Spännande norsk valvaka

norskställningJag sitter i skrivande stund och följer valuppräkningen på norska Aftenposten. Vallokalsundersökningen har antytt att de rödgröna kommer behålla sin majoritet i stortinget, men just nu kl 22:27 kan konstateras att det ännu är ovisst. Det borgerliga blocket har just nu 49,7% (varav FrP ligger på 22,9%) mot de rödgrönas 47,8%. Mandatberäkningsprognosen visar dock på omvänd majoritet, 85-84 till de rödgröna.

Valvakan kan följas här här.

Uppdatering 23:18:
Med 87% av rösterna räknade kan konstateras att detta inte kommer avgöras ikväll. Det är fortfarande fördel för de rödgröna, men det som kan avgöra vilket block som vinner, är om Venstre klarar spärrgränsen på 4% eller inte. Partiet har straffats av väljarna för att de omöjliggjort ett borgerligt regeringsalternativ. Partiet har valt att bråka med Frp om invandringpolitiken istället för att arbeta för ett trovärdigt borgerligt regeringsalternativ.

Den hätska retoriken från Venstre mot FrP har stundom påminnt om de svenska riksdagspartiernas retorik mot Sverigedemokraterna, något man annars inte ser så ofta i norsk politik, inte ens från socialistiskt håll. Men detta har alltså glädjande nog straffats hårt av de norska väljarna. På motsvarande sett har Höyres kamp för att knyta ihop borgerligheten belönats av väljarna. Höyre är det parti som går starkast fram i stortingsvalet.

Hjärnan bakom den borgerliga splitten i Norge, Venstres partiledare Lars Sponheim, har nyss meddelat att han avgår som Venstres partiledare, något som hälsas med applåder icke minst från FrP.

Fremskrittspartiet gör sitt bästa stortingsval någonsin. I valet 2005 fick partiet 22,1% av rösterna. Plus minus någon tiondel, får partiet 22,7% av rösterna i detta stortingsval. FrP får min applåd för en bra valkamp och ett bra val.

Länkar:
Aftenposten
Verdens Gang
Siv Jensen: Det beste valget i vår historie
Svenska Dagbladet
Dagens Nyheter
Helsingborgs Dagblad

Annonser

15 responses to “Spännande norsk valvaka

 1. Läste att Frp avvisade samarbete med svenska SD. Intressant! SD är inte rumsrena i Norge, heller.

  :-))

 2. FrP vill inte samarbeta med något svenskt parti. Alltså är, enligt din logik, inget svenskt parti rumsrent i Norge.

 3. Mattias Karlsson, presschef för Sverigedemokraterna säger att SD har att lära av Frp,

  – Det är nåt som vi tittat på och försökt lära oss av.

  Han säger vidare: ”- De har varit konsekventa i sin hållning. Trots att de fått mycket stryk genom åren och satts i karantän av de andra partierna har de gått framåt. Är det nåt vi kan lära oss är det att inte följa den dagspolitiska vinden och majoritetens tryck, utan hålla fast vid det vi tror på.”

  Men detta vart tydligen en alltför stor belastning för det högerpopulistiska Fremskrittspartiet som försöker värja sig …..

  ”Men Frp – som beskriver seg selv som et liberalistisk parti – vil ikke ha noe med SD i Sverige å gjøre.” – Aftenposten.se (http://tinyurl.com/q7qvba)

  ” – Sverigedemokraterna har inget att lära av oss, säger Geir A Mo, generalsekreterare för Fremskrittspartiet, till Expressen.” (http://tinyurl.com/ponaqb)

  Och jag säger … inte ens i Norge …..!

 4. Det är väl inte direkt svårt att förstå taktiken bakom. FrP skulle bara kunna förlora på att liera sig med ett litet parti i ett annat land, som har dåligt anseende och inte ens sitter i riksdagen.

  Dessutom finns mycket som skiljer partierna åt. FrP står längre till höger, och vurmar t.ex. intensivt för sänkta skatter. SD vurmar för den skattefinansierade välfärdsmodellen.

  Det partierna har gemensamt, är synen på invandring, islamisering och integration, vilket inses lätt om man jämför partiprogram och uttalanden från partiföreträdare på det området.

  SD har mycket att lära av väldigt många partier, både sådana som liknar oss mycket, som liknar oss litet, och även sådana som är våra motsatser. FrP är definitivt ett parti vi studerar noga, och deras framgång i det här valet gör dem ännu intressantare för oss.

