Sahlin med rumpan bar

asocialdemokraterna
-Vi socialdemokrater kommer aldrig, aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång att göra oss beroende av Sverigedemokraterna. Aldrig!

Så lät det på Mona Sahlins förstamaj-tal i Nacka, 090501. Min första reaktion då var ett leende i vissheten att Mona Sahlin ännu en gång sagt något som kommer ställa till det för socialdemokratin. Jag har egentligen fått rätt ett antal gånger redan, men S-samarbetet med SD i Trelleborg är så uppenbart och av sådan omfattning att t.o.m. media har vaknat.

Ett par ytterligare exempel på hur det kan gå:

* Socialdemokraterna i Bromölla stödjer Sverigedemokraternas motion om mångkulturellt bokslut i kommunstyrelsen. Marita Ulvskog ingriper resolut och i kommunfullmäktige vänder S och röstar emot SD-motionen. De tvingas skylla på att de missförstått den.

* Socialdemokraterna i Ängelholm befinner sig i den situationen att varje gång de yrkar återremiss eller bordläggning av ett ärende, så lägger de i princip avgörandet i Sverigedemokraterans händer. S+V+MP fattas nämligen 1 mandat för att på egen hand nå den tredjedel som behövs i kommunfullmäktige, för att ett beslut om återremiss/bordläggning skall vinna kraft. Det hindrar dem knappast från att yrka återremisser, vilket innebär att de gör sig beroende av Sverigedemokraterna och bryter mot Mona Sahlins dekret.

* När kommunstyrelsen i Karlskrona skulle fatta beslut om budgetdirektiven för 2010-2012, valde Sverigedemokraterna att stödja socialdemokraternas budgetförslag. Eftersom SD-stöd är villkor för att S-förslag skall få majoritet, blev förloppet egendomligt. Ordföranden snabbade på med klubban såpass att ingen fick en chans att begära votering, vilket var SD’s intention. Socialdemokraterna satt tysta och såg i samförstånd (!) på när ordföranden klubbade bort deras förslag, som ju hade majoritet!

Med förväntat ytterligare SD-framgångar 2010 kan vi vänta många fler intressanta, ibland rent komiska, situationer som följd av Sahlins diktat till sina undersåtar. Den mest märkbara effekten för väljarna, är att det gång på gång kan få socialdemokraterna att föra alliansens politik, liksom ovan beskrivet i Karlskrona – allt för att slippa hamna på samma sida som Sverigedemokraterna. Vem vill rösta på ett parti som inte står upp för sin egen politik?

Dick Erixon skriver mycket bra och träffande om situationen på sin blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s