Rösta på SD i Kyrkovalet

SDkyrkoval2009

Den 20 sept 2009 är det val till Svenska Kyrkan. Klicka på bilden ovan för att komma till Sverigedemokrateras sida om kyrkovalet. För att kunna rösta måste du vara medlem i Svenska Kyrkan och ha fyllt 16 år.

Många väljer tyvärr att inte rösta i kyrkovalet, fastän de är röstberättigade. Det är ett betydelsefullt val och en jättechans att stödja Sverigedemokraterna. P.g.a. att valdeltagandet är lågt, väger de avgivna rösterna mycket tyngre än vid t.ex. ett riksdagsval. Också värt att betänka är att det behövs ca 20 röster på varje annat parti, för att uppväga en enda röst på Sverigedemokraterna (gäller om SD får ca 5% av rösterna som slutresultat).

Gör din röst hörd den 20 september!

Kyrkovalsnyheter:

Sydsvenskan stoppar SD-annons p.g.a. avståndstagande från islamisering:
Dagen
Sydsvenskan
Pressmeddelande från SD om Sydsvenskans censur

HD-ledare vill förändra kyrkovalets former

Mona Sahlin partar med Bindefelt på Mallis, istället för att vara hemma och stödja S i Kyrkovalet. Då blir det skäll från de egna leden (igen).

Partiet som välkomnar förintelseförnekare i sina led, fokuserar inte på sin egen politik i kyrkovalet (kanske finns god anledning), utan istället på att väljarna skall rösta svenskfientligt.

SvD, HD och Dagen rapporterar att vallokalerna nu öppnats, för 5,6 miljoner röstberättigade svenskar, från 16 år och uppåt.

SD Television
Intervjuer med bl.a sverigedemokratiska kyrkovalskandidater.

Annonser

15 responses to “Rösta på SD i Kyrkovalet

 1. Ähum, vill bara påpeka att du nog bör slå upp ordet ”ponera” innan du använder det….

  Annars bra inlägg.

  Tack, och tack för tipset. Enligt NE: ponera, förutsätta som ett faktum (för något resonemangs skull).
  Det är väl iofs det syfte jag har med ordet, men varför inte ersätta det med det lite enklare ”betänk”? Sagt och gjort 🙂
  Mods anm

 2. Ingenstans på er sida om kyrkovalet nämns Jesus.

  Det verkar som om kyrkan för er handlar om kulturell identitet snarare än en levande tro?

  Kyrkan spänner över tid och rum. Hon stannar inte vid nationsgränser utan är en brokig samling av folkslag. Det är en integrerad del av kyrkans tro – vi tror på den allmänneliga (=katolska, universella) kyrkan. Genom alla tider, över hela världen.

  Bort med partipolitiken från Svenska kyrkan. Gör henne fri, äntligen. Låt kyrkfolket bestämma.

 3. Markus,

  ”Ingenstans på er sida om kyrkovalet nämns Jesus.”

  Visst skriver vi om Jesus. Googla på site:www.fadernaskyrka.se Jesus så får du 6 träffar.

  ”Det verkar som om kyrkan för er handlar om kulturell identitet snarare än en levande tro? ”

  Sverigedemokraterna betonar, till skillnad från andra partier, att kristendomen och vårt kristna kulturarv är en viktig del av Sveriges kulturella identitet. Kristendomen är kulturbärande i Sverige. SD vill till skillnad från nu styrande partier inom svenska kyrkan behålla alla svenska kyrkor. De 2 frågorna går alltså hand i hand. Hur ska tron kunna förbli levande om kyrkorna läggs ner?

  ”Hon stannar inte vid nationsgränser utan är en brokig samling av folkslag.”

  Alla vet att kristendomen är väl spridd över världen och influerar många kulturer, och det är positivt. Men nu gäller ju valet Svenska Kyrkan med sina unika, av Gud skapade, särprägel. Den tycker jag vi skall värna.

  ”Bort med partipolitiken från Svenska kyrkan.”

  Jag delar inte åsikten att Svenska Kyrkan skall präglas av tjänstemannastyre men jag kan köpa det som en fri åsikt bland alla andra, sålänge den inte mynnar ut i partipolitiskt stöd för de s.k. ”oberoende” alternativen i svenska kyrkopolitik. De är vår tids falska profeter och faktum är att jag önskar dem är ett svidande valnederlag på söndag, även om det skulle ge fler mandat inte bara till SD, utan också till andra övergripande politiska partier som normalt är SD’s motståndare.

