Sverige delaktigt i massmord

reinfeldtculaIdag dödades 90 afghaner i ett av de blodigaste NATO-angreppen hittills i landet. 56 av de dödade skall ha varit talibaner. 34 skall således ha varit oskyldiga, civila afghaner.

Det går att ha olika uppfattningar om hur islamister som hotar västvärlden, och länder som hyser islamister, skall hanteras. Vi får inte glömma att de afghanska talibanerna var delaktiga i attackerna den 11 september 2001, då nära 3000 människor dödades i New York.

När krig är motiverat och inte, kan alltid diskuteras. Det finns hökar som sover med fingret på avtryckarknappen och det finns naiva pacifister. Själv står jag någonstans mittemellan, och ser krig som den absolut sista utvägen, men att det kan vara motiverat om alternativet är värre. T.ex. anser jag att västvärldens vapenmakt mot Hitler under andra världskriget var motiverad, medan jag anser att NATO-kriget mot Jugoslavien 1999 inte var det. Oavsett vilket så är verkligheten nu att det råder krig i Afghanistan, ett krig som Sverige deltar aktivt i.

Vad som sticker i ögonen är inte i första hand Sveriges deltagande, även om jag motsätter mig det av skäl jag inte fördjupar mig i här. Vad som sticker i ögonen är inte heller att Sverige i och med sin aktivitet i kriget godkänner all den död och allt det lidande som kriget medför, inkl. massmord genomförda av egen trupp eller samarbetspartners (må så vara där målet är fienden, men planerat dödande är likväl mord). Vad som sticker i ögonen är att den svenska regimen trots sitt graverande bejakande av krig som metod, inte blygs en sekund att på hemmaplan missbruka ”människosyns”-argumentet mot politiska meningsmotståndare.

”Sverigedemokraterna har dålig människosyn”, ”Sverigedemokraterna står inte för allas lika värde” heter det. Samtidigt skickar de hycklarna svenska soldater till ett krig där en godkänd metod för att uppnå målet är gränslös död och lemlästning, i bästa fall av talibaner, i värsta fall av oskyldiga som kommer i kläm (går ju alltid att beklaga i efterhand).

Sanningen är att dessa människor, vare sig det handlar om talibaner eller civila, har lägre människovärde för den svenska regimen, än människor som befinner sig inom Sveriges gränser. Den som tvivlar på detta kan ju betrakta hur den svenska regimen skulle ställt sig till att genomföra handlingar som då och då innebar att något 100-tal personer på hemmaplan dödades. Sålänge blodet inte stänker dem i ansiket, spelar det dem ingen roll. Afghanistan är långt borta och omvägen som charterflyget måste ta för Thailandssemestern, blir inte så lång att det besvärar.

Fullgott människovärde får däremot den som lyckas betala en människosmugglare några 1000-tals dollar och på så sätt lyckas komma innanför Sveriges gränser. Då plötsligt uppnås okränkbarhet och fan ta den som ifrågasätter vad vederbörande har här att göra.

90 döda i NATO-attack i Afghanistan:
Svenska Dagbladet
Dagens Nyheter
Helsingborgs Dagblad

Annonser

4 responses to “Sverige delaktigt i massmord

 1. Du kanske glömt att talibanerna massmördar kvinnor?

 2. Danne,

  Visst gör de det, men om vi ska kriga mot dålig islamistisk kvinnosyn så ska vi väl skicka soldater till i stort sett alla muslimska länder, inte bara Afghanistan.

  Kriget har dessutom pågått i 8 år och det har inte avhjälpt problemet. Jag ser ett krig som ett projekt, och projekt måste nå sina mål för att vara motiverade. Dessutom är det ju så att det här kriget pågår till stöd för den sittande presidenten Hamid Karzai. Hans kvinnosyn skall vi bara inte tala om:

  http://patrikohlsson.wordpress.com/2009/07/19/moderat-muslimsk-ledare-vill-svalta-kvinnor/

 3. Så med andra ord så menar du att om vi inte kan hindra fundamentalister ifrån att ta makten i alla länder så ska vi inte göra det i något land alls?

  Kriget genomförs inte till stöd för Karzai. Karzai är ett as men han har vunnit valen och det är den principen som de utländska trupperna försvarar.

  Det vore betydligt värre om vi gick in och störtade Karzai nu.

 4. Andreas,

  Men varför lägga ner så mycket energi på något som är ett nålstick? Då måste det väl vara bättre att ta ett samlat grepp på problemet med terrorism och inte stirra sig blind på ett enda muslimskt land.

  Precis, Karzai är ett as, som vi stödjer militärt. Jag är inte säker på att det vore så bra att ta hem varenda soldat i morgon bitti, men däremot är jag absolut för att Afghanistanprojektet (i form av svensk militär närvaro) avvecklas, inom hyfsat snar framtid.

  Dessutom har västvärlden agerat otroligt lamt gentemot Karzai. Den militära närvaron (som Karzai är beroende av) borde åtminstone kunna villkoras med att Karzai inte godkänner lagar som tillåter våld och förnedring av kvinnor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s