SD-chock i SIFO-mätning

SIFOnov09

Sverigedemokraterna formligen spränger bort det gamla SIFO-rekordet på 4,7% som sattes så sent som i förra mätningen i oktober. I novembermätningen når Sverigedemokraterna hela 5,8%.

KD hamnar precis på riksdagsspärren och C några tiondelar ovanför. SD’s vågmästarroll i den här mätningen avgörs av om KD har hundradelarna på sin sida eller inte.

I övrigt visar mätningen att Miljöpartiet går starkt och närmar sig 10%. Troliga parametrar är att de lockar många väljare som inte vill rösta på alliansen men som ogillar Sahlin och kommunistpartiet, att deras företrädare framstår som sympatiska och folkliga, och det faktum att miljöfrågor oroar många människor.

Den som funderar på att lägga sin röst på MP i riksdagen bör dock betänka åtminstone följande: Man vet inte vilket regeringsalternativ partiet kommer stödja, eftersom en vågmästarroll för SD kan få MP att sälja sig till Alliansen och föra deras politik, liksom de gör i Region Skåne sedan valet 2006. Miljöpartiet är även i övrigt ett parti som oblygt sviker sina ideal i kärnfrågor, och har under innevarande mandatperiod t.ex. vänt helt om både vad gäller EU och kärnkraften. Miljöpartiet är tillsammans med Vänsterpartiet det parti som mest av alla vill öppna dammluckorna för massinvandringen till Sverige.

Gruppen ”övriga” ligger på 1,4% och här ryms bl.a. Piratpartiet och Feministiskt initiativ, partier som tillsammans fick nästan 10% av rösterna i Europaparlamentsvalet, men som ter sig totalt chanslösa i riksdagsvalet 2010. Hur många som lägger sin röst på dem kan dock få betydelse vid ett jämnt val, som kan avgöras av tiondels procent förlorade till småpartier som inte når riksdagen.

Se även
status.st
DN
HD
GP
SvD frågar ”slumpmässigt” utvalda om varför SD går framåt och diskuterar samgåenden mellan nuvarande riksdagspartier (de som blir kvar), vilket skulle ge SD ensam oppositionsroll.
Statsvetaren Göran Bostedt drar ett par kloka och ett par mer spekulativa slutsatser (SvD)
Fria Nyheter

Annonser

8 responses to “SD-chock i SIFO-mätning

 1. Inspirerande länk där du hade på sidan. Jag är själv muslim dock inte av den sk. våldsamma sorten, har själv upplevt krig och därefter fått växa upp i detta trygga land. Är inte så väl insatt i religion över huvudtaget men tycker att den svenska modellen för religion är den bästa där religion är privat. Håller dock inte med SD även om dem har många bra åsikter gällande lagar och vår situation men där man skiljer på människor och individer finns en risk att vi skapar något hemskt som hände i tyskland för 65 år sedan, dock kom inte över en natt utan snarare byggdes upp under 10års period… och fortfarande visar sina spår…

 2. En chock blir det för etablissemanget om och när SD passerar 10 % i SIFO.
  Att detta skulle kunna ske innan valet är kanske inte helt orealistiskt.
  Men bra marknadsföring får ju partiet när migrationsminister Tobias Billström nu i klartext eränner att Sverige har tappat kontrollen över massinvandringen som numera ligger på entrepenad i obskyra firmor medelst (s)-märkt kommunal upphandling.

 3. Själv muslim,

  Vi är överens om att religion skall vara en privat sak. Sålänge den är det, så är den överhuvudtaget ingen politisk fråga. Verkligheten ser dock inte ut så.

  Islam idag är väldigt mycket ideologi och kan som sådan inte få frikort från kritik bara för att det råkar finnas en Gud bakom. Det tror jag många personer med bakgrund i muslimska länder också håller med om. I Sverige och västvärlden har kristendomen under årens lopp tvingats till förändring och underkastelse gentemot demokratiska och humanistiska ideal. Ska islam finnas i västvärlden så måste den undergå samma utveckling.

  SD för inte ner Islam-frågan på individnivå, utan det är helt och hållet medias och politiska motståndares val att föra debatten dit. Det ligger i deras intresse att elda på hatet och så splitt mellan invandrare och svenskar. De tror att det skall framställa dem själva i god dager och ge SD svartepetter. De missbedömer situationen, vilket inte minst senaste SD-rekordet i SIFO är en indikation på.

  Emerald Wasp:

  SD har självklar potential att fortsätta uppåt, men jag tror inte själva rusningen kommer inträffa förrän efter riksdagsvalet. Siffrorna 19 sept 2010 kommer dock räcka med råge för själva inträdet. SD’s vågmästarroll är däremot svår att sia om, eftersom så mycket hänger på blockskillnaden och på vilka av de nuvarande riksdagspartierna som kommer klara 4%-spärren.

 4. Har ni reflekterat över att vår låga och muslimernas höga nativitet i kombination med massinvandring leder till att Sverige har muslimsk majoritet senast 2050?
  Detta skrämmer folk!

  http://klartexten.wordpress.com/2009/11/12/ar-sverige-muslimskt-ar-2050/

 5. Jag tycker muslim ovan har vettiga åsikter. Men hur länge kommer religionen att vara privat med en muslimsk majoritet i landet?

  Allt kan hända då! Även införande av Sharia, skedde i Algeriet t ex, även om militären stoppade vansinnet!

 6. Klartexten,

  Jo det har skrivits mycket om skillnaden i nativitet mellan muslimer och icke-muslimer i Sverige, icke minst på SD-bloggar. Det är en viktig faktor men inte den enda. Assimileringstakten är en annan.

  Min personliga förhoppning är att den svenska godtrogenheten och naiviteten gentemot islam skall vända. Vi ser svaga tecken på det nu, men dock tecken. SD ökar och även på en del icke-SD håll dyker ibland nymornade insikter upp i frågan.

  Återigen så handlar det om ideologin islam, inte om vilket namn man sätter på Gud.

 7. Kristendomen och islam härstammar båda från judendomen. Så det är mycket påvägen som kan hända. SD eller ej så är det dags att Sverige börjar diskutera alla problem i detta land även om det råkar vara annan etnisk bakgrund än svensk.

 8. Pingback: Sveriges problem: Sveriges demokrater « Gotiska Klubben

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s