Schweiz förbjuder minareter

57,5% av väljarna i Schweiz har röstat Ja till att förbjuda minareter, d.v.s. de torn som ofta byggs i anslutning till moskéer och är kända för att användas för böneutrop.

En rad huvudlösa kommentarer har följt på omröstningsresultatet, icke minst från muslimska fanatiker världen över. En ledande muslimsk ledare i Indonesien, Maskuri Abdilah, anklagar det schweiziska folket för hat mot islam (ett ”alibi” för terrordåd mot schweizare?). Egyptens stormufti Ali Gomaa kallar schweizarnas vilja för en förolämpning av Islam.

Tragiskt nog skäms inte Amnesty International för att sälla sig till islamisters och terroristers fördömanden, och uttalar att resultatet av omröstningen är ett ”brott mot religionsfriheten”. När blir det OK för Amnesty att springa totalitära, odemokratiska ideologiers ärenden?

Positiva reaktioner kommer däremot från bl.a. den nederländske frihetskämpen Geert Wilders och från Dansk Folkepartis Pia Kjärsgaard, som nu vill se en liknande folkomröstning i Danmark.

DN
SvD
SD-kuriren
Formidabelt skrivet här av Mattias Karlsson

Annonser

7 responses to “Schweiz förbjuder minareter

 1. Förbjud minareter i hela världen inkl i muslimska länder, många muslimer är rädda för minareter.
  De vet att om de lämnar islam så blir de dödade. När minareterna försvinner så minskar detta hotet känslomässigt och muslimer känner sig friare t.ex. att bli kristna.
  Gustaf

 2. Minareter i sina rätta kulturmiljöer i muslimska länder, ser jag inget ovillkorligt problem med. Som historiska monument skulle jag t.o.m. kunna försvara deras existens.

  Den relevanta frågan i muslimska länder bör isåfall i första hand vara hur de används. För att indoktrinera? Sprida hatbudskap? Eller för from religionsutövning?

 3. Böneutroparens röst är det som tränger in i varenda vrå av hus och lägenheter. Det ger en oerhört stark känsla av att vara behärskad, alltså fruktan och utsatthet. Kyrkklockor är helt annorlunda, det är ljud utan ord. Minaretens ljud är både ord och känsla(intonation)- ger en helt annan påverkan på själen än ”tingeling” eller ”bongbong”.
  Gustaf

 4. Gör uppror! Bryt lagar som är odemokratiska!

  Ja den ovanstående åsikten kan du få uttrycka här, men jag tänker inte upplåta utrymme på min blogg för direktlänkar till inlägg som uppmanar till död och våld. Sådant är kontraproduktivt vilket syfte det än ämnar att försöka tjäna. Fråga t.ex. extremvänstern. //Mods anm

 5. Tacka direktdemokratin!

  I Sverige har vi demokrati men ingen frihet. Här väljer partierna vem vi ska rösta på. I Schweiz har de både demokrati och frihet.

  Trots att medielandskapet ser likadant ut som i Sverige som domineras av liberaler med stort infytande på opponionsbildningen visar direktdemokratin att makten tillhör folket – inte medierna – inte politikerna!

  Vi kan tycka vad vi vill om resultatet men vi måste respektera en form av demokrati som är överlägsen den svenska. Själv skulle jag ha röstat JA.

 6. Gustaf,

  Givetvis är det en stor skillnad på kyrktorn och minareter, som du säger. En röst som dikterar Koranverser högt och tydligt så det hörs över hela bostadsområden är enligt min uppfattning en sanitär olägenhet oavsett var de förekommer. Förhoppningsvis kommer invånarna även i vad som idag är muslimska länder en dag att resa sig och kasta religionens ok av sina axlar, men det känns inte direkt nära förestående, för att uttrycka sig milt.

  Krain,

  Schweiz direktdemokrati är onekligen beundransvärd. Synd att fler länder inte anammat deras system. Om jag ändå ska förstöra stämningen lite och låta ”feministisk” så var de dock förvånansvärt sena att införa kvinnlig rösträtt i landet. Kunde bara inte låta bli att göra den reflektionen. Men lite törnar ska det väl vara på en riktig ros och det är historia nu, samtidigt som de behållit den fina direktdemokratiska traditionen.

 7. När Muhammed-karikatyrerna var på tapeten brändes Schweiziska flaggor i MÖ.
  Det kan nog vara svårt att skilja olika europeiska länder från varandra.
  Den här gången kanske dom eldar med danska flaggor. Men för all del elda även den norska och finska samt den svenska (total okunnighet)
  Så gör sig Israels fana bra på grillen som även Union Jack och Stars and Stripes.

  Det värsta är nog det ekonomiska avbräcket som blir följden när stormarknaderna i Pakistan och Somalia inte längre vill köpa våra västerländska varor.
  Men dom får väl köpa ifrån Kina istället så det kan vi nog leva med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s