  Några kontaktförsök, som Expressen skriver om, har aldrig skett från SD’s sida gentemot FrP. Ev. privata kontakter kan ha förekommit mellan företrädare, det står över partiernas kontroll och önskan att kontrollera.

  ”Och jag säger … inte ens i Norge …..!”

  Visst, men vart vill du komma? Till att FrP inte är ”invandrarfientligt”, inte är ”populistiskt”, inte är ”främlingsfientligt”? Isåfall säger jag grattis till insikten!

  Ps. Lite märkligare är möjligen FrP’s minst lika starka avståndstagande (enligt samma mall) mot Dansk Folkeparti, som trots allt är etablerade och accepterade i Danmark:

  I politisk debatt har Fremskrittspartiet oftare liknats vid invandringskritiska Dansk Folkeparti. Den kopplingen avvisar Siv Jensen mycket bestämt.

  – Det är inte ett systerparti till Fremskrittspartiet. Vi har aldrig haft någon gemensam plattform eller mötespunkter. Det är helt enkelt inte ett parti vi har något gemensamt med, säger Siv Jensen.

  Källa: http://www.sr.se/Ekot/arkiv.asp?DagensDatum=2006-12-30&Artikel=1118684

 5. FrP vill inte ta i er med tång ens, Patrik.

  Ni är en belastning för vilket annat parti ni nu än väljer att försöka närma er……

 6. Anders,

  Ditt senaste i raden av ignoranta enradsinlägg ökar aktualiteten i min fråga, som du inte vill besvara: Vart vill du komma? Accepterar du FrP som ett rumsrent parti?

  ”Ni är en belastning för vilket annat parti ni nu än väljer att försöka närma er……”

  Jaså låter det så nu? Innebär det att ni tar tillbaka dösnacket om SD-samarbete med t.ex. franska Front National?

 7. Patrik! Att vara och känna sig icke önskvärd är säkerligen betungande för er i SD.

  Mitt påpekande är enbart ett konstaterande om att inte ens högerpopulistiska FrP vill ha med er att göra.

  Detta är naturligtvis glädjande för alla demokrater.

  Du slår dock huvudet på spiken Patrik när du konstaterar att SD och Jean-Marie Le Pen’s Front National med dess europeiska paraplyorganisation Euro-Nat har haft mycket ihop. Där är förhållandet det motsatta dock. Förintelseförnekarna i Front National vart för mycket för SD, som inte längre ville stoltsera med kontakterna med Le Pen’s parti.

  Vad jag vet så närde SD en förhoppning att bli kompis med Jörg Haider och FPÖ i Österrike istället. Hur det är med detta nu vet jag inte. Haider körde som bekant ihjäl sig.

  Vilka samarbetar ni med nu, Patrik? Är det någon som vill umgås med er?

 8. Hæhæhæ…
  Ja, jag såg inslaget på dansk TV där Siv Jensen tog avstånd från DF och i stället uttryckte sympati för Venstre – en kvinna i min smak… 😉

  Ett lite märkligt uttalande dock, med tanke på att DF i praktiken är en utbrytare från Glistrups Fremskridtsparti…

  Men Patrik, inte är väl SD ett LIBERALT parti…?

 9. @ Anders

  DITT största problem med SD är väl att de ska stjäla socialdemokratiska väljare liksom DF har gjort det i Danmark…?

 10. Tyvärr Anders, där bröt du mot kommentarsregeln, så jag tar fram sopkvasten. Slut på argument? Dags för streck i debatten?

  //Mod’s anm

 11. Lilli,

  Nej SD är inget liberalt parti, vilket FrP utger sig för att vara. Anledningen till skillnaden i tillhörighetsval, är dels förstås ideologiska skillnader, dels att begreppet ”liberal” betyder olika saker i olika länder.

  FrP kan jämföra sig med danska Venstre om de vill, det kanske är relevant i vissa frågor. Vad gäller uttalanden kring invandring och integration tror jag dock Venstre skulle huka för mycket av FrP’s retorik, fastän Venstre har långt högre i tak än sina svenska motsvarigheter.

  Jag kan f.ö. upplysa om att det även funnits ett svenskt ”Framstegspartiet”, verksamt i nordvästra Skåne. Det partiet uppgick för några år sedan i Sverigedemokraterna.

  Anders,

  Den som har ett liv vid sidan av politiken (vet inte hur det är för er inom rödvinsvänstern), kanske kan tycka att du tillmäter politiken ett lite för stort känslomässigt värde. Att FrP markerar avstånd är ju inte riktigt som om frun vill skilja sig.

