SD-siffror skakar etablissemanget

RiksdagenenlUM0908
Det gamla opinionsrekordet för SD, 5,5%, som uppnåddes i en Sentio-undersökning i augusti 2008, stod sig i exakt 1 år. Nu har det knäckts, om än med minsta möjliga marginal. I Aftonblandet/United Minds opinionsundersökning för augusti 2009, erhåller Sverigedemokraterna ett opinionsstöd motsvarande 5,6% av rösterna.

Opinionsmätningar skall alltid tas med en stor nypa salt, men nya rekord är något som normalt har med positiv trend att göra.

Resultatet av mätningen skulle p.g.a. svagt resultat för Alliansen och det faktum att Kristdemokraterna gör sorti ur riksdagen, ge det rödgröna blocket egen majoritet.

Mona Sahlin som ny statsminister (om än för ett försvagat S) och i värsta fall kommunister i regeringen, skulle vara kraftigt smolk i glädjebägaren och innebära fara för Sveriges fortsatta överlevnad som demokratisk nation. Samtidigt skulle det ge Sverigedemokraterna en unik chans att som nytt riksdagsparti ta kommandot som ledande oppositionsparti.

Men, detta är bara en opinionsmätning. SD har jättechans att bli vågmästare mellan blocken när det riktiga resultatet står klart i september 2010. Det hänger dock inte enbart på SD’s eget resultat, om så blir fallet eller inte.

Media slår upp rubriker om SD’s nya rekord, men försöker samtidigt tona ner framgången. Statsvetaren Ulf Bjereld (f.d. KPML(r):are, numera aktiv socialdemokrat, således knappast neutral i sin roll som statsvetare) försöker sopa SD-rekordet under mattan genom att hänvisa till att resultat i nätbaserade undersökningar skiljer sig från vanliga undersökningar, och att sverigedemokrater i högre grad än andra skulle stanna hemma på semestern (!).

Ang. det första så är det sant att SD legat högt, över 4% i samtliga mätningar från United Minds, som vad jag vet är det enda opinionsinstitut som använder sig av internetbaserade undersökningar. Ang. det andra så tror jag det måste föras till avdelningen rappakalja. Troligen syftar han på att SD är överrepresenterat bland arbetare, eftersom de inte i lika hög grad har råd att resa någonstans på semestern.

Det resonemanget skulle isåfall prägla även resultaten för S och V på samma sätt, och ge avtryck på blocknivå genom att Alliansen (med sina förmodat rikare väljare) överskattas i semestertider. Även om så vore, så tror jag inte det skulle prägla SD’s resultat, eftersom partiet numera har sympatisörer i alla kategorier (ja, utom journalist- och kulturbranschen kanske… men det kanske jag en dag får äta upp att jag skrivit?).

Opinionsmätningen och SD-framgången kommenteras i:
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Svenska Dagbladet
Helsingborgs Dagblad
SD-Kuriren
Dagen

Annonser

9 responses to “SD-siffror skakar etablissemanget

 1. Tack så mkt för att ni avslöjar Ulf Bjereld

  Wikipedia har en bra sammanfattning: http://sv.wikipedia.org/wiki/Ulf_Bjereld
  Där framgår även att han är gift med SD-belackaren Marie Demker.
  Mod’s anm

 2. Mikael Gustafsson

  Det intressanta med undersökningen är kanske att undersökningen är just ”internetbaserad”. Folk får svara anonymt hemma och till en hemsida på nätet, istället för till en person i telefon. Därmed elimineras en del av alla andra undersökningars felkälla, den så kallade skämmighetsfaktorn, som alltid verkar kunna dra ner SD:s siffror i vanliga opinionsmätningar.

  Det är antagligen därför SD länge visat rätt bra siffror i united minds undersökningar. Vad jag har sett har ingen berört det tidigare.

  http://www.primepr.se/_filer/Vbrapport0906.pdf

  Precis. Jag tror den högre känslan av anonymitet bidrar till att siffrorna blir mer realistiska för SD. Anonymiteten i valbåset återspeglas. Opinionsmätningar och vallokalsundersökningar före riksdagsvalet 2006 och före EP-valet 2009 underskattade SD kraftigt.