  Jag reserverar mig dock för församlingsnivån. Där handlar väldigt lite om partipolitik. Där är det förståeligt om väljare lägger större vikt vid namnen på listorna än på partibeteckningarna.

 4. Det står inget om Jesus i ert manifest. Och det är väl det ni går till val på?

  Att Kyrkan är en, helig och katolsk betyder att hon i sig samlar skatterna från allt Guds folk. Vi sjunger sånger från 1100-talets Frankrike och 1900-talets Filippinerna med samma självklarhet.

  Ni har lika fel som teologer som försökte förklara rasåtskillnaden i Sydafrika genom bibelord. Det sanna evangeliet bryter ner gränser mellan människor. Främlingen, samariern, var den som stannade på vägen från Jeriko till Jerusalem. Gå du och gör som han, säger Jesus.

  Ni verkar precis som socialdemokraterna se Svenska kyrkan som ett ideologiskt slagfält för era politiska idéer. Kan ni inte hitta en annan sandlåda att bråka i och låta kyrkan vara i fred?

  Vem pratar om ”tjänstemannastyre”? Det är kyrkfolket, de som samlas till gudstjänst, som borde få ökat inflytande på partipolitikernas bekostnad. Det räcker med val till den lokala nivån – just där man känner människorna. Sen kan stifts- och riksnivån besättas av representanter valda av församlingarna.

 5. ”Det står inget om Jesus i ert manifest. Och det är väl det ni går till val på?”

  Bekvämt att ändra sig när man har fel, eller hur? Det finns kanske flera viktiga ord som saknas, i SD’s såväl som i andra nomineringsgruppers manifest? Medmänsklighet? Lagåtlydnad? Kärlek? Och även om Jesus finns med så saknas kanske Kristus?

  ”Vi sjunger sånger från 1100-talets Frankrike”

  Nu är du på öppna dörrar och sparkar. Ingen går till val på att diktera kyrkornas sångval. Håll dig till ämnet tack.

  ”förklara rasåtskillnaden i Sydafrika genom bibelord”

  Om något liknar apartheid så är det
  mångkulturvurmen, som riksdagspartier och ”oberoende” gemensamt går till kyrkoval på. Det gäller alltifrån synen på SD-sympatisörer som mindre värda, till den servila acceptansen av islams tros- och könsapartheid.

  ”Det sanna evangeliet bryter ner gränser mellan människor.”

  Precis. Det sanna evangeliet bygger inte murar mot dem som har ”fel” politisk uppfattning.

  ”ett ideologiskt slagfält för era politiska idéer”

  Jag kan upplysa dig om att du är en del av det ideologiska slagfältet. Riksdagssjuklöverns mångkulturvurm som du stödjer helhjärtat, är ett mycket starkt partipolitiskt ställningstagande.

  ”låta kyrkan vara i fred”

  Men väljarna vill ju ha både S och SD i svenska kyrkan, det lär du bli varse på söndag. Skall vi då inte ställa upp?

  ”Det är kyrkfolket, de som samlas till gudstjänst, som borde få ökat inflytande på partipolitikernas bekostnad.”

  Det är ju nu på söndag de gör sitt val. Varför vill du frånta dem den rätten?

  ”Det räcker med val till den lokala nivån”

  Du vill ju avskaffa direktvalet till kyrkomöte och stift! Det vore som att avskaffa riksdagsvalet i den vanliga politiken. Ditt förslag är starkt demokratifientligt.

  Jag ger mig tusan på att du stödjer eller arbetar för nån av de s.k. (o)beroende: POSK, VISK, SLISK, FJÄSK och allt vad de heter. När sådana falskskyltade, mångkulturberoende, svenskfientliga partier kommer på tal, är ett bibelcitat på sin plats:

  Tagen eder till vara för falska profeter, som komma till eder i fårakläder, men invärtes äro glupande ulvar.
  (Matt. 7:15)

 6. Manifestet måste väl vara en sammanfattning av det viktigaste man vill ha sagt inför valet? Du får ursäkta att jag inte läste HELA er site och missade några bloggposter som nämnde Jesus.

  Exemplet med sångerna från Frankrike och Filippinerna syftar till att visa på den centrala trossatsen att kyrkan är katolsk. Även sverigedemokrater som går till gudstjänst stämmer in i det varje söndag. Nationalism och kristendom är ett sent påfund, en främmande fågel. Däremot är det naturligt att den svenska kyrkan också bidrar till den katolska syntesen med våra melodier och vårt bildspråk.