  ”Detta är förstås glädjande för alla demokrater”

  Kanske det, men vad tycker du själv?

  Du har förläst dig på Expo. Det konstaterades redan efter ett enda möte (för 11 år sedan, tror det var avgångne Rinderheim som reste ner till deras konferens) att partierna inte hade mycket gemensamt. Den som envisas med att framhålla SD’s djupt etablerade kontakter med Front National, överskattar dessutom sverigedemokraters kunskaper i franska.

  ”bli kompis med Jörg Haider”

  Ledsen, inga möjligheter till skuld genom association där heller.

  ”Vilka samarbetar ni med nu”

  SD’s internationelle sekreterare Kent Ekeroth är huvudansvarig för partiets internationella kontakter. Håll ett öga på hans blogg, där brukar han bl.a. skriva om det arbetet. Därutöver har SD’s ungdomsförbund knutit allt tätare band till DF’s ungdomsförbund. Vad gäller huvudorganisationernas kontakter, så bjuds SD även i år in till Dansk Folkepartis årsstämma.

  Internationella kontakter i all ära, men den övergripande prioriteten gäller förstås politiskt arbete på hemmaplan.

 12. OK, Patrik. Du släpper inte igenom min kommentar. Lite ynkligt, tycker jag nog.

  Sedan när är det brottsligt att tycka att SD är främlingsfientliga och har rötter i den bruna sörjan? Kanske hörde min kommentar till ngt obegripliga som du kallar kollektiva stämplar?

  Det märkliga är att du trots att du hindrade min talan svarar mig i din egen kommentar.

  Ynkligt som sagt…..

 13. @ Anders
  Jaha ja, helt säkert…
  Är enig med Patrik… Har du verkligen inget bättre att komma med…?

  @ Patrik
  ”Den som envisas med att framhålla SD’s djupt etablerade kontakter med Front National, överskattar dessutom sverigedemokraters kunskaper i franska.”
  Hæhæhæ… Jag bara älskar din humor… 🙂

  ”Vad gäller huvudorganisationernas kontakter, så bjuds SD även i år in till Dansk Folkepartis årsstämma.”
  Och det är bara en av mina skäl för att hellre rösta på Venstre…

 14. ”Sedan när är det brottsligt att tycka att SD är främlingsfientliga och har rötter i den bruna sörjan? Kanske hörde min kommentar till ngt obegripliga som du kallar kollektiva stämplar?”

  Intressant att höra en socialist klaga på censur. Redan dina enradsinlägg i början var på gränsen för vad som är meningsfullt att släppa igenom. Jag vill ha saklig debatt som antingen håller sig till ämnet och/eller tillför någonting på annat sätt. Det skadar heller inte att vara lite hövlig, även om man har olika uppfattning i sak. Du brister i alla ändarna, men jag försöker vara generös. Eftersom du repeterade vad det borttagna inlägget handlade om, har du nu ändå fått uttrycka dig även i den frågan och borde vara nöjd.

  ”Det märkliga är att du trots att du hindrade min talan svarar mig i din egen kommentar.”

  Olika inlägg, olika bedömningar. Det är dock inte omöjligt att diskvalificera sig även rent personligen.

 15. Men FrP samarbetar ju visst med partier i Sverige bara inte med SD. De bjöd ledande liberala debattörer på lunch för en tid sedan. De samarbetar med Fp:s syskon i Danmark.

  Dom gillar bara inte eran politik

  Du har fel. FrP samarbetar inte med några partier i varken Sverige eller Danmark, även om det är deras önskan. FrPs försök till inviter har hittills bemötts kallsinnigt. FrP-politiker må ha lunchat med liberala debattörer, men FrP-politiker har också besökt en moské i Malmö. Det gör dem varken till liberaler i svensk bemärkelse, eller till muslimer.

  FrP har av svenska media blivit förknippade med SD, vilket FrP inte önskar. SD har heller aldrig uttryckt någon vilja till samarbete med FrP, men vi ser dem som en av många inspirationskällor bland utrikes politiska partier. FrP och SD har i det närmaste identisk invandringspolitik och en värdekonservativ (i Norge oftare kallade värdeliberal) grund, men skiljer sig t.ex. ang. fördelningsfrågor och socialt skydd för medborgarna. Där står FrP långt till höger om SD.

  //Mod’s anm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s