Reinfeldts SD-uteslutningsvision omöjlig

Statsminister Reinfeldt avvisar möjligheterna till storkoalition mellan de nuvarande riksdagspartier som blir kvar efter riksdagsvalet 2010, i syfte att utesluta SD. Han tror istället på en ”slagkraftig” minoritetsregering. Jag brukar alltid hävda att Reinfeldt åtminstone är en statsman, när jag får frågan vem jag föredrar av Reinfeldt och Sahlin (om jag tvingas välja), men det här uttalandet är inte statsmannamässigt.

Ja det är sant som han säger att Sverige har en lång erfarenhet av minoritetsregeringar, men är inte den erfarenheten avskräckande nog? Vem minns inte kaoset 1976-1982 och beroendet av det nyckfulla Ny Demokrati 1991-1994? I det senare fallet kom borgarna undan med blotta förskräckelsen, eftersom Ny demokrati aldrig på allvar använde den makt de faktiskt hade.

Självklart finns inga slagkraftiga minoritetsregeringar, och en alliansregering i minoritet kommer aldrig kunna styra på det sätt den gör idag, om alls. Hotet om att fällas kommer hänga över dem hela tiden, och Reinfeldt glömmer bort att SD redan uttalat att partiet gärna fäller en regering som inte går partiet till mötes, och tar chansen att stärkas ytterligare genom nyval. Ska Reinfeldt lita på att S räddar alliansen om SD väcker misstroendevotum, eller hur tänker han? Om S räddar alliansen i sådant fall, så är ju storkoalitionen likväl ett faktum. S kommer aldrig rädda alliansen i längden utan att få något tillbaka.

Länkar:
Helsingborgs Dagblad
Göteborgsposten
Sydsvenskan
Sd-kuriren

Annonser

4 responses to “Reinfeldts SD-uteslutningsvision omöjlig

 1. De får väl singla slant… 😉

 2. Nu på fredag morron så börjar Mona Sahlin svamla om en koalition med rödgröna samt centern och folkpartiet ( enlig DN )
  Nu när SD tagit grepp på vågmästarpositionen så börjar det bli panik i etablisssemanget, he, he.

  Den enklaste lösningen vore väl att Alliansen kör på som minoritetsregering och gör överenskommelser med (s) och MP i sakfrågorna.
  SD blir då den strategiska reserven som får kallas in vid eventuella misstroendevoteringar.

  Men för all del, den lösningen ger Sverigedemokraterna en bra position inför valet 2014 eller rentav ett nyval dessförinnan.

 3. Om du fortfarande är osäker på om vi verkligen fått tredje världskriget över oss så bör du ta del av den här analysen.

  Vad kännetecknar ett världskrig?

  http://demokratbloggen.wordpress.com/2009/11/27/vad-kannetecknar-ett-varldskrig/

 4. Jaha nytt rekord i Synovate/Temo också såg jag, med anledning av tipset från EmeraldWasp.

  De gamla partierna springer runt som yra höns och motsäger varandras idéer om hur SD skall hanteras. De lägger grunden för praktgräl, och de är onekligen på god väg redan nu fastän det bara handlar om torrsim än så länge. Hur ska det då inte bli i ett skarpt läge?

  Det positiva är att SD gynnas. Det negativa är att osäkerhet kring regeringsbildningar tenderar att minska förtroendet internationellt, och oron där är att Sveriges ekonomi kan skadas av de gamla partiernas oförmåga att hitta hållbara samarbeten – ett problem som förstås skulle lösas om de öppnade för samarbete med SD. Jag tror det skulle kunna ske i någon framtid, men då måste många många av dagens politiker först bort ur de gamla partierna.

  SD har en vinna-vinna-situation om vi hamnar i riksdagen. Det handlar bara om att spela korten rätt efter förutsättningarna.

  Demokratbloggens inlägg intressant, och sant att situationen med lavinartad tillväxt av Islam och den islamism den innehåller, liknar en trojansk häst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s