Norge går till val

Norge väljer idag sitt storting, motsvarigheten till Sveriges riksdag. Mycket tyder på sluttampen på att den tidigare nederlagstippade rödgröna trion, bestående av motsvarigheterna till svenska Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet, kommer att sitta kvar. Det är dock osäkert in i det sista.

Vad gäller partijämförelserna så haltar de en del gentemot svenska förhållanden. T.ex. är Socialistisk Venstre ett betydligt mer utvecklat och demokratiskt parti än svenska Vänsterpartiet, som fick tjäna som motsvarigheten ovan. Allmänt kan sägas att gapet mellan SD-motsvarigheten FrP och övriga partier är mindre än i Sverige. FrP är inte utfruset som i Sverige, även om alla partier utom Höyre (närmsta svenska motsvarighet: Moderaterna) utesluter regeringssamarbete med FrP. Vad gäller invandringsdebatten i Norge, så kan man säga att den ligger ganska nära den danska. Det är relativt högt i tak och det har hänt att företrädare för även andra norska partier än FrP, yttrat sig om islamism och invandring på ett sätt som omedelbart skulle framkallat rasiststämpel på den svenska sidan.

Som jag skrev i början tyder mycket på att de rödgröna går framåt mot tidigare opinionsmätningar och ev. behåller majoriteten. Kanske är det inte så konstigt. De har Jens Stoltenberg och han är sannerligen ingen Mona Sahlin, utan en statsman värd namnet. De norska rödgröna har inte den acceptans för kommunism som finns hos deras svenska motsvarighet. De agerar heller inte alls lika förmyndaraktigt och politiskt korrekt i invandrings/intergrationsfrågor, som sina svenska motsvarigheter. De är helt enkelt ett långt drägligare alternativ. Därtill kommer att alternativet till att de får majoritet, är regeringskaos. FrP och de övriga borgerliga partierna (FrP räknas till skillnad från SD som borgerligt) kan helt enkelt inte samarbeta, vilket knappast är FrP’s fel, utan beror på de små borgerliga mittenpartierna Venstre och Kristelig Folkeparti. De vägrar nämligen, tjurskalligt nog, att samarbeta med FrP.
FrP för sin del vägrar att stötta en borgerlig regering som de själva inte är del i, och varför skulle de? De är ju största borgerliga parti!

Som sverigedemokrat håller jag givetvis på Fremskrittspartiet, men mycket skall till för att partiet skall göra det exceptionella kanonval som opinionsmätningar tydde på för några månader sedan. Då låg partiet i vissa mätningar så högt som 34%. Nu tyder allt på att partiet kommer ligga kvar på ungefär föregående stortingsvals siffror, d.v.s. kring 22%. Det är iofs inte så illa om de lyckas etablera sig på den nivån.

Jag kommer troligen följa upp med mina kommentarer när valresultatet står klart.

Länkar:
Verdens Gang
Kort intervju med Siv Jensen (Aftenposten)
Vänsterextremta valfuskar även i Norge (Aftenposten)
Mycket om valet förstås, på FrP’s hemsida
Svenska Dagbladet
Dagens Nyheter
Helsingborgs Dagblad
Vissa mätningar presenterar borgerlig ledning (DN)
EU ingen valfråga i Norge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s