  Nu var detta visserligen en rekordsiffra och sådana ligger normalt lite över trendlinjen, men å andra sidan har SD ett år kvar på sig att fortsätta växa innan valet. Partimålet på 6-8% är fullt realistiskt.

  Mod’s anm

 3. Precis som Erik så måste jag tacka för avslöjandet av Ulf Bjereld. 🙂

 4. Jag tror också många kristna har funnit en plats i Sd. Man tror inte längre på Expressens eller Expos smutskastning av Sd utan börjar förstå att det är ett parti som står för en värdegrund även för kristna.

  SD står upp för det kulturkristna, vilket tilltalar många troende kristna. Bland SD’s företrädare finns alltifrån ateister/agnostiker till troende kristna, vilket jag tror speglar partiets väljarkår på ett bra sätt. En rekommendation med anledning av det stundande kyrkovalet är att besöka SD’s kyrkovalssida: http://www.fadernaskyrka.se
  Mod’s anm

 5. stenarna skall tala sd är saltet i svensk politik dom står för allt som kd borde stå för kds förfall är sorgligt det kommer inte märkas om dom åker ur nästa val

 6. Om SD kom in i riksdagen kanske invandringspolitiken blev bättre, men er familje politik är åt helvete enligt min ödmjuka åsikt.
  Både KD och SD hävdar den kristna och kyrkans värdegrund i sina partiprogram. Kärnfamiljen är ert motto som liknar extremist tendenser i den kristna högern.

  Politik bygger för övrigt på kohandel och enligt vad jag läst så överensstämmer S och M politiken med 95% så där kommer det att kohandlas. Så vågmästar roller tror jag inte på.

 7. Leffe45,

  Värnandet av kärnfamiljen är något jag personligen ser som viktigt, men politiskt kan stöd för kärnfamiljen givetvis se ut på lite olika sätt. Du får gärna kritisera mer i detalj ang. SD’s familjepolitik. Idédokumentet finns här:

  http://www.sverigedemokraterna.net/asikt_id.php?action=fullnews&id=237

  Det är sant att M och S för en mycket snarlik politik. Vågmästarrollen handlar i första hand om regeringsfrågan. SD kan gå ihop med Alliansen och ev. med S om Sahlin sparkas och det inte innebär kommunister i regeringen. I båda fallen kan SD-stöd bara komma på fråga om någonting av ordentlig vikt ges i utbyte för stödet.

 8. Jag läste några rader i en blogg som jag sparade men tappat bort namnet på, men de raderna säger en hel del för mig.

  ”Sverigedemokraternas talar om en återgång till kyrkans fundament, bibeln, om vikten av en kristen värdegrund, om en tydlig familjepolitik, strängare abortlagstiftning, om kristendomen som en moralinstitution och etisk uppfostrare.”

  Med anledning av detta kan er familjepolitik bara se ut på ett sätt. Såvida det inte är röstfiske från KD. Väl i riksdagen kan man alltid ”kompromissa”

  Frågan om invandring är viktig och där har ni många bra idéer, men som ateist kommer jag ALDRIG att ställa upp på dessa familjepolitiska värderingar eller moralisk syn.
  Det vore att förråda mig själv.

  Som du säkert vet har inte kristendomen patent på någon godhet eller moral.

 9. Vad som kan sägas helt säkert om den meningen du citerar, är att det är någons (troligen en belackares) tyckande och inte en formell formulering från SD om partiets politik.

  Kortfattat kan sägas att SD verkar för det kulturkristna. Vill någon t.ex. riva en kyrka för att istället uppföra en moské på samma plats, så lär väl SD vara det enda partiet som protesterar.

  Moralen och etiken menar jag i första hand är kännetecknande för västerländska värderingar. Vår kultur vila visserligen på kristen grund, men innebär ju också att vi gjort upp med kristendomens fundamentalism. Det skiljer västvärlden från den muslimska världen, där Islam är samma typ av bokstavstrogna rättesnöre som kristendomen var hos oss för 300 år sedan.

  I övrigt hänvisar jag till länken till SD’s familjepolitik, som jag bifogade i förra inlägget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s