  Apropå att hålla sig till ämnet: var kom islam och religionssynkretism in i bilden? Jag vet inte var du läser ”mångkulturvurm” i det jag skriver. Jag skriver ingenting om invandringspolitik eller islam.

  ”Det är ju nu på söndag de gör sitt val. Varför vill du frånta dem den rätten?”

  Jag vill inte hindra någon medlem att rösta. Däremot tycker jag ett vanligt årsmöte som t.ex. fackförbund, Röda korset och andra organisationer har räcker gott. Man kan ha demokrati på fler sätt än en svindyr valapparat som drar 10-15% av väljarna.

  ”Du vill ju avskaffa direktvalet till kyrkomöte och stift! Det vore som att avskaffa riksdagsvalet i den vanliga politiken. Ditt förslag är starkt demokratifientligt.”

  Så alla organisationer som inte har en enorm valapparat till alla olika nivåer i organisationen är odemokratiska? Märkligt synsätt. Svenska kyrkan är en avart bland demokratiska organisationer.

  Jag kandiderar för Frimodig kyrka. På vilket sätt är jag en falsk profet?

 7. Frågan är varför du anklagar SD specifikt för att nämna Jesus i sitt manifest. Jag har läst manifesten från Socialdemokraterna, Moderaterna och POSK, och hittar inte Jesus nämnd där heller.

  Visst kan man nämna Jesus i ett manifest, men det blir en väldigt konstig debatt om man ska debattera om vad som INTE står i någons manifest. Du fick ju exempel av mig i förra inlägget.

  ”Nationalism och kristendom är ett sent påfund, en främmande fågel.”

  Nu pratar du väl ändå i nattmössan. Ingetdera är sena påfund.

  ”Jag vet inte var du läser ”mångkulturvurm” i det jag skriver.”

  Jag har hittills aldrig stött på någon debattör som varit emot nationalism och samtidigt varit emot mångkultur. Står du för någon slags unikum på den punkten, så får du specificera din ståndpunkt.

  ”Däremot tycker jag ett vanligt årsmöte som t.ex. fackförbund, Röda korset och andra organisationer har räcker gott.”

  Då vill du ta ett steg tillbaka vad gäller demokratin i Svenska Kyrkan.

  ”Man kan ha demokrati på fler sätt än en svindyr valapparat som drar 10-15% av väljarna.”

  Det kostar säkert mycket pengar, och jag förstår själv inte varför man inte satsar på att införa ett modernare röstförfarande än att att avge pappersvalsedel i vallokal. Det finns t.ex. teknik för säkra val via internet. Det borde man satsa på inför 2013. Utveckla demokratin – avveckla den inte!

  ”Jag kandiderar för Frimodig kyrka. På vilket sätt är jag en falsk profet?”

  Du framför svulstiga åsikter av starkt partipolitisk art riktade mot andra nomineringsgrupper, samtidigt som du kallar dig opolitisk och oberoende. Är det inte svar nog?

  Slutligen. Jag ser det inte som fel att politiska alternativ ställer upp enbart i kyrkovalet. Tvärtom kan det vitalisera. Men utge er för allt i världen för vad ni verkligen är – politiska partier som tar politisk ställning!

 8. Jag citerade POSK program ovan som du kanske såg.

  Mina åsikter här är inte opolitiska. Det handlar om kyrkopolitik, och även om associationen till partipolitiken är olycklig, så finns det nog inget bättre ord. Men de är inte PARTIpolitiska. Att det finns medlemmar i minst C, M, S (fast de riskerar uteslutning) och Fp på Frimodig kyrkas och POSKs listor visar att kyrkovalet handlar om helt andra frågor än de som riksdag och kommun hanterar.

  Kyrkans frågor går rakt genom partierna. Det är som om Röda korset skulle ha partipolitiska grupper.

  Jag vänder mig inte särskilt mot SD. Jag har medvetet lämnat mina åsikter om er politik i övrigt utanför det här, eftersom det inte är relevant för diskussionen. Det är lika fel av andra partier att kandidera _som parti_ i kyrkovalet. Det finns folk på de politiska partiernas listor som är väl förtrogna med kyrkan och det är naturligtvis bra med sådana i kyrkomötet. Men att man utgår från en partipolitisk ideologi i sitt engagemang leder fel. Det är en olycklig rest från statskyrkans dagar.

  Vi vill ha ett renodlat personval på församlingsnivå, utan partier och nomineringsgrupper. Församlingen utser sedan representanter till stift och kyrkomöte. Engagemanget har sitt utflöde ur gudstjänstgemenskapen som är kyrkans bas. Vi vill alltså avskaffa oss själva på sikt. Men vi måste vara med i systemet för att kunna ändra det.

