kan aldrig bli någon rättvisa om hörsägen och känslor tillåts dominera sådana bedömningar. Ingen som är vid sina sunda vätskor kan heller föreslå att migrationsverkets avslagsmöjlighet helt borde slopas. Om det är vad Åsa Herbst menar så är hon i fel parti och borde byta till MP eller V istället, som i än högre grad än M står för den sortens öppna flodportar vad gäller asylinvandringen.

Trots att Sverige har Europas troligen mest liberala regler för asylinvandring, så väljer migrationsverket ibland att besluta om avslag. Jag har inte något stort förtroende för migrationsverket och deras beslut, men de är trots allt den myndighet vi har för att hantera bl.a. asylansökningar. Deras beslut måste gälla och respekteras. Gillar vi dem inte, så är den politiska metoden att ifrågasätta regelverken, eller på kommunal nivå att bedriva opposition mot den politik som skapar regelverken för befintliga beslut.

Det måste rimligen finnas mycket goda orsaker till att en politisk kommunledning försöker köra över ett redan fattat myndighetsbeslut. Att de gör det i ett enskilt ärende som detta gör det hela än mer kontroversiellt. Normalt går sådant under beteckningen myndighetsutövning.

Man kan vända på fallet för att få en hypotetisk men intressant parallell, genom att belysa ett rent motsatsfall. Anta att en asylsökare i en sverigedemokratiskt styrd kommun beviljas uppehållstillstånd av migrationsverket, trots att kommunledningen (med eller utan goda skäl) upplever att asylsökaren inte borde fått uppehållstillstånd. Hur hade jag ställt mig då?

Jag hade i det läget troligen efterlyst någon slags agerande från den politiska ledningen, men om vi drar parallellen fullt ut, så är ju i det läget Sveriges invandringspolitik bestämd av Sverigedemokraterna (liksom den nu är bestämd av Moderaterna). Den självklara vägen hade då varit för den kommunala SD-ledningen att kontakta sina överordnade för att se var regelverken brister, eftersom de inte varit nöjda med hur just detta fall (inom den egna kommunens gränser) hanterats. Att den kommunala SD-ledningen skulle engagerat sig i det enskilda fallet för att försöka få till stånd en utvisning i strid mot gällande regler och myndighetsbeslut, skulle varit ett främmande agerande politiskt sett. Likaså är nu det moderata agerandet i Ängelholm ett politiskt sett väldigt främmande sätt att agera.

Mikael Ribbenvik som är rättschef på migrationsverket, rekommenderar politiker (specifikt kommunalrådet Åsa Herbst) att använda ett annat förfaringssätt, och yttrar följande i Helsingborgs Dagblad:

— Är man inte nöjd med rättssystemet får man vända sig till politikerna, och där har hon som kommunalråd en utmärkt plattform. Hennes parti innehar ju ministerposten på området och stod bakom lagstiftningen när den infördes.

Ärendet kan inom kort bli föremål för interpellation eller fråga från Sverigedemokraterna, i Ängelholms kommunfullmäktige.

Länkar:
Politisk ”kamp” för Mustafa
Därför vill myndigheterna skicka hem Mustafa (HD)
Bloggen Politiskt inkorrekt

Annonser

5 responses to “Ängelholms kommun går över gränsen

 1. Är inte alla hotade av Al-Qaida???

 2. Pingback: Sverigedemokraterna i Ängelholm » Fallet ”Mustafa”

 3. Glenn,

  Jo, och vad betyder egentligen ett brev med dödshot, det kan väl även en svensk i Sverige få. Ska vi fly till ett annat land då? Då hade nog ett stort antal partikollegor flytt vid det här laget. Som tur är stannar hot oftast just vid hot, och det är ett tämligen internationellt fenomen att hot primärt syftar till att skrämmas, och att den som verkligen vill illa inte varnar på förhand.

  En reflektion till. Om nu Al-Quaida menat allvar och velat hämnas på den här unge mannen, så hade de sannolikt tagit ut hämnden på hans familj istället om de inte kunnat få tag på just honom. Att lämna sin familj i sticket vore rimligen det sista man skulle göra i ett sådant läge.

 4. Glöm inte den kosovoalbanska familjen Lyta som också fick stanna när politiker i Ängelholms kommun började kampanja för detta och trampade på migrationsverket! Länk: http://hd.se/angelholm/2008/02/25/familjen-lyta-faar-stanna/

  Mvh Dragan

 5. Saxat från artikeln ”Kommunens politiska ledning och kommunalrådet Åsa Herbst skrev brev till Migrationsverkets generaldirektör.” så denna Åsa är en flitig aktör när det gäller att mångfaldsberika Sverige och Ängelholm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s