Grattis CDU/CSU, katastrof för S

valresultatCDU/CSU (konservativa kristdemokrater) bildar regering med FDP (marknadsliberaler). SPD (socialdemokrater) störtdyker. Så kan man sammanfatta det tyska valet.

På de extrema kanterna ökar resultatet för DDR-kommunismens arvtagare Linke till 12,1%, medan rasistiska (inte sagt i politisk korrekthet – partiet tillstår själva att en riktig tysk skall vara vit i skinnet) Nationaldemokraterna (NPD) ligger kvar på ungefär samma resultat som i förra valet, med 1,5% av rösterna.

Mest positivt: Tyskland får en regering med värdekonservativa inslag.
Mest negativt: Partier med tveksam eller obefintlig demokratisk grund får var sjunde röst. Negativt också att valdeltagandet blev rekordlågt.

Tidigare inlägg på temat:
Förhoppningar före valet
Varning för terror

Om valresultatet i andra media:
Dagens Nyheter 1
Dagens Nyheter 2
Svenska Dagbladet
Helsingborgs Dagblad

Annonser

6 responses to “Grattis CDU/CSU, katastrof för S

 1. FDP är inte direkt värdekonservativa. Det bästa med de är ur min synvinkel att de är på många samhällsfrågor modernare och frihetsinriktade än SPD framförallt när det gäller integritätsfrågor, overvakning men också homoäktenskap incl. adoptionsrätt.

  Båda CDU och SPD har fortfarande inte hunnit ut ur sin gamla BRD-Wirtschaftswunder-50tals romantiken. Om ett par år kommer det syns ännu mer i deras resultat och helt nya koalitioner bli möjligt.

  Tyska vänsterpartiet är ingen bra parti, men så jävla odemokratisk eller farligt är de verkligen inte. De regerar i flera delstater, bl.a. Berlin och just i Berlin hade en borgerlig koalition aldrig kunnat genomföra så hårda nedskärningar som SPD och Linke gjorde. En klassiker bland de paradoxar i politiken. Nyliberala reformer går alltid lättare när nyliberaler själva sitter i oppositionen.
  /tysken

 2. Min uppfattning är att CDU/CSU står för de värdekonservativa inslagen, och de är som bekant den klart större delen i den kommande CDU/CSU/FDP-koalitionen.

  Integritetsfrågorna är viktiga, och där återstår ännu för mig att lära mer om de tyska partierna. Jag hoppas Tyskland inte skall följa Frankrikes exempel (den groteska Hadopi-lagen). Homoäktenskap ok för mig om de utformas utan att ändra befintliga kristna traditioner. Plus att alla religioner skall behandlas lika. Tvingas en religion viga enkönat, så skall ALLA religioner tvingas viga enkönat (judendom, islam, o.s.v.)

  Kanske har jag för hård utgångspunkt i mina tänkta paralleller mellan Die Linke och svenska Vänsterpartiet, som absolut inte tagit avstånd, men den östtyska grenen uppkom genom ”reformering” av DDR’s förtryckarparti SED. Värdet i reformering av gamla nazist/kommunistpartier menar jag bör tas med en väldigt stor nypa salt.

 3. ”Värdet i reformering av gamla nazist/kommunistpartier menar jag bör tas med en väldigt stor nypa salt.”

  Ojdå…

 4. Lilli,

  Ja absolut menar jag det, men det får förstås inte spåra ur i McCarthyism eller liknande odemokratiska fenomen, t.ex av den art vi i dagsläget ser riktat mot Sverigedemokraterna.

 5. Varför är det så negativt att valdeltagandet blev lågt? Varför hänger du upp dig på antalet röstande? Tänk om vi i Sverige gick och röstade när vi hade kunskap och inte vallades som boskap till valbåsen utan att ha skaffat oss minsta kunskap om politik. jag tror inte Sverige skulle må sämre av det. Kanske skulle sossarna inte få en enda röst om bara de med kunskap om samhället och hur det fungerar röstade?

 6. ”Varför är det så negativt att valdeltagandet blev lågt? Varför hänger du upp dig på antalet röstande?”

  Ja varför ”hänga upp” sig på det? Hade t.o.m. glömt att jag ägnat det en kommentar med 3 ord.

  ”Kanske skulle sossarna inte få en enda röst om bara de med kunskap om samhället och hur det fungerar röstade?”

  Jag förstår vad du menar, men jag tycker ändå det är att sätta målet för lågt (och lite snett) att hoppas på att folk hellre skall avstå än att vanerösta i oförstånd.

  Målet och hoppet bör stå till att den politiska medvetenheten ökar, så att vaneröstande ersätts av medvetet röstande. Då skulle folk inte, som så ofta idag, knyta näven i fickan och svära över etablissemangets makthavare, för att sedan vara så kortslutna i skallen att de likförbaskat lägger sin röst på dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s