  Sen ett förtydligande om nationalism och kristendom. Alltså ett slags kristen nationalism är en främmande tanke för kristen tro. Svenska kyrkan är en del av något större, något som inte stannar vid en gräns. Hon är en del av den allmänneliga kyrkan.

  Staten har genom århundradena försökt styra över kyrkan. Läs t.ex. om socialdemokraternas kyrkopolitik (googla Arthur Engberg) under 1900-talet. Man ville först avskaffa statskyrkan, men bestämde sig senare för att försöka ändra henne inifrån till ett lydigt redskap i partiets tjänst.

  Nu är vi fria från de formella banden. Men istället för riksdag och kyrkominister har vi partipolitiken som binder kyrkan. Det är dags att hon får bli fri. Kyrkan skall få vara kyrka – inte en tummelplats för politisk ideologier – varken er eller någon annans.

 9. Svenska Kyrkan är en del i det svenska samhället, en viktig del. Politisk debatt kring svenska kyrkan är politisk debatt lika mycket som politisk debatt om andra viktiga samhällsområden och samhällsinstitutioner. Du bekräftar sambandet ytterligare när du självmant erkänner att ditt kyrkoparti har politiker från riksdagspartier på valsedeln.

  Jag håller mig kort denna gång och sammanfattar med vad jag upplever som din kärnpunkt – att direktvalen till stift och kyrkomöte skall avskaffas.

  Det innebär rimligen att den som vill behålla maximal demokrati och medlemmarnas rätt till direktval till församlingarna med riksövergripande makt över Svenska Kyrkan, inte bör lägga sin röst på Frimodig Kyrka.

  Ps. Ditt parti har bl.a. gått till val på bevarande av äktenskapet som enkönat. Jag vet inte hur ni formulerar er i den frågan, men principiellt står SD för samma uppfattning. För oss handlar det dock inte om att utestänga människor ur kyrkan, utan om att bevara traditionerna. De homosexuella borde enligt min uppfattning ha en egen, unik akt i kyrkan som inte kallas för äktenskap, men som kan knytas juridiskt till partnerskapet.

 10. Med kristna värderingar i ryggraden insåg jag detta till trots för många år sedan att jag inte ville tillhöra Svenska kyrkan. Jag gick alltså ur den och därför är jag inte röstberättigad i morgon.

  Men jag tycker en sak är konstig: Sedan stat och kyrka skildes för en del år sedan har ju staten egentligen inte med Svenska kyrkan att göra. Och likväl ska politiska partier vara med och styra den kyrka som borde vara i händerna på de troende kristna som är medlemmar.

  Kristendomen är ju en tro och dess kyrkliga verksamhet borde helt vara medlemmarnas ensak utan statligt o/e politiskt sekulärt inflytande.

  Hade jag nu varit kvar som medlem skulle jag aldrig i livet vilja rösta på en politiker i kyrkliga sammanhang. Och definitivt inte på en kommunist eftersom den sanna kommunismen avsvurit sig all religion – ”ett opium för folket”, ni vet.

  Inte heller skulle jag rösta för att en muslim ska kunna bestämma något i den svenska kristna kyrkan – det är ju fullständigt barockt! Som det är nu fylls beslutstoppen av promuslimer som inte vet hur de nog mycket ska fjäska för muslimer och islam.

  Sådana ”kristna” skulle jag aldrig lita på. Och jag undrar vad Jesus Kristus skulle ha sagt – kanske: ”Religionen sitter inte i benen så att du kan välja vilket ben du ska stå på beroende på omständigheterna. Man kan inte vara både kristen och muslim, sannerligen.”

 11. Maja,

  Jovisst kan man tycka det är konstigt att politiska partier agerar i svenska kyrkan. Det är en effekt av att församlingsmedlemmarna tillåts direktval av sina representanter till församlingar på alla nivåer, på samma sätt som i de allmänna valen. Det i sin tur kan betraktas som ett arv från tiden då kyrka och stat var ett.

  Jag har inte koll på exakt representation, men var det inte så 2005 att de traditionella politiska partierna tog ca 80% av rösterna och därmed 80% av platserna i kyrkomötet? Vill svenska kyrkans medlemmar ha bort de traditionellt politiska partierna, så har de ju faktiskt den möjligheten i morgon. Liksom de har möjligheten att stärka deras makt.

