Årtiondet då klockan tickade baklänges

Rubriken kanske låter pessimistiskt, men är tyvärr en rättvis beskrivning vad gäller 00-talets politiska och demokratiska utveckling i Sverige och i världen. Inom områden som medicin och teknik hände däremot mycket positivt under 00-talet, så låt mig i korthet inleda med några kommentarer på det positiva.

En rad nya mediciner nådde marknaden, och med dem ökad livskvalitet, minskat lidande och räddade liv. Vi såg datatekniken göra nya, enorma landvinningar till gagn för en rad tillämpningsområden, kanske främst vad gäller nya möjligheter att kommunicera. Nya rön nåddes även inom forskningen kring mikro- och makrokosmos. Kanske står mänskligheten på randen till att kunna förklara universums uppbyggnad, och den eviga frågan om vi verkligen är ensamma i universum väcks på nytt, allteftersom den alltmer förfinade teleskoptekniken på löpande band upptäcker nya planeter i fjärran solsystem. Teknologiskt sett lever vi i en spännande tid och i så motto tickar klockan framlänges, rätt snabbt dessutom.

Fantastiska tekniska framsteg nåddes dock redan i det gamla Sovjetunionen, måste sägas för perspektivets skull. Det visar att tekniska framsteg inte garanterar mänsklig frihet och att landvinningar därigenom inte nödvändigtvis betyder att vi kan andas (frisk luft i alla ära, men jag tänker på fri tankeverksamhet i första hand).

Högteknologi och humanism visar båda på civilisation, men på helt olika sätt. Visst ska vi glädjas åt tekniska framsteg, men utan frihet är/har vi egentligen ingenting.

Under 00-talet tog islamismen ett allt starkare grepp om världen och om Sverige. Terrordåden i USA 2001 borde haft det goda med sig att folk vaknade upp, men så skedde inte i någon egentlig omfattning. Självaste president George W. Bush, ansedd som ”hårdför”, började direkt att lisma för den muslimska världen och besökte en moské bara någon dag efter terrordådet. Detsamma gjorde en beslöjad Mona Sahlin här hemma i Sverige.

Direkt följde kriget som avsatte talibanregimen i Afghanistan, och lite senare indirekt kriget som avsatte Saddam Hussein i Irak. Båda krigen var i sig rätt logiska, men hur de sedan sköttes, följdes upp och hur mål och strategier lades upp, är sannerligen ett ämne för kritisk diskussion. I Afghanistan fyller kriget nu 8 år och ”neutrala” Sverige tillhör de länder som tyvärr blivit indraget till stöd för Karzai-regimen, som förespråkar islamism och förtryck av oppositionella och kvinnor.

På vår egen hemmaplan har islamismen också vunnit stora framsteg under 00-talet. Andelen muslimer bland Sveriges befolkning har nästan fördubblats, och uppgår nu till ca 5-6%. Massinvandringen från muslimska länder har fortsatt med oförminskad styrka, och till detta kommer högre födelsetal bland muslimer än bland svenskar. I städer som Södertälje och Malmö är de muslimska minoriteterna på väg att bli lokala majoriteter, och med detta följer ökade krav på eftergifter från det svenska samhället, inkl. Sharia-lagstiftning (vilket blev verklighet under 00-talet bl.a. i Storbritannien).

Vi har under 00-talet sett EU binda medlemsstaterna allt starkare till sig, och ambitionerna att knyta makt centralt till Bryssel har visat sig mycket aggressiva. I och med undertecknandet av Lissabonfördraget, åsidosätts regeringsformens första kapitel ”Statsskickets grunder”, 1§, som säger att all offentlig makt i Sverige utgår från folket. Trots detta godkändes Lissabonfördraget av Sveriges riksdag, utan att svenska folket ens tillfrågades.

Politiskt var 00-talet inte särskilt intressant ur svenskt hänseende. Vi såg ett maktskifte 2006 när 12 år av socialdemokratiskt styre avlöstes av borgerligt alliansstyre. Skillnaden i förd politik var marginell. Den socialistiska massinvandringspolitiken övertogs av alliansen, liksom i stort även deras politik på alla andra områden. En stor del av skillnaderna som diskuteras och rapporteras i media, visade sig vara ett spel för gallerierna. Den som inte håller med mig kan ju peka ut ett antal konkreta skillnader som blev följden av maktskiftet (bortsett från marginella förändringar förstås).

2002 tog Sverigedemokraterna över rollen från SPI, som största parti utanför riksdagen. Den positionen förstärktes 2006, då Sverigedemokraterna nådde nästan 3/4 av de behövliga rösterna för ett riksdagsinträde, mot drygt 1/3 i valet 2002. Under 2009 har svensk politik alltmer inriktats på frågan om 2010 års sverigedemokratiska riksdagsinträde, där partiet har stor chans att nå en vågmästarposition mellan blocken.

De demokratiska problemen i Sverige under 00-talet tog sig även uttryck i en serie av hot och våld riktat mot regimkritiska politiker, främst från Sverigedemokraterna. Valfusk riktat mot främst Sverigedemokraterna, rapporterades från samtliga val under 00-talet inkl. kyrkovalen. På en del håll var valförättarna aktiva i fusket. Polis och övriga myndigheter valde, särskilt under 2008 och 2009, att blunda för vänsterextremisters störningar mot sverigedemokratiska utomhusmöten. Av riksdagspartiernas politiska ungdomsförbund, uppviglade främst Vänsterpartiets till fysiska störningar mot SD-möten.

Av utrymmesskäl väljer jag att inte fördjupa mig i andra anmärkningsvärda händelser och diskussioner under 00-talet, som t.ex. tsunamikatastrofen 2006, finanskrisen 2008 och frågan kring de globala miljöproblemen.

Sammantaget måste islamiseringen och EU’s interna makthunger anses vara de 2 största och mest grundläggande hoten mot svensk demokrati och självbestämmande. Löser vi inte problemen med hoten mot vår demokrati och frihet, så kommer vi heller inte att långsiktigt kunna lösa andra problem som t.ex. miljöproblem, kriminalitet, drogmissbruk, arbetslöshet, och vad det än må vara.

Andra sammanfattningar av 00-talet och kommentarer av årtiondet som gick:

Helsingborgs Dagblad
Pensionärerna 00-talets förlorare (DN)
Terrorismen under 00-talet (DN)
Terror och katastrofer, men också ”hopp” talas det om i SVD, där man också passar på att stämpla motstånd mot totalitära odemokratiska ideologier som ”den farligaste fientligheten av alla – främlingsfientlighet”
Tidningen Dagen blickar framåt. Ska vi gissa att tidningen under 10-talet går från ”allkristen” till ”allreligiös”, så inte muslimer behöver känna sig uteslutna och därmed ”kränkta”?

2 responses to “Årtiondet då klockan tickade baklänges

 1. Hej Patrik! Gott Nytt år!

  En sammanfatting av detta år, med en satirisk film om ”skäggebarnen”

  Skall man skratta elle gråta åt eländet?
  Kan du lägga in länken så att filmen spelas upp i en Youtubeviewer här på sidan?

  Vad var det förresten du kallade dig på Passagen?

  mvh

  UncleBob

 2. Mycket bra film, signerad av ingen mindre än dig själv såg jag på slutet. Jag ska lägga upp den direkt i ett eget inlägg.

  Ja du vad kallade jag mig på passagen… patrik68 kanske? Men jag hade nog nått annat id också, kommer faktiskt inte ihåg vad det var.

  Ps. Gott Nytt år till dig också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s