SD spränger tidigare SCB-rekord

Tack till status.st för grafen

Endast 4 partier är större än Sverigedemokraterna i statistiska centralbyråns (SCB’s) opinionsmätning för november 2009. Partiets får där 5,1% av väljarsympatierna.

SCB’s opinionsmätningar skiljer sig från övriga instituts mätningar genom att de har ett större underlag (i detta fall hela 9000 tillfrågade) och genom att de bara görs 2 gånger om året.

SD har i tidigare SCB-mätningar legat en bit under genomsnittet för olika opinionsmätningar, och inför valet 2006 var SCB’s SD-underskattning grov. SCB spådde då att SD skulle få 0,8% av rösterna. Det verkliga resultatet blev som bekant nästan 4 gånger högre, 2,9%.

Med detta som bakgrund är Sverigedemokraternas resultat i SCB-mätningen oerhört bra.

Statsvetaren Sören Holmberg påpekar att trenden pekar klart på ett riksdagsinträde för Sverigedemokraterna, och uppmanar de övriga partierna att ta partiet på största allvar.

Länkar:
SvD 1
SvD 2
DN
Helsingborgs Dagblad
Kristianstadsbladet
Dagen
SD-Kuriren

Uppdaterat 091211
SCB-undersökningen presenterar även SD-siffrorna på regional nivå för Skåne och dess valkretsar, vilka lyder:

Malmö kommun: 8,3%
Skåne läns västra: 4,3%
Skåne läns södra: 5,5%
Skåne läns norra och östra: 9,6%

För Skåne som helhet: 6,8%

Felmarginalen för regionala resultat är större än för helheltsresultatet. Dock följs trenden från Europaparlamentsvalet i undersökningen, såtillvida att tyngdpunkten för SD’s starkaste resultat tenderar att förskjutas från västra Skåne till nordöstra Skåne. 6,8% är förvisso högre än riksgenomsnittet på 5,1%, men antyder att den relativa skillnaden för SD’s resultat mellan Skåne och övriga Sverige, är på väg att minska. Den trenden märktes tydlig i kyrkovalet, där SD ökade med 20% i Lunds stift, men med 200% (= 3-dubbling) i Skara stift, jämfört med föregående kyrkoval.

Länkar:
Helsingborgs Dagblad
Sydsvenskan
Norra Skåne

Ledarskribenten på HD oroar sig som vanligt över SD’s framgångar. Den som verkligen oroas på allvar borde sprudla av idéer kring hur den nya situationen skall hanteras, men det är bara gammalt tugg som ältas, om och om igen.

Annonser

3 responses to “SD spränger tidigare SCB-rekord

 1. En muslim kan ALDRIG bli svensk!

  Läs mer:

  http://demokratbloggen.wordpress.com/

 2. Påpekas bör att en muslim kan konvertera, alternativt sluta följa Koranens irrläror… men då är det å andra sidan ingen muslim längre.

 3. Om man ska tolka SCB tidigare track record så borde ju SD få sådär 2 % till i dagens läge om det vore val. Det motsvarar 7 % och om trenden fortsätter fram till valet ( realistisk optimism ) skulle man kunna räkna med 8 % av rösterna.
  Gissningsvis kommer merparten av dom nya väljarna från socialdemokraterna och i så fall har dom rödgröna ingen egen majoritet.
  Det ska bli intressant att se på nästa SIFO-mätning om den indikerar vågmästarposition för Sverigedemokraterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s