  Jag har i den kyrkopolitiska debatten ägnat minst lika mycket kraft åt att försvara mitt parti, som att angripa de ”opolitiska”. Det finns inga opolitiska att välja mellan i morgon. Obundenhet från traditionella politiska partier är sannerligen inte samma sak som att vara opolitisk. Kyrkopolitik är också politik.

  I själva verket ser vi ju hur de alla tar gemensamt ställning för just de politiskt korrekta vänstersynen som innebär bl.a. samarbete med extrema, odemokratiska grupper på vänsterkanten och lismande för den totalitära ideologin Islam. Sverigedemokraterna är det enda partiet som invänder och representerar en alternativ syn.

  Jag rekommenderar som vidare läsning följande inlägg, som säger mycket om vad SD vill förändra Svenska Kyrkan bort från:
  http://www.sdkuriren.se/blog/index.php/karlsson/2009/09/03/korset_och_skaran_svenska_kyrkan_och_van

 12. Visst kan man diskutera begrepp. Och t.ex. mena att allt är politik. Men mitt engagemang i Amnesty kallar jag ju inte för Amnestypolitik eller i Röda korset för Röda korset-politik. Jag jobbar inte som politiker i Amnesty eller Röda korset utan i Folkpartiet liberalerna. Så du Patrik blandar bort korten när du pratar om att alla nomineringsgrupper skulle vara politiska. Det finns nomineringsgrupper som är knutna till de politiska partierna (och där avskyr jag FiSK-idén lika mycket som du) och det finns verkligt fristående grupper som Öppen kyrka, Posk och Frimodig kyrka.

  Jag finner det horribelt – om än föredömligt ärligt – att ni förespråkar statskyrkosystemet. Det – bland mycket annat – gör det absolut omöjligt för mej att rösta på SD idag. Om vi ska ha en statskyrka är det väl bara logiskt att statsbärande partier som S och M har ett avgörande inflytande i kyrkan (usch och blä)?

 13. Jag har inte sagt att en nomineringsgrupp som ställer upp i kyrkovalet inte skulle kunna vara frikopplad från övrig partipolitik. Vad jag kritiserar, och som borde ha framgått vid det här laget, är de nomineringsgrupper som utger sig för att vara opolitiska fastän det inte är det. De är falska profeter. Särskilt POSK som du nämner, har företrädare som absolut gör starka uttalanden av partipolitisk art i sådan grad att de verkar rent köpta av riksdagspartierna i vissa frågor.

  Jag skulle absolut inte säga att SD förespråkar statskyrkosystem. Vad lägger du för värden i det begreppet? Är medlemmarnas direktval till stift och kyrkomöte ett kriterium för statskyrkosystem?

 14. POSK heter ”PARTIpolitiskt Obundna i Svenska Kyrkan” just för att man inte förnekar att det handlar om kyrkopolitik. Dock ej den vanliga partipolitikens höger-vänsterskala.

  Man kan vara en brinnande, konservativ kristen och samtidigt förespråka socialism. Man kan vara mörkblå politiskt konservativ, sakna en levande tro och endast vara kristen i en kulturell mening.

  När vi ber kyrkans i förbön att Gud skall hjälpa alla hungrande tänker min bänkgranne att man borde införa Tobinskatt och jag tänker att vi skall öka frihandeln. Våra samveten formas av Guds ord, men vi kommer fram till olika världsliga lösningar. Så måste det få vara.

  Som Andreas säger så använder man inte ordet politik i andra stora folkrörelser. Wikipedia definierar det ”Politik är en statsvetenskaplig term för de processer och den taktik en grupp använder för att fatta beslut, ofta vad gäller hur en stats offentliga makt ska fördelas och utövas.”

  Kyrkan och staten är nu skilda åt och jag skulle gärna se en annan term än ”kyrkopolitik” växa fram.

  Nu skall jag gå och dela ut valsedlar för Frimodig kyrka till minne av biskop Bertil som dog i morse.

 15. Svenska Kyrkan i Ängelholm har genomfört valet på ett ypperligt sätt. Tyvärr har det inte gått lika rätt till på andra håll i landet, utan från ett 30-tal orter rapporteras att SD’s valsedlar har försnillats, gömts och/eller ”glömts”. Ev. kommer SD resa krav på att delar av kyrkovalet ogiltigförklaras och görs om, enligt de uppgifter jag har just nu.

  Nu ska jag strax på kyrkovalvaka med partikamrater, hinner inte skriva mer. Ni som deltagit ska ha tack för debatten.

  En hedrande tanke till Bertil Gärtner. Vila